ecopress
«Ζημιογόνα για την Ήπειρο τα σκουπίδια της Κέρκυρας» τονίζει  η Περιφέρεια Ηπείρου, αναφορικά με τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα στη Μονάδα Επεξεργασία... Περιφέρεια: ζημιογόνα για την Ήπειρο τα σκουπίδια της Κέρκυρας

«Ζημιογόνα για την Ήπειρο τα σκουπίδια της Κέρκυρας» τονίζει  η Περιφέρεια Ηπείρου, αναφορικά με τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα στη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων στα Γιάννενα, σημειώνοντας  πως η εν λόγω μεταφορά δεν πρόκειται να έχει κάποιο οικονομικό όφελος για τους δήμους της Ηπείρου, αλλά αντίθετα, υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αυξήσεις κόστους που θα επιβαρύνει τους δημότες τους.

 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας τοποθετείται με αφορμή «προβληματισμούς και παραφιλολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», παίρνοντας έτσι θέση στο ζήτημα μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, βάσει της οποίας «21 .000 τόνοι στερεών αποβλήτων θα μπορούν να μεταφέρονται από την Κέρκυρα στη μονάδα των Ιωαννίνων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

Την ίδια στιγμή, σιγή ασυρμάτου υπάρχει από την πλευρά της διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου. Αναφορικά με τη μεταφορά απορριμμάτων στη Μ.Ε.Α. Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου διευκρινίζει μέσα από την ανακοίνωσή της, πως «το τέλος εισόδου 42,72 ευρώ ανά τόνο έως 80.000 τόνους και 29,97 ευρώ ανά τόνο για ποσότητες πέραν των 80.000 τόνων αφορά αποκλειστικά συμβατικά απόβλητα, δηλαδή απορρίμματα που παράγονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως, η μεταφορά μη συμβατικών αποβλήτων, δηλαδή απορριμμάτων που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας, δε μειώνει το κόστος για τους Ηπειρώτες.

Αντίθετα, σημειώνει ότι η επεξεργασία μη συμβατικών αποβλήτων ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους για τους Ηπειρώτες εκ πλαγίου, αν ο ΑΣΔΣΑ δε διασφαλίσει την επεξεργασία τους με διαφανείς διαδικασίες και δε προβαίνει σε δειγματοληψίες. Και αυτό διότι οι προαναφερόμενες τιμές για τα συμβατικά απόβλητα αφορούν συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης της σύνθεσής τους, η διεύρυνση της οποίας συνεπάγεται αύξηση του κόστους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου τονίζεται ότι έχει αποτρέψει στο παρελθόν προσπάθειες αύξησης του τέλους εισόδου δι’ αυτής της οδού. Τονίζει, επίσης, πως θα πρέπει να αποτραπεί από τον οικείο φορέα η εναπόθεση του υπολείμματος των Μη Συμβατικών στους ΧΥΤΥ της Ηπείρου, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει κάποιο όφελος, αλλά αντίθετα τους επιβαρύνει. Εκ του νόμου οι Φο.Δ.Σ.Α. έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και σκοπό το κέρδος.

Τα ανταποδοτικά που εισπράττουν για την ταφή του υπολείμματος αποδίδονται στους λειτουργούς των Χ.Υ.Τ.Υ. Ας σημειωθεί ότι το τέλος ταφής στο Χ.Υ.Τ.Υ. Ελληνικού που τον διαχειρίζεται δυνάμει Προγραμματικής Σύμβασης η Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 1 4,70€ ανά τόνο, ενώ στο Χ.Υ.Τ.Υ. Βλαχέρνας σε 18,50€ ανά τόνο. Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως παρακολουθεί από τη μεριά της την υπόθεση «με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τα τεκταινόμενα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδίως όσον αφορά παράδοση κατ’ ουσίαν αρμοδιοτήτων στον Ιδιωτικό Φορέα, την άσκηση των οποίων η Σύμβαση Σύμπραξης έχει προβλέψει για το Δημόσιο Φορέα της ΣΔΙΤ. Αναφερόμαστε στην αντισυμβατική μέσω του Ιδιωτικού Φορέα και παράνομη με Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης μεταφορά του υπολείμματος, όταν έχει κριθεί τελεσίδικα με δικαστική απόφαση -που δικαίωσε κατά κράτος την Περιφέρεια Ηπείρου- πως μόνο με Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης μπορεί να διενεργείται.

Πρόκειται για τη μεταφορά του υπολείμματος με τα ανταποδοτικά των δημοτών με αυξημένο κόστος σε σχέση με αυτό που είχε πετύχει η Περιφερειακή Αρχή και η οποία με τις άοκνες προσπάθειές της μάλιστα είχε εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση, απαλλάσσοντας πλήρως όλους τους Ηπειρώτες από το κόστος μεταφοράς του», τονίζει.

Τέλος στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου υπογραμμίζεται πως «όλα αυτά είναι μόνο η αρχή της δικαίωσης των χειρισμών της Περιφερειακής Αρχής στο χώρο των απορριμμάτων. Η μονομερής επιβολή της επεξεργασίας των ΑΣΑ της Κέρκυρας στη ΜΕΑ Ηπείρου, που δεν επιχειρήθηκε ποτέ όσο διαχειριζόταν τη ΣΔΙΤ η Περιφέρεια, αλλά μεταφερόταν σε άλλους προορισμούς, ενδέχεται να είναι προάγγελος εν γένει εξελίξεων στο πολύπαθο έργο της Ηπείρου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας