ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Οι μεγάλες ελλείψεις μηχανικών σε υπηρεσίες του δημοσίου σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο οδηγούν ήδη σε αδυναμία στελέχωσης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής... Μπλακάουτ στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικών Θεμάτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Οι μεγάλες ελλείψεις μηχανικών σε υπηρεσίες του δημοσίου σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο οδηγούν ήδη σε αδυναμία στελέχωσης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για την τρέχουσα περίοδο ενώ για τα επόμενα δύο τρία χρόνια ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιωτικά και δημόσια έργα και προγράμματα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ απειλείται να εκδηλωθεί γενικό μπλακάουτ.

Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την ακρόαση  εκπροσώπων των φορέων, στη συζήτηση επί του «ερανιστικού» νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  από τον Δημήτρη Πετρόπουλο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) και τον Δημήτρη Ξυνομηλάκη πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ), ο οποίος επισήμανε μεγάλα προβλήματα και για τους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες,  μέλη των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων.

Τεράστια προβλήματα στελέχωσης

Ο πρόεδρος τις ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ τόνισε ότι: «προοπτικά θα αντιμετωπίσουμε, ήδη αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τη στελέχωση ειδικά των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Σ.Υ.ΠΟ.Θ.Α σε τοπικό επίπεδο διότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι επαρκείς για να στελεχώσουν όλες αυτές τις Επιτροπές σε συνδυασμό με το φόρτο εργασίας που έχουν».

-«Είναι προφανές ότι τα επόμενα χρόνια, δεν θα υπάρχουν μηχανικοί να στελεχώσουν όλα αυτά τα συμβούλια. Για να μην πω για τις Υπηρεσίες Δόμησης τα έχουμε πει με αφορμή άλλα νομοσχέδια σε άλλες Επιτροπές. Μόλις 400 μηχανικοί απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε 168 υπηρεσίες δόμησης με έναν τεράστιο φόρτο δουλειάς, ο οποίος συνεχώς αυξάνεται χωρίς κωδικοποίηση Πολεοδομικής Νομοθεσίας και με πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες» υπογράμμισε ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

Ο ίδιος παρουσίας στη Βουλή τα αναλυτικά στοιχεία, που έχει δημοσιοποιήσει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ,  τα οποία επιβεβαιώνουν μεγάλες ελλείψεις μηχανικών στις τεχνικές υπηρεσίες και ΥΔΟΜ του Δημοσίου, κύμα παραιτήσεων των νεοπροσλαμβανομένων μηχανικών στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο λόγω των χαμηλών αμοιβών των 800 ευρώ μηνιαίως και των αυξημένων καθηκόντων αλλά και την ηλικιακή σύνθεση των υπηρετούντων μηχανικών που είναι σε συντριπτικά ποσοστά στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης

-«Για 650 προσλήψεις μηχανικών στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης κυρίως  α και β βαθμού που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο είχαμε ήδη 40% παραιτήσεις των μηχανικών που ήταν να προσληφθούν με το διαγωνισμό αυτό. Κάτι σημαίνει αυτό. Σε ένα κλάδο που επίσης, με επίσημα στοιχεία 8.000 μηχανικών το 61% είναι άνω των 51 ετών και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί την επόμενη δεκαετία» είπε ο κος Πετρόπουλος.

Κίνητρα και αποζημιώσεις

-«Αν θέλουμε τα Συμβούλια αυτά να δουλέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά όπως έχουμε προτείνει, οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα στις υπηρεσίες να προχωράνε πιο γρήγορα τις υποθέσεις, όπως η ειδική αποζημίωση που προβλέπεται για όλα τα μέλη αυτών των Επιτροπών, εκτός από τους υπαλλήλους οι οποίοι εισηγούνται τα θέματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Παγίδες στην ανασύσταση φακέλου οικοδομικής άδειας και στην αλλαγή μηχανικού σε ιδιωτικά οικονομικά έργα επισημάνθηκαν στις ρυθμίσεις  του «ερανιστικό»  νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στη Βουλή, ενώ τέθηκαν τα θέματα της λειτουργίας αλλά και της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας από τις ΥΔΟΜ, της κωδικοποίησης του πολεοδομικού κανονισμού και του NΟΚ. Δείτε εδώ στο ecopress

Προβλήματα συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ επισήμανε σοβαρά προβλήματα και με τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής , μιλώντας για  «μια απόλυτη σύγχυση, για να μην πω χάος»  αναφερόμενος στα γραφειοκρατικά προβλήματα μεταξύ των εμπλεκομένων καρωτικών φορέων και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται για την καταβολή των αποζημιώσεων των μελών για τη συμμετοχή τους στα Αρχιτεκτονικά Συμβούλια.

Εστιάζοντας στη νομοθετική ρύθμιση του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στην  αξιοποίησης πόρων του Πράσινου Ταμείου ο κος Ξηνομηλάκης είπε «καλό θα ήταν οι αποζημιώσεις για τα μέλη των Επιτροπών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και κάποιων άλλων να περάσουν στη διαχείριση του Πράσινου Ταμείου» προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος είναι στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για να την ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Παράλληλα ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης συνηγορώντας στα θέματα που έθεσε κατά την παρέμβαση του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δημήτρης Πετρόπουλος για την υποστελέχωση των υπηρεσιών Δόμησης τόνισε ότι:

-«O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων επανειλημμένα έχει διατυπώσει αυτό το έλλειμμα που υπάρχει, τόσο στις Υπηρεσίες Δόμησης όσο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφέρειες, σε Τεχνικές Υπηρεσίες Οργανισμών, έλλειψη Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είναι λίγο δύσκολο από τη μια μεριά να ζητάμε μέτρα και τρόπους βελτίωσης στο περιβάλλον, στις πόλεις μας, στη λειτουργία των πόλεων, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, όλα αυτά τα πράγματα, να γίνονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για πάρα πολλά πράγματα που αφορούν το δημόσιο χώρο και από την άλλη μεριά να απουσιάζουν Αρχιτέκτονες Μηχανικοί από όλες αυτές τις υπηρεσίες. Είναι γεγονός και είναι το ζητούμενο, ότι θα πρέπει αυτό το κενό να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν με δραστικά μέσα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας