ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Μία χούφτα μανδαρίνοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής  επί 1200 ημέρες – τις 400 από αυτές με την παρελκυστική τακτική της ανταλλαγής... ΧΑΔΑ Σχιστού: Οι μανδαρίνοι της Αποκεντρωμένης ρίχνουν  … στα μπάζα ΥΠΕΝ,  Περιφέρεια, 18 Δήμους και χιλιάδες κατοίκους!

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Μία χούφτα μανδαρίνοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής  επί 1200 ημέρες – τις 400 από αυτές με την παρελκυστική τακτική της ανταλλαγής αλληλογραφίας για την αξιολόγηση της αίτησης ! – φρενάρουν την αδειοδότηση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, όπου υπάρχουν εξαιρετικά επικίνδυνα απόβλητα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον!Το πιο εντυπωσιακό και άκρως ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι το «βαθύ» κράτος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καταφέρνει μέχρι τώρα και συνεχίζει απτόητο, όχι μόνον να πυροδοτεί μία τεράστια περιβαλλοντική βόμβα στη Δυτική Αττική αλλά και να εξουδετερώνει τη διακηρυγμένη βούληση και τις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και των άλλων θεσμικών φορέων της πολιτείας για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Παράλληλα μένει απολύτως εκτεθειμένη η χώρα σε νέα καταδίκη και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων και τους ανοιχτούς ΧΑΔΑ.

Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει με ματαίωση  ένα περιβαλλοντικό έργο από εγχώριους και κοινοτικούς πόρους, υλοποιημένο στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς απομένουν προς διευθέτηση τα τελευταία 42 στρέμματα, ώστε να  διαμορφωθεί και να αναδειχθεί μία καθαρή και ασφαλής έκταση συνολικά 150 στρεμμάτων  πρασίνου και αναψυχής, για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.

Στο μεταξύ στο ΧΑΔΑ Σχιστού στο  Όρος Αιγάλεω εξακολουθεί να παραμένει μια τεράστια ανοιχτή  πληγή για το περιβάλλον και μια βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του  Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γρηγόρης Γουδρομιχάλης, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση του έργου αφορά σε ασφαλή διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων για περισσότερους από  10.000.000 τόνους φωσφογύψου, που ρίχτηκαν στο παρελθόν, κάτω από τα μάτια της κρατικής ασυδοσίας, σε ένα παλιό νταμάρι, ακριβώς πάνω από το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού και το Νεκροταφείο.

Ο πρόεδρος του  ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουδρομιχάλης, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις του καταγγέλλει τη στάση των υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παράλληλα τονίζει και προειδοποιεί ότι χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για να μην έρθει το επικίνδυνο  υλικό σε επαφή με τον άνθρωπο, είτε με τη μορφή αιωρούμενων σωματιδίων είτε με την διαφυγή του στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τα μπάζα 

Οι γνωρίζοντες  αναφέρουν ότι το όλο θέμα  συνδέεται και με τη διαχείριση των υλικών εκσκαφής από τη διάνοιξη των σηράγγων και των σταθμών του έργου Μετρό Πειραιά. Λόγω της μηδενικής οικοδομικής δραστηριότητας τα μπάζα είναι περιζήτητα. Η κοινοπραξία του έργου Μετρό Πειραιά εδώ και πολλούς μήνες έχει συμφωνήσει με τον ΠΕΣΥΔΑΠ τα υλικά εκσκαφής του Μετρό να μεταφέρονται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από τον Πειραιά  στο έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού και μάλιστα δωρεάν.

Εξ αντικειμένου λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα ότι παραμένοντας  το έργο του ΧΑΔΑ Σχιστού  μπλοκαρισμένο, ενώ το έργο του Μετρό Πειραιά προχωρά με ταχείς ρυθμούς εξουδετερώνεται η προοπτική  αξιοποίησης τους στο έργο του Σχιστού, καθώς στο μεταξύ οι τόνοι από τα μπάζα του Μετρό διοχετεύονται σε άλλες κατευθύνσεις…

Έκκληση στον πρωθυπουργό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), μετά από εισήγηση του προέδρου του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη αποφάσισε «να απευθύνει  έκκληση απευθείας στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που προκαλούν κρατικές υπηρεσίες σε βάρος της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού» και παράλληλα «να καταγγέλλει τη διαπλοκή που εμποδίζει την ολοκλήρωση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού με απόβλητα που χαρακτηρίζονται από υψηλές τιμές φυσικής ραδιενέργειας».

Απόφαση ΠΕΣΥΔΑΠ

Ειδικότερα στην απόφαση του το  ΠΕΣΥΔΑΠ  (αριθμός 16/2018) η οποία ελείφθη ομοφώνως,  με τη συμμετοχή 28 εκπροσώπων δήμων της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά σημειώνονται τα ακόλουθα:

Σήμερα, περίπου 1.200  ημέρες μετά την πρώτη αίτηση του ΠΕΣΥΔΑΠ για αδειοδότηση της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού με απόβλητα που χαρακτηρίζονται από υψηλές τιμές φυσικής ραδιενέργειας, δεν έχει ξεκινήσει το κρίσιμο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. Ενώ:

  • Έχουν ήδη αποκατασταθεί με κρατική χρηματοδότηση τα 108 στρέμματα του ΧΑΔΑ (απομένουν περίπου 42 στρέμματα).
  • Υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου από την Περιφέρεια Αττικής.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα χώματα για μεταφορά τους δωρεάν στον ΧΑΔΑ για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης.
  •  Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ανοικτούς ΧΑΔΑ (ΔΕΕ – Υπόθεση C- 378/13) και με την Απόφαση του ΔΕΕ της 2ας Δεκεμβρίου 2014 κατέβαλε στην ΕΕ ποσό 10.000.000 ΕΥΡΩ και επιπλέον, καταβάλει κάθε εξάμηνο χρηματική ποινή, υπολογιζόμενη με βάση το ποσό ύψους δεκατεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι χιλιάδων (14.520.000) €, από το οποίο θα αφαιρείται ποσό σαράντα χιλιάδων (40.000) € ανά χώρο ΧΑΔΑ που παύει να λειτουργεί.

Οι παρεμβάσεις των αρμοδίων

Και παράλληλα συνεχίζει η απόφαση του ΠΕΣΥΔΑΠ:

  • Έχουν υλοποιηθεί τρεις (3) συσκέψεις υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης (17.11.2017, 01.12.2017 και 30.12.2017)
  • Έχει διατυπωθεί επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή κα. Καρακώστα στην Βουλή (15.02.2018) για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης ,
  • Ο αρμόδιος αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος με παρέμβαση προς την Βουλή δήλωσε ότι «το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται και ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα το σύνολο της έκτασης του ΧΑΔΑ» (09.03.2018)
  • Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου (16.04.2018), κατά την οποία έγινε δεκτό και η κατά νόμο αρμόδια αρχή για την έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ) ότι πρόκειται περί ΧΑΔΑ και όχι λατομείου, όπως ισχυρίστηκε αιφνιδιαστικά σε προηγούμενη σύσκεψη,
  • Έχει αποσταλεί επιστολή – έκκληση του ΠΕΣΥΔΑΠ και 1.000 περίπου κατοίκων της περιοχής Σχιστού προς την ΑΔΑ (12.06.2018), για την ταχεία αδειοδότηση της Δ φάσης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, ως άμεση ανάγκη για διασφάλιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας (γνωστοποιήθηκε μάλιστα η υπόθεση αυτή στον Συνήγορο του Πολίτη, στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε αρμόδιους Υπουργούς και βουλευτές της περιοχής) και
  • Έχει κατατεθεί εξώδικο σε βάρος του προϊσταμένου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ)
  • Παρόλα αυτά η κατά νόμο αρμόδια αρχή για την έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ΑΔΑ εξακολουθεί να παραμένει ανεξήγητα αδρανής και η πληγή στο σώμα της λαβωμένης περιβαλλοντικά Δυτικής Αθήνας να παραμένει ανοικτή.

Με βάση την εισήγηση του προέδρου Γρηγόρη Γουρδομιχάλη το ΠΕΣΥΔΑΠ  αποφάσισε όπως:

Απευθύνει ύστατη έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που προκαλούν κρατικές υπηρεσίες σε βάρος της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Δηλώσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη πλέον για την συντήρηση των μέχρι τώρα εκτελεσθέντων εργασιών αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, καθώς και για τις συνέπειες πιθανής ζημίας στο έργο από την επί 4 χρόνια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης αποκατάστασής του».

400 ημέρες αλληλογραφίας!

Σε ενημερωτικό σημείωμα του ΠΕΣΥΔΑΠ, με θέμα «Ενέργειες σχετικά με την εκτέλεση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ ΣΧΙΣΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ» αναφέρονται τα ακόλουθα:

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Με δεδομένο το γεγονός ότι η υπ’ αριθ. ΠΕΧΩ 8/03-01-2006/ΦΠΕΡ ΣΑ/11.01.2006 άδεια αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (έκτασης 125 στρεμμάτων), που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ) εξέδωσε, έληγε στις 07.01.2016, ο ΠΕΣΥΔΑΠ υπέβαλε εμπρόθεσμα στις 07.10.2015 αίτηση τροποποίησης και παράτασης της υφιστάμενης άδειας. Η αίτηση αυτή πραγματοποιήθηκε, εφαρμόζοντας, την ενότητα Γ1 της συγκεκριμένης άδειας, όπου αναφέρεται ότι  «[…]μετά την ημερομηνία αυτή ο κύριος του έργου οφείλει να εφοδιαστεί με νέα άδεια αποκατάστασης σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις[…]».

Η αλληλογραφία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της ΑΔΑ στο πλαίσιο της αξιολόγησης της αίτησης διήρκησε περίπου 400 ημέρες.

Μετά από την αποστολή από τον ΠΕΣΥΔΑΠ όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν από την ΑΔΑ, η ΑΔΑ έβαλε το αίτημα του ΠΕΣΥΔΑΠ στο αρχείο, ενώ με την υπ’ αριθ. 95894/6857/16/29-11-2016 πράξη της κα Καρδαμίτση, η οποία υπογράφει με την ιδιότητα της ασκούσας καθήκοντα ΓΓ, η ΑΔΑ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην παρατείνει την  υφιστάμενη άδεια (υπ’ αριθ. 95894/6857/16/29-11-2016) αλλά ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ θα πρέπει να αιτηθεί για την έκδοση νέας.

Εφαρμόζοντας αυτήν την απόφαση ο ΠΕΣΥΔΑΠ υπέβαλλε στις 16.05.2017 νέα Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (Τ.Μ.Π.Α.) για την αποκατάσταση της Δ ΦΑΣΗΣ (των εναπομεινάντων περίπου 42 στρεμμάτων από τα 125 στρέμματα που η ΑΔΑ είχε συνολικά αδειοδοτήσει).

Ακολούθησε ανεξήγητη αδράνεια της ΑΔΑ, παρότι μεσολάβησαν: α) 3 συσκέψεις υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας Κουρουμπλή (17.11.2017, 01.12.2017 και 30.12.2017), β) επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή κα. Καρακώστα στην Βουλή (15.02.2018), γ) απάντηση στην ερώτηση από τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο (09.03.2018), με την επισήμανση του Υπουργού ότι «το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται», δ) ευρεία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου (16.04.2018), κατά την οποία έγινε δεκτό και από την ΑΔΑ (!) ότι πρόκειται περί ΧΑΔΑ και όχι λατομείου που ισχυρίστηκε αιφνιδιαστικά σε μια προηγούμενη σύσκεψη, ε) επιστολή – έκκληση του ΠΕΣΥΔΑΠ και 1.000 περίπου κατοίκων της περιοχής Σχιστού (12.06.2018), για την ταχεία αδειοδότηση της Δ φάσης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, ως άμεση ανάγκη για διασφάλιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας (γνωστοποίησαν μάλιστα την υπόθεση αυτή στον Συνήγορο του Πολίτη, στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε αρμόδιους Υπουργούς και βουλευτές της περιοχής) και στ) κατάθεση εξωδίκου σε βάρος του προϊσταμένου της ΑΔΑ για την αδράνειά του (17.09.2018).

Σημειώνεται, λοιπόν, ότι σήμερα, 1.200 ημέρες περίπου μετά την πρώτη αίτηση του ΠΕΣΥΔΑΠ, δεν έχει ξεκινήσει το κρίσιμο αυτό έργο – με ευθύνη της ΑΔΑ.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των τριών πρώτων ΦΑΣΕΩΝ και έχοντας υπόψη ότι:

Α. Υπάρχει ανάγκη αποτροπής της ρύπανσης των φυσικών αποδεκτών, κυρίως του πολύτιμου υπόγειου υδροφορέα, λόγω της διήθησης των βρόχινων νερών, τα οποία περνώντας μέσα από τα στρώματα φωσφογύψου, τον διαλύουν και τον μεταφέρουν στον υπόγειο υδροφορέα.

Β. Πρόκειται για έργο τεράστιας κοινωνικής σημασίας, το οποίο αποτρέπει βλάβες στην υγεία του γενικού πληθυσμού του Λεκανοπεδίου

Γ. Υπάρχουν διαθέσιμοι δωρέαν χωματισμοί  για την επικάλυψη από μεταφορά των παραγώγων της εκσκαφικής δραστηριότητας από τις εργασίες της συγκοινωνιακής επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στο τόξο Πειραιάς – Δυτικός Πειραιάς. Πλέον με την αδράνεια της ΑΔΑ οι χωματισμοί αυτοί οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του έργου

Δ. Υπάρχει χρηματοδότηση 1.000.000 ΕΥΡΩ από την Περιφέρεια Αττικής.

Ε. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ανοικτούς ΧΑΔΑ (ΔΕΕ – Υπόθεση C- 378/13) και με την Απόφαση του ΔΕΕ της 2ας Δεκεμβρίου 2014 κατέβαλε στην ΕΕ ποσό 10.000.000 ΕΥΡΩ και επιπλέον, καταβάλει κάθε εξάμηνο χρηματική ποινή, υπολογιζόμενη με βάση το ποσό ύψους δεκατεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι χιλιάδων (14.520.000) €, από το οποίο θα αφαιρείται ποσό σαράντα χιλιάδων (40.000) € ανά χώρο ΧΑΔΑ που παύει να λειτουργεί.

Κρίνεται αναγκαία ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση και της Δ ΦΑΣΗΣ του ΧΑΔΑ (εναπομείναντα 42 στρέμματα από τα 150 στρέμματα), διότι ολοκληρούμενο το έργο αποκαθιστά την πλήρη προστασία της περιοχής, αλλά και κυρίως εξασφαλίζει από τον κίνδυνο καταστροφής των ήδη αποκαταστημένων ΦΑΣΕΩΝ Α, Β, Γ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας