ecopress
Δύο νέα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική... Αττική:  εγκρίθηκαν δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Δύο νέα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

«Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.

«Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Σχιστού. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.

Οι συμπράξεις αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, με σκοπό την πλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, καθώς και από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα [ΠΥΣ 39/31.08.2020 (ΦΕΚ Α’ 185/2020].

Κ. Χατζηδάκης

Μετά την ολοκλήρωση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ (Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για την κατασκευή των δύο νέων μεγάλων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική θέτει τις βάσεις έτσι ώστε η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να γίνει Ευρώπη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες όσων ακύρωσαν το 2015 την παλαιότερη προσπάθεια προκειμένου να κατασκευασθούν σύγχρονες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Αλλά αυτό που έχει τώρα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι μετά την πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, στην Επιτροπή  ΣΔΙΤ, ανοίγει μια καινούρια σελίδα στο ζήτημα αυτών των τόσο σημαντικών υποδομών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει αρκετές τέτοιες προσπάθειες σε όλη την χώρα εδώ και 15 μήνες. Ακόμη περισσότερο θα στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται στην Αττική, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις. Δεν το οφείλουμε μόνον στους κατοίκους της μεγαλύτερης ελληνικής Περιφέρειας. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι ζήτημα πολιτισμού. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να περάσει η Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

Γ. Πατούλης 

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας και τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, για τη συνεχή συμπαράσταση και στήριξη τους. Επίσης τον υπ. Οικονομικών Χ. Σταικούρα και τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή για τη βοήθεια τους. « Σας νιώθω θερμούς συνοδοιπόρους σε αυτή την εθνική προσπάθεια που αφορά στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στις υπηρεσίες και τους μελετητές της Περιφέρειας Αττικής αλλά και στις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του έργου τους.

«Αυτό δείχνει πως είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δώσουμε μία βιώσιμη και οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε:« Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, αφήνοντας πίσω μας παθογένειες που μας κόστισαν. Στόχος μας είναι αφενός μέχρι τα τέλη του χρόνου να απορροφήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ και να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο και αφετέρου να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς τη συντονισμένη προσπάθεια για τη δημοπράτηση των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως είναι ανεπίτρεπτο η Αττική να παραμένει ουραγός σε αυτό το ζήτημα και σημείωσε πως παρά την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία, η Περιφέρεια κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προχωρά, μετά και την ανακοίνωση του εθνικού σχεδιασμού από το υπ. Περιβάλλοντος,σε αυτό που δεσμεύθηκεαπέναντι στους πολίτες.

Στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, μετείχαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης και ο Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Κόκκαλης.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας