ecopress
Ετοιμάζεται μη υποχρεωτική πλατφόρμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για  πράσινα πιστοποιητικά ενέργειας PPAs. Αυτό ανακοίνωσε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ... Χρηματιστήριο Ενέργειας: πλατφόρμα για πράσινα πιστοποιητικά PPAs

Ετοιμάζεται μη υποχρεωτική πλατφόρμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για  πράσινα πιστοποιητικά ενέργειας PPAs.

Αυτό ανακοίνωσε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ GROUP) Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, στο Συνέδριο του ΤΕΕ “GreenDeal”

– «Θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποτελέσει καταλύτη για την πράσινη μετάβαση. Κι αυτό διότι φέρνει κάποια βασικά πλεονεκτήματα στις αγορές, τα οποία είναι η ίση πρόσβαση, η αποτελεσματικότητα των συναλλαγών χωρίς επιμέρους διαπραγματεύσεις που χρειάζονται πολύ χρόνο και χρήμα για να ολοκληρωθούν και το κυριότερο  το οικονομικό σήμα που παράγεται που έχει τη φιλοδοξία να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών και εξασφαλίζει τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάθε μέρα, όπως εξήγησε,  οι τιμές και οι ποσότητες των συναλλαγών του ρεύματος και του αερίου (βάθρο εμπορίας) διαχέονται ελεύθερα και αυτό αποτελεί διαχρονικά καταλύτη για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις μακροχρόνια, ενώ πιο βραχυχρόνια βοηθά και τους  διαχειριστές των συστημάτων να χρησιμοποιήσουν τις ενεργειακές υποδομές με τον καλύτερο τρόπο. Στα γενικότερα οφέλη  που φέρνει το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζάκη, είναι η διαφάνεια και το οικονομικό σήμα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, καθώς αποτελούν «την πηγή βάσει της οποίας θα εκπονηθούν τα διάφορα businessplan, θα γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας των επενδύσεων». Το Χρηματιστήριο λειτουργεί  την ενδοημερήσια αγορά με τρεις δημοπρασίες κάθε μέρα. Έτσι έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ (οι οποίες είναι στοχαστικές) να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στην πρόβλεψη, η οποία εμπεριέχει ένα σφάλμα και την πραγματική παραγωγή.

Σχετικά με τα  PPAs ανέφερε ότι σήμερα είναι η τελική συνάντηση για τη δημιουργία μιας μη υποχρεωτικής πλατφόρμας ( non-mandatoryplatform) που θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερους παραγωγούς και  καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με αρκετά μεγαλύτερα αντισυμβαλλόμενα μέρη για    μακροχρόνιες συμβάσεις (από 7 έως 20 χρόνια) αγοραπωλησίας ενέργειας.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του Χρηματιστηρίου για την αγορά «πράσινου» Υδρογόνου  (που παράγεται από ΑΠΕ), το οποίο αποτελεί  βασικό πυλώνα  της πράσινης μετάβασης. Όπως διευκρίνισε, σήμερα δεν υπάρχουν συγκριμένες αγορές, εκτός από μια προσπάθεια που κάνει η Ολλανδία. “Ως Χρηματιστήριο θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από το βάθρο φυσικού αερίου στην αφορά υδρογόνου”, κατέληξε.

Σ. Οικονόμου (ΚΑΠΕ): «Η τεχνολογία οδηγεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου προέβλεψε ότι ως το 2030 θα δούμε εξαιρετικές παρεμβάσεις από τους πολίτες στον ενεργειακό τομέα προκειμένου ο καθένας να διαχειρίζεται την ενέργεια μόνος του. “Ήδη σήμερα υπάρχουν 60-70.000 παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Μόνο στα φωτοβολταϊκά στέγης έχουμε 40.000 φυσικά πρόσωπα. Χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανση και ψύξη σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας. Η τεχνολογία προωθεί την ανεξαρτητοποίησή μας”, τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε τη σημασία νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο, το βιομεθάνιο, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και τα μικροδίκτυα ενώ τόνισε ακόμη ότι το GreenDeal είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πλέγμα 13 νομοθετικών παρεμβάσεων με προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Πάρις Κοκορότσικος, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: η ενεργειακή μετάβαση ευκαιρία γιαπαραγωγή ελληνικής τεχνολογίας

Ο κ. Πάρις Κοκορότσικος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ έθεσε το ζήτημα της ελληνικής προστιθέμενης αξίας στον ενεργειακό μετασχηματισμό προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μην γίνει αποκλειστικά με κινέζικα φωτοβολταϊκά και δανέζικες ανεμογεννήτριες.

Ο κ. Κοκορότσικος τόνισε ότι ο χώρος της ενέργειας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για παραγωγή ελληνικής τεχνολογίας, πέρα από τα βασικά συστήματα (φωτοβολταϊκά και αιολικά), σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες), το υδρογόνο, η έξυπνη διαχείριση της ζήτησης, η κυκλική οικονομίας, η αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα. Σημείωσε ότι υπάρχει η κρίσιμη μάζα ελληνικών εταιριών που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, είναι εξαγωγικές ενώ 50 επιχειρήσεις έχουν διεθνή ανταγωνιστικότητα και παρουσία. Ανέφερε εξάλλου ότι πέρα από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες υπάρχουν και οι σταθερές στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε, όπως η βιομηχανική πολιτική την οποία επανέφερε η ΕΕ με στόχο την δημιουργία ευρωπαϊκής τεχνολογίας και την απεξάρτηση από την τεχνολογία χωρών της Άπω Ανατολής, αλλά και οι ειδικές πολιτικές για το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας