Χαλάνδρι: πως μπαίνουν 1300 στρέμματα σε πολεοδομικό σχέδιο μετά από 50 χρόνια
ΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 7 Δεκεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Λύση δρομολογείται σε έναν γραφειοκρατικό-πολεοδομικό παραλογισμό, που διαρκεί και 50 χρόνια. Το «Πεύκο Πολίτη», μία έκταση 1300 στρεμμάτων στην καρδιά του Χαλανδρίου, παραμένει εκτός σχεδίου πόλης, βάζοντας φραγμό στην αξιοποίηση κοινόχρηστου χώρου 30 στρεμμάτων αλλά και σε έργα υποδομών από το δήμο.
Λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει επί σχεδόν μισό αιώνα, στερώντας επίσης από πέντε χιλιάδες πολίτες το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους και από το Δήμο Χαλανδρίου πολύτιμους κοινόχρηστους χώρους, δρομολογήθηκε πρόσφατα για την περιοχή «Πεύκο Πολίτη».
Ευρεία σύσκεψη για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης
Ο δρόμος για την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης θα ανοίξει με την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης που συνέταξε ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2018. Προς αυτόν τον σκοπό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη με το Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πλευρών. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με υπεύθυνο Συντονισμού τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Θανάση Κατσιγιάννη, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης για την άρση του σημερινού αδιεξόδου
Δήμαρχος Χαλανδρίου: «Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Περιφέρεια»
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος σε δήλωσή στο ecopress σχολιάζει τις επιπτώσεις που έχει η μη ένταξη της περιοχής στους πολίτες αλλά και σε κρίσιμα έργα υποδομών. Υπογραμμίζει ακόμη, την αναγκαιότητα υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων από τη Περιφέρεια Αττικής:
«O γραφειοκρατικός παραλογισμός του ελληνικού δημοσίου κρατά εκτός σχεδίου επί σχεδόν 50 χρόνια μια λωρίδα γης 1.300 στρεμμάτων στην καρδιά του Χαλανδρίου, στην περιοχή που βρίσκονται σήμερα 4 σταθμοί του Μετρό. Είναι αδύνατον ως εκ τούτου ο Δήμος να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο (ασφαλτοστρώσεις, όμβρια κ.α), είναι αδύνατον να αξιοποιήσει το χώρο των 30 στρ. στο Νομισματοκοπείο που του έχει εκχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει χώρος πρασίνου. Και βέβαια, δέσμιοι μια αδιέξοδης κατάστασης παραμένουν και οι περίπου 5.000 πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου έκανε από το 2018 αυτό που μπορούσε να κάνει: τη σύνταξη της αναγκαίας Πολεοδομικής Μελέτης. Μόνη λύση είναι η έγκρισή της από το ΣΥΠΟΘΑ. Μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Περιφέρειας Αττικής για την άρση του αδιεξόδου και την άμεση έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης».
Μόλις 9 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, αλλά εκτός σχεδίου!
Η περιοχή, έκτασης 1.300 στρεμμάτων, που απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την Ομόνοια δεν εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης με το Προεδρικό Διάταγμα του 1971 και τις συνακόλουθες αναθεωρήσεις. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 1987 ο μαραθώνιος σύνταξης της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία, όλα τα προηγούμενα χρόνια «σκόνταφτε» στο γεγονός ότι το Π.Δ. του ‘71 όριζε ως προαπαιτούμενο το σχεδιασμό της Λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης», που θα συνέδεε τη Λ. Μεσογείων με την οδό Δ. Πλακεντίας. Σενάριο ανέφικτο, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο άξονα.
Ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη το 2018, δρομολογώντας όπως αναφέρεται από τον Δήμο, μετά από επίπονες προσπάθειες, την κατάργηση της Λ. «Ελευθέρα Πεντέλης», με την απόφαση 277/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου. Τον Φεβρουάριο του 2018 τελικά η μελέτη κατατέθηκε προς έγκριση στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.
Επαναφορά στο σημείο μηδέν
Η μελέτη προωθήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) στο οποίο μάλιστα ο Δήμος υπέβαλε αίτημα προτίμησης για την κατεπείγουσα εξέταση του θέματος. Η συζήτηση έγινε τελικά στις 30 Μαΐου 2019, όμως απόφαση δεν ελήφθη καθώς το Συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να προηγηθεί γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ.) του υπουργείου Υποδομών επί των οδικών αξόνων που συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης.
Τον Ιούλιο του 2019 το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ενημέρωσε τον Δήμο ότι ανέστειλε την απόφασή του επειδή δεν είχε γνωμοδοτήσει προηγουμένως η Δ.Ο.Υ. και επέστρεψε τη μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία της διόρθωσης της μελέτης και της εκ νέου εισήγησης στο Συμβούλιο.
Επανασχεδιασμός μελέτης
Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών παρότι είχε στα χέρια της τη μελέτη από τις 12 Οκτωβρίου 2017 (αρ.πρωτ. παραλαβής 5366), επανήλθε για διευκρινίσεις –παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Δήμου- τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή δώδεκα μήνες μετά. Και εν τέλει γνωμοδότησε οριστικά στις 26 Ιουλίου 2019, ζητώντας, σύμφωνα με τον δήμο, τον επανασχεδιασμό της Πολεοδομικής Μελέτης…
Ανεφάρμοστες απαιτήσεις και ξεσπίτωμα 30 οικογενειών
Σύμφωνα με τον δήμο Χαλανδρίου, ο προτεινόμενος επανασχεδιασμός απαιτεί τη δημιουργία ενός παράλληλου οδικού δικτύου στην οδό τη στιγμή που η Δ. Πλακεντίας ανήκει στο δημοτικό οδικό δίκτυο και άρα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Αναφέρουν, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αδύνατο, καθώς η Δ. Πλακεντίας είναι χτισμένη δεξιά κι αριστερά. Κατά το δήμο, ένα ένας τέτοιος σχεδιασμός, θα προϋπόθετε, να απαλλοτριώσει ο Δήμος συνολικά 27.000 τ.μ. (εξαιρουμένων των κτισμάτων) επιπλέον των προβλεπόμενων από την Πολεοδομική Μελέτη και να απομακρύνει από τα σπίτια τους 30 οικογένειες. Το δε κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ.
Σ’ αυτό το κομβικό σημείο, αποφασίστηκε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο, μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Περιφέρειας και Δήμου.
Σχετικά Άρθρα
- Πεύκο Πολίτη: κλείνει πολεοδομική τρύπα 50 ετών
- Δήμος Χαλανδρίου: επιτέλους λύση για το Πεύκο Πολίτη
- Ξεμπλοκάρει το σχέδιο πόλης για Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας-Πεύκο Πολίτη
- Πως δόθηκε λύση στη ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας-Πεύκο Πολίτη
- Χαλάνδρι: έκκληση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
- Ένταξη τριών περιοχών του Γέρακα στο σχέδιο πόλης