Θεσσαλονίκη: νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης κι αλλαγές χρήσεων γης
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 16 Αυγούστου 2024 Αργύρης
Με την οικοδομική δραστηριότητα να είναι σε πλήρη εξέλιξη στους δήμους Θέρμης και Ευόσμου, μετά από τις σχετικές επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως, κι άλλοι δήμοι δρομολογούν την πολεοδόμηση νέων περιοχών στους δήμους Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Ωραιοκάστρου και Θερμαϊκού.
Στους δήμους Παύλου Μελά, Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου, ενώ παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται τα Τοπικά Πολεδομικά Σχέδια για τις δημοτικές ενότητες εννέα δήμων της Θεσσαλονίκης.
* Στον δήμο Θέρμης η επέκταση ενέταξε περίπου 4.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης του ομώνυμου οικισμού, όπου σήμερα υπάρχει «πυρετός» ανοικοδόμησης.
* Στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, η ένταξη στο σχέδιο πόλης στην περιοχή άνωθεν του περιφερειακού, το προηγούμενο διάστημα πλέον ανοικοδομείται και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη στέγαση 15.000-20.000 ατόμων. «Δεν έχουμε ανάγκη από καινούριες επεκτάσεις αλλά από υποδομές, σχολεία γήπεδα χώρους αναψυχής, διευθέτηση χειμάρρων καθώς και από συγκοινωνιακή σύνδεση» σημειώνει ο δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης, χαιρετίζοντας την πρόβλεψη για μελλοντική κάλυψη της περιοχής από το Μετρό και προσδοκώντας σε αντίστοιχη κάλυψη και από τις αστικές συγκοινωνίες.
* Στον δήμο Παύλου Μελά προετοιμάζονται για ένταξη στο σχέδιο πόλης 800 και πλέον στρεμμάτων στην Ευκαρπία για οικιστική επέκταση στις περιοχές Εφεδρούπολη (νοσοκομείο Παπαγεωργίου), Φιλοθεή (στα σύνορα με το Ωραιόκαστρο), Ευξεινουπολη, καθώς και σε ένα τμήμα εντός της Ευκαρπία. Επίσης εντός σχεδίου θα ενταχθούν περιοχές σε Ευκαρπία και Πολίχνη που φιλοξενούν παραγωγικές δραστηριότητες. Παρότι οι δύο δημοτικές ενότητες έχουν σχετικά πρόσφατα ΓΠΣ το αντίστοιχο της Σταυρούπολης είναι το 2002. Με την ένταξη στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει επικαιροποίηση του παλιού ΓΠΣ και όπου χρειάζεται διόρθωση των νέων, και όλη η έκταση του δήμου θα καλυφθεί πολεοδομικά, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Θεολόγος Παπαδόπουλος.
* Ο δήμος Νέαπολης-Συκεών προχωρά με πράξη εφαρμογής στην ένταξη στο σχέδιο πόλης μίας μεγάλης έκτασης στη δημοτική ενότητα Πεύκων και μία μικρότερη, στην περιοχή του Αγίου Παύλου.
«Στα Πεύκα έχει ανοικοδόμηση και υπήρχε αυξημένη ζήτηση για ένταξη στο σχέδιο πόλης, αλλά θέλαμε πρώτα να δρομολογήσουμε τις σχολικές υποδομές σε μία περιοχή που βλέπουμε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης» σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πόλης κ. Συμεωνίδης. Στόχος του δήμου είναι μέσα από την πολεοδόμηση της περιοχής να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μία δημοτική τράπεζα γης, που μπορεί να φανεί χρήσιμη όταν έρθει η ώρα των απαλλοτριώσεων σε περιοχές της Νεάπολης και των Συκεών όπου ο δήμος θέλει να προχωρήσει σε αναπλάσεις.
* Στον δήμο Θερμαϊκού τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η πολεοδομική μελέτη και θα περάσει στο στάδιο της πράξης εφαρμογής για τις περιοχές Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας. Μέχρι τα τέλη του 2025 αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης 7.500 στρέμματα, πάνω από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Μηχανιώνα με τη Θεσσαλονίκη. Στην Περαία ένα μέρος της επέκτασης αφορά τμήμα από την κάτω πλευρά του δρόμου.
Η επέκταση είχε δρομολογηθεί πριν από 15 χρόνια αλλά σταμάτησε την περίοδο της κρίσης. Τώρα φαίνεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για οικιστική ανάπτυξη, όπως εκτιμά ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θόδωρος Τζέκος, που διαβλέπει νέες προοπτικές μετά τη λειτουργία του ThessINTEC αλλά και γενικότερα της πορείας της οικονομίας της περιοχής. Επίσης είναι σε εκκρεμότητα μία επέκταση στην περιοχή της Επανωμής, για την οποία εκκρεμούν οι πολεδομικές μελέτες.
* Στον δήμο Ωραιοκάστρου μέχρι τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η πολεοδομική μελέτη για 4.500 στρ. και στη συνέχεια να γίνει η πράξη εφαρμογής ώστε να χαραχθούν οικοδομικά τετράγωνα περιμετρικά του Ωραιοκάστρου, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2026-2027. Στο μεταξύ, πριν ενάμιση μήνα εκδόθηκε το ΦΕΚ για το νέο ΓΠΣ του δημοτικού διαμερίσματος Ωραιοκάστρου όπου έχει ενταχθεί μία περιοχή προς μελλοντική επέκταση 3.000 στρεμμάτων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αναφορικά με τις επεκτάσεις Καλλιθέας και Μυγδονίας, υπάρχουν ρυμοτομημένες περιοχές 8.500 στρ. και 3.500 στρ. αντίστοιχα, και μπορεί σε επόμενη φάση να προχωρήσει πολεοδομική μελέτη και πράξη εφαρμογής.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις δημοτικές ενότητες εννέα δήμων της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα των δήμων Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θερμής (Βασιλικά), Κορδελιου-Εύοσμου (Εύοσμος), Λαγκάδα, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας (πλην Κουφαλίων) και Ωραιοκάστρου.
«Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια πρωτίστως καθορίζουν ζητήματα χρήσεων γης, όρων δόμησης, προσδιορίζουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πολεοδομικό κανονισμό, δηλαδή τα ύψη στις περιοχές που εκπονούνται, θέματα περιβαλλοντικής προστασίας από την κλιματική αλλαγή, οριοθετούν ρέματα, προβλέπουν περιοχές κατάλληλες και μη κατάλληλες λόγω της γεωλογικής διερεύνησης.
Παράλληλα καθορίζουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα όρια των οικισμών και εξετάζουν την περιβαλλοντική επίπτωση των ρυθμίσεων του χώρου στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον, την φέρουσα ικανότητα χωροθέτησης νέων δραστηριοτήτων σε περιοχές που υπάρχει έντονη πίεση» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο γ.γ. Χωροταξίας του ΥΠΕΝ Ευθύμης Μπακογιάννης.
Τα ΤΠΣ των δήμων της Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν στον γ’ κύκλο του σχεδίου, έγιναν οι διαγωνισμοί και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων, εντός του χρονικού πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έργο υλοποιείται από το ΤΕΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Δοξιάδης».
Ρεπορτάζ Σοφία Χριστοφορίδου, Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 11.08.2024
makthes.gr
Σχετικά Άρθρα
- Μητροπολιτικό Πάρκο: ξεκινούν εργασίες στο πρώην στρατοπέδο Παύλου Μελά
- Τέλος ταφής: στα 13,5 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Κεντρικής Μακεδονίας
- ΥΠΕΝ: επτά νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για Αττική & Θεσσαλονίκη
- ΥΠΕΝ: εγκρίθηκαν ζώνες πυροπροστασίας οικισμών σε 12 Δήμους
- ΤΑΙΠΕΔ: ηλεκτρονικές δημοπρασίες για 42 ακίνητα
- ΥΠΕΣ: χρηματοδότηση 4,4 εκατ. ευρώ για το πάρκο Παύλου Μελά