ecopress
Στις δυνατότητες που ανοίγονται στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, αναφέρθηκαν τόσο ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.)... Χρηματοδότηση από το ΤΠ& Δανείων στους Δήμους για Ενεργειακές Κοινότητες

Στις δυνατότητες που ανοίγονται στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, αναφέρθηκαν τόσο ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) κ. Βασίλειος Τσολακίδης όσο και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, κατά την επίσκεψή τους στον Ίασμο με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτιστικού συστήματος του Δήμου.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ κατέθεσε προς αυτούς το ενδιαφέρον του Δήμου για την παραγωγή ενέργειας με επενδυτή ή συν-επενδυτή το δήμο στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Μέτρα εξοικονόμησης και παραγωγής

Η αρχή πρέπει να γίνεται πάντα από μέτρα και τρόπους εξοικονόμησης, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη της ενέργειας, με έργα όπως η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED, εξοικονόμηση της ενέργειας στα κτίρια, σημείωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) κ. Βασίλειος Τσολακίδης.

Πέρα της εξοικονόμησης θα μπορούσαν και οι Δήμοι να προβούν σε παραγωγή ενέργειας, να γίνουν παραγωγοί, και κάθε δήμος να εκμεταλλευτεί τις δικές του ιδιαιτερότητες, να έχει πηγές ενέργειες είτε από υδροηλεκτρικά έργα, από γεωθερμία, ακόμα και βιομάζα, είτε από αγροτικές είτε από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πηγές ενέργειας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, με κάθε δήμο να βάλει προτεραιότητες και ανάλογα με τις πηγές που διαθέτει να αξιοποιεί σε βάθος χρόνου. Ως παράδειγμα έφερε το Δήμο Ορεστιάδας, που έχει αναθέσει στο ΚΑΠΕ την πραγματοποίηση μελέτης για την αξιοποίηση της βιομάζας.

Η πολιτεία έχει θεσπίσει κανόνες και νόμους ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες να καταστούν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας, τις γνωστές Ενεργειακές Κοινότητες, που δίνει μεγάλα προτερήματα σε όσους τις ιδρύσουν και να επενδύσουν σε όλους τους τομείς της ενέργειας, ώστε και να ωφελήσουν τους κατοίκους, αλλά και να έχουν έσοδα. Για αυτό και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις προώθησης και παρουσίασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΘ, ώστε η Τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει.

Αιολικά και φωτοβολταϊκά στον Ίασμο

Για το θέμα της παραγωγής ενέργειας ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή ισμέτ τόνισε ότι υπάρχει η πρόθεση, ενώ ήδη ιδιώτες έχουν ζητήσει την παραχώρηση οικοπέδων για την επένδυση στον τομέα της ενέργειας. Η δημοτική αρχή, τόνισε, γνωρίζοντάς πως υπάρχουν περιοχές με καλό αιολικό δυναμικό, θεωρεί πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε επενδύσεις για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, μιας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Παράλληλα προχωρούν σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια, έχοντας καταθέσει παλαιότερα προτάσεις για το Δημοτικό σχολείο Σώστη και σε κτίρια στον Ίασμο, τα οποία ελπίζουν πως θα προχωρήσουν.

Τέλος αναφέρθηκε και στα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα ιδιαίτερα όσο αφορά το μέγεθός τους, μιας και προς το παρόν δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση πάρκου μεγαλύτερου των 100 KW.

-«Εμείς ως Δήμος δεν χρειαζόμαστε μεγάλα ποσά, με μικρή εξοικονόμηση και κάποια ενεργειακά πάρκα, μπορούμε να φτάσουμε το σημείο χρηματοδότησης που ήμασταν παλιά» κατέληξε.

Στήριξη στα ενεργειακά από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Το ταμείο πριν από τρία χρόνια πήρε μια πρωτοβουλία, που δικαιώνεται από το αποτέλεσμα, να διαμορφώσει ολοκληρωμένα προγράμματα στο χώρο της ενεργειακής αναβάθμισης, που καλύπτουν την ανάγκη και την υποστήριξη που χρειάζονται κυρίως μικροί δήμοι, αλλά και μεγαλύτεροι, τόνισε ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, ώστε να κάνουν σύνθετα έργα.

Στη χώρα μας ακόμα και πριν από το 2010 γινόταν προσπάθειες για τέτοια έργα, όμως ελάχιστα υλοποιήθηκαν, για αυτό και παίρνοντας όλη αυτή την εμπειρία διαμόρφωσαν με το ΚΑΠΕ το πρόγραμμα που καλύπτει και στηρίζει τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι από πλευράς τεχνικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης, ώστε να τα υλοποιήσουν.

Γι’ αυτό και υπάρχει ένα πρόγραμμα, για το οποίο συζητούν με πολλούς Δήμους, για την βοήθεια και υποστήριξη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για πρόγραμμα σε συνεργασία με Υπουργεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων ύψους 2 δις ευρώ, που ελπίζουν σύντομα να ανακοινώσουν.

Επίσης πέρα από τα ενεργειακά, το ταμείο επιχορηγεί, ειδικά στους μικρούς Δήμους, τις μελέτες που χρειάζονται για έργα, μαζί με το κόστος ωρίμανσής τους, μιας και συνήθως δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε το προσωπικό για αυτό.

Πηγή: “Παρατηρητής Θράκης”

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας