ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σκουπίδια μίας επταετίας(! )απομακρύνθηκαν πρόσφατα από το νησί της Χάλκης. Η απίστευτη ποσότητα των δύο χιλιάδων τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελούσε... Χάλκη: απαλλάχθηκε από σκουπίδια επτά ετών και γυρίζει σελίδα

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σκουπίδια μίας επταετίας(! )απομακρύνθηκαν πρόσφατα από το νησί της Χάλκης. Η απίστευτη ποσότητα των δύο χιλιάδων τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελούσε βραδυφλεγή βόμβα για το περιβάλλον του νησιού, ήταν στοιβαγμένη σε παλαιότερη παράνομη χωματερή που λειτουργούσε από το 2013  και το 2018  έκλεισε κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.

Ο δήμαρχος Χάλκης κ. Βαγγέλης Φραγκάκης,  αναφέρει στο  ecopress πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απομάκρυνσης: «Επρόκειτο για σκουπίδια που είχαν εναποτεθεί στην παράνομη χωματερή εδώ και επτά χρόνια και δεν είχαν σχέση με την τρέχουσα καθημερινή αποκομιδή που γίνεται κανονικά. Επικοινώνησα με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων και ζήτηση τη βοήθειά τους.

Ο Γ.Γ κ. Μανώλης Γραφάκος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου και με 12 τριαξονικά φορτηγά που ήρθαν από τον Πειραιά, τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ΧΥΤΑ της Ρόδου. Το πρόβλημα ήταν η μεταφορά, καθώς όπως καταλαβαίνετε, ότι δεν είναι εύκολο να μεταφέρονται σκουπίδια διά θαλάσσης».

«Αναζητούμε τρόπους πράσινης ενεργειακής αυτονομίας για το νησί μας»

Ο κ. δήμαρχος Χάλκης  αναφέρει ακόμη, ότι ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία κατάθεσης φακέλου σε πρόγραμμα του ΠΕΔΣΑ νοτίου Αιγαίου για να κατασκευαστεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και  ένα σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών στη Χάλκη.

Τονίζει επίσης, ότι η δημοτική αρχή αναζητάει τώρα τρόπους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και εθνικών πόρων, να μετατραπεί η Χάλκη σε μία αυτόνομη ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας :

-«Είμαστε νέα δημοτική αρχή προσπαθούμε να φέρουμε την πρωτοπορία στο νησί.   Θέλουμε να προωθήσουμε και την ηλεκτροκίνηση στη Χάλκη, η οποία είναι ένα νησί μικρής έκτασης και δεν χρειάζονται πολλά και βαριά οχήματα . Δυστυχώς όμως αντιμετωπίζουμε σύνηθες πρόβλημα που ταλανίζει όλους του μικρούς δήμους της χώρας. Δεν έχουμε το τεχνικό επιστημονικό προσωπικό,  για να κατατεθούν μελέτες  και αναζητούμε κάποιες συνέργειες κυρίως μέσω της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών, ώστε να μας  ωριμάζουν μελέτη για να μπορέσουμε να βρούμε ευρωπαϊκά προγράμματα που μας ενδιαφέρουν  και να ενταχθούμε. Αυτό είναι το πρόβλημα μας. Από έναν υπάλληλο έχουμε στη διοικητική, οικονομική και τεχνική υπηρεσία. Πως να λειτουργήσουμε;», διερωτάται ο δήμαρχος

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας