ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Η  νέα Συμφωνία της Γλασκώβης επιτεύχθηκε  κατά κοινή παραδοχή, με αδύναμες αποφάσεις και εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Η επιτάχυνση της παγκόσμιας μάχης κατά... COP26: μία συμφωνία με πολλούς αστερίσκους

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η  νέα Συμφωνία της Γλασκώβης επιτεύχθηκε  κατά κοινή παραδοχή, με αδύναμες αποφάσεις και εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Η επιτάχυνση της παγκόσμιας μάχης κατά της υπερθέρμανσης που συνιστά υπαρξιακή κρίση για την επιβίωση του πλανήτη, συνεχίζεται με λιγότερα αποφασιστικά βήματα για τους επικριτές της συμφωνίας, ενώ για τους πιο αισιόδοξους, η Γλασκώβη αποτελεί νέα αφετηρία, για την επίτευξη του στόχου που αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σημειώνοντας, ότι για πρώτη φορά υπάρχει στο τελικό κείμενο σαφής δέσμευση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Πριν από μερικές ημέρες και ενώ η διάσκεψη της Γλασκώβης ήταν σε πλήρη εξέλιξη η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέφερε, ότι μια συμφωνία που θα χαρακτηριζόταν “από ‘μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση’,  ‘’που επιτυγχάνει κάποια πρόοδο’’  ή ‘’κερδίζει σταδιακά’’’ θα ισοδυναμούσε με το να χάσουμε”. Η αλήθεια είναι, ότι σχεδόν στο σύνολό τους, οι παγκόσμιοι ηγέτες χρησιμοποίησαν πολλές από τις φράσεις που η Σουηδή ακτιβίστρια ανέφερε.

«Οι στόχοι που δεν πετύχαμε»

Ισως ο μόνος θεσμικός εκπρόσωπος ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του ήταν ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες: «Τα κείμενα που εγκρίθηκαν είναι ένας συμβιβασμός. Αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα, την κατάσταση, τις αντιφάσεις και τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πολιτική βούληση στον κόσμο (…) Δυστυχώς η συλλογική πολιτική βούληση δεν ήταν αρκετή προκειμένου να ξεπεραστούν βαθιές αντιφάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.  Πρόσθεσε δε, ότι η  παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα είχε ως αποτέλεσμα «καλοδεχούμενα βήματα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό». Παραθέτοντας τους στόχους «που δεν επιτύχαμε σε αυτή τη διάσκεψη», ανέφερε κυρίως «το τέλος των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων, την έξοδο από τον άνθρακα, τον ορισμό μιας τιμής για τον άνθρακα» και την οικονομική βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες.

«Είναι καιρός να περάσουμε σε λειτουργία επείγουσας ανάγκης», τόνισε, λέγοντας πως οι παρούσες δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών δεν επιτρέπουν να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας “αρκετά κάτω” από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και ακόμη κάτω από τον ‘ιδανικό’ στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου».

Στο στόχαστρο τα ορυκτά καύσιμα

Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα ολοκληρώθηκαν με μια συμφωνία που έθεσε στο στόχαστρο για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα. Με πρωταγωνιστές όμως την Κίνα  και την Ινδία και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, απερρίφθη  η πρόταση που καλούσε για “σταδιακή κατάργηση” (phase out) της ενέργειας από άνθρακα, κι έτσι το κείμενο άλλαξε κάνοντας λόγο για “σταδιακό περιορισμό” (phase down).  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ωστόσο έσπευσε να δικαιολογήσει τη νέα διατύπωση που προκάλεσε αντιδράσεις:  «Το αν η έκφραση ήταν “phase down” ή “phase out” δεν μου φαίνεται εμένα ως κάποιου που μιλάει αγγλικά να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά.

Παραμένει ζωντανός ο στόχος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στην COP26 αποτελεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά τόνισε ότι «η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί».

Η φον ντερ Λάιεν έκρινε ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου παραμένει «εφικτός». Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η «Συμφωνία της Γλασκώβης» «διατήρησε ζωντανούς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού» του 2015, που προβλέπουν περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό.

«Σημειώσαμε πρόοδο επί των τριών στόχων που ορίσαμε στην αρχή της COP26», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρώτον, να έχουμε δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών προκειμένου να παραμείνει εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος για χρηματοδότηση 100 δισεκ. δολαρίων κατ’ έτος για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες. Και τέλος, να πετύχουμε μια συμφωνία για το πλαίσιο κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις

«Εάν υλοποιηθούν όλες οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γλασκώβη, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Άρα πρέπει και πάλι να δουλέψουμε περαιτέρω, προκειμένου η διάσκεψη για το κλίμα την επόμενη χρονιά στην Αίγυπτο να μας θέσει σταθερά στην πορεία προς τον 1,5 βαθμό Κελσίου», πρόσθεσε η ίδια. Η φον ντερ Λάιεν επανάλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990 και να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Ισορροπία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και διαπραγματευτής της ΕΕ στη Γλασκώβη, είπε ότι ο συμβιβασμός «αποτυπώνει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων όλων των πλευρών και μας επιτρέπει να ενεργήσουμε με τον επείγοντα τρόπο, που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας».Η συμφωνία «μπορεί να φέρει ελπίδα στις καρδιές των παιδιών και των εγγονιών μας», είπε.

Καλή διαπραγμάτευση

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι έκανε λόγο για μια «καλή διαπραγμάτευση».«Εάν πρόκειται για μια καλή διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές μπαίνουν σε άβολη θέση», δήλωσε ο Κέρι στην τελική συνεδρίαση για την έγκριση της Συμφωνίας. «Και αυτή, νομίζω, ήταν μια καλή διαπραγμάτευση».

Κρίσιμο σημείο

Στο κρίσιμο σημείο της μείωσης της θερμοκρασίας, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, το κείμενο καλεί τις χώρες μέλη να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για μειώσεις πιο σταθερά απ’ ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του Παρισιού και αυτό από το 2022. Όμως με την πιθανότητα τροποποίησης εξαιτίας “ιδιαίτερων εθνικών συνθηκών”, σημείο που προκάλεσε τις επικρίσεις ΜΚΟ για τις πραγματικές φιλοδοξίες του κειμένου. Ο συμβιβασμός που βρέθηκε δεν διασφαλίζει εξάλλου την τήρηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, τον περιορισμό της υπερθέρμανσης “αρκετά πιο κάτω” από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου: «Είναι χαλαρή, είναι αδύναμη, και ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι μόλις εν ζωή, αλλά υπάρχει μια ένδειξη για το τέλος της εποχής του άνθρακα. Και αυτό είναι σημαντικό», σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, επικεφαλής της Greenpeace International. Αντιδρώντας στην ολοκλήρωση της διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace  δήλωσε:

«Το αποτέλεσμα της διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη είναι αδύναμο και ο στόχος του 1,5C παραμένει μόλις ζωντανός, αλλά το μήνυμα ότι η εποχή του του λιγνίτη τελειώνει είναι σαφές. Και αυτό έχει σημασία. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξακολουθούν να καίνε λιγνίτη, να μεταβούν σε καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια και οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν αυτή τη στροφή. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.Ενώ η συμφωνία αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές μειώσεις εκπομπών αυτή τη δεκαετία, οι δεσμεύσεις αυτές μετατίθενται για το επόμενο έτος. Οι νέοι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέσα στην κλιματική κρίση δεν θα ανεχτούν πολλά ακόμη αποτελέσματα σαν κι αυτό. Γιατί να το κάνουν όταν αγωνίζονται για το μέλλον τους;»

Να λειτουργήσει ως εφαλτήριο

«Η διάσκεψη της Γλασκώβης έπρεπε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επίτευξη του στόχου του 1,5C και αυτό δεν συνέβη. Το 2022 τα έθνη θα πρέπει τώρα να επανέλθουν με ισχυρότερους στόχους. Ο μόνος λόγος για τον οποίο πετύχαμε αυτό που πετύχαμε είναι επειδή οι νέοι, οι ηγέτες αυτόχθονων πληθυσμών, οι ακτιβιστές και οι χώρες που είναι οι πρώτοι υποδοχείς των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης υποχρέωσαν τους διαπραγματευτές σε παραχωρήσεις που δόθηκαν απρόθυμα. Χωρίς αυτούς, αυτές οι συνομιλίες για το κλίμα θα είχαν αποτύχει εντελώς. Το κάποτε σταθερό μας κλίμα καταρρέει τώρα γύρω μας. το βλέπουμε καθημερινά στις πυρκαγιές, τους τυφώνες, τις ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων. Ο χρόνος τελείωσε, μας τελείωσε ο δρόμος, και ως θέμα αυτοσυντήρησης πρέπει να κινητοποιηθούμε επειγόντως για να δημιουργήσουμε ακατάσχετη πίεση που θα τερματίσει οριστικά την εποχή όλων των ορυκτών καυσίμων».

Σημειώθηκε πρόοδος

Η επικεφαλής της Greenpeace International, αναφέρει ακόμη, ότι  «Στην COP26 σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με τις ανεπτυγμένες χώρες να αρχίζουν επιτέλους να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για χρηματοδότηση και πόρους για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας. Αναγνωρίστηκε ότι οι ευάλωτες χώρες υφίστανται τώρα πραγματικές απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση, αλλά οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν πλησιάζουν σε τίποτα αυτά που χρειάζονται επί τόπου. Το θέμα αυτό πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ανεπτυγμένων χωρών καθώς η COP φιλοξενείται στην Αίγυπτο το επόμενο έτος».

Αδύναμη και υποβιβασμένη

Εξηγεί επίσης ότι «Η διατύπωση στην τελική απόφαση της διάσκεψης για τη σταδιακή κατάργηση των αμείωτων επιδοτήσεων λιγνίτη και ορυκτών καυσίμων είναι αδύναμη και υποβιβασμένη, αλλά η ίδια η ύπαρξή της αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και η εστίαση σε μια δίκαιη μετάβαση είναι καθόλα απαραίτητη. Η έκκληση για μείωση των εκπομπών κατά 45% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας είναι σύμφωνη με την επιστήμη και αυτό που πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε κάτω από τον 1,5C. Η έκκληση όμως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί.    Δυστυχώς, η απάτη με την αντιστάθμιση άνθρακα προωθήθηκε αρκετά στη Γλασκώβη, θέτοντας σε κίνδυνο τη φύση, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τον ίδιο τον στόχο του 1,5C. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ασκήσει ζωτικό έλεγχο στις αγορές αντιστάθμισης άνθρακα και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να σταματήσει το “πράσινο ξέπλυμα”, η εξαπάτηση και τα παραθυράκια που δίνουν διέξοδο στους μεγάλους ρυπαντές και τις εταιρείες».

Όμως εύστοχα σημειώνει και ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου όμως Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης:  «Υπάρχουν πολλά σημάδια ελπίδας όμως βαλίτσες όμως επιστρέφοντας από τη Γλασκώβη. Υπάρχουν όμως και μεγάλα βαρίδια, βήματα που δεν έγιναν.

Απογοητευτικό κλείσιμο

Η WWF Hellas, σε μία πρώτη αποτίμηση της Συμφωνίας, κάνει λόγο για «Απογοητευτικό το κλείσιμο της COP26, αλλά διατηρείται ανοιχτό ένα στενό περιθώριο για την επίτευξη του στόχου του 1,5°C – Η ώρα για δράση ξεκινά τώρα και για την Ελλάδα». Σε ανακοίνωσή της για το θέμα σημειώνει: Το WWF ήταν παρόν στη Γλασκόβη με την προσδοκία της επιτάχυνσης και της ενίσχυσης της κλιματικής δράσης από τους παγκόσμιους ηγέτες σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς. Η αλλαγή αυτή δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε. Το κείμενο που συμφωνήθηκε, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, απέχει πολύ από το να είναι αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα και ο πλανήτης.

Οι κυβερνήσεις έπρεπε να καλύψουν τρία μεγάλα κενά:

το κενό φιλοδοξίας στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,

το κενό στη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης ειδικά προς τα αναπτυσσόμενα κράτη

το κενό στους κανόνες για την επίτευξη και παρακολούθηση της προόδου που απαιτείται για να τεθεί ο κόσμος σε μια πορεία προς ένα ασφαλές μέλλον.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα για το κλίμα και την ενέργεια στο WWF Ελλάς, δήλωσε: «Βρίσκεται η ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο σημείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μετά τη Διάσκεψη της Γλασκόβης; Σίγουρα. Βρίσκεται στο σημείο που πρέπει για να αντιμετωπίσει  οριστικά την κλιματική κρίση μετά τη Διάσκεψη της Γλασκόβης; Όχι. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε πολιτικές υλοποίησης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη στροφή στην καθαρή ενέργεια, την προστασία της φύσης και τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών, ώστε να δείξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση η αξιοπιστία τους θα καταρρεύσει».

Αδύναμες αποφάσεις

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «Η COP26 ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, με αδύναμες αποφάσεις σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όπως η προσαρμογή, οι απώλειες και οι ζημιές και η κλιματική χρηματοδότηση. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά σημεία στο κείμενο που επιτρέπουν στις χώρες να αυξήσουν τη βραχυπρόθεσμη φιλοδοξία τους για το κλίμα και να εφαρμόσουν δεσμευτικές και γενναίες πολιτικές και μέτρα.Η φετινή COP σηματοδοτεί την πρώτη Διάσκεψη στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το κλίμα, όπου η ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά και τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων αναφέρονται στο τελικό κείμενο της απόφασης, όπως και η αναγνώριση της ανάγκης να αυξηθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη μετάβαση.  Το πρώτο κείμενο έτυχε θετικής υποδοχής. Ωστόσο, η αποδυνάμωση της αναφοράς στον άνθρακα (εξαιτίας της στάσης μόνο μίας χώρας, της Ινδίας) από “κατάργηση” σε “σταδιακή κατάργηση” είναι βαθιά απογοητευτική. Απαιτείται ισχυρή γλώσσα, αυστηρές και σαφείς προθεσμίες και απτές πολιτικές και μέτρα, εάν θέλουμε να επιτύχουμε την απαραίτητη απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Δεν θα υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, εάν δεν προχωρήσουν η ταχεία απανθρακοποίηση σε κάθε τομέα, συγκεκριμένες δράσεις για τον τερματισμό της απώλειας της φύσης και η ενίσχυση της αποκατάστασής της.

Θετική έκκληση

Η WWF Hellas αναφέρει ακόμη ότι «η έκκληση για βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των δεσμεύσεων για το κλίμα έως το 2022 είναι θετική.  Βρισκόμαστε εν μέσω κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης και εξακολουθούμε να είμαστε σε τροχιά για υπερθέρμανση πολύ πάνω από τους 2°C (2,7°C) σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις. Οδεύουμε δηλαδή σε ένα μέλλον που θα είναι καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπους και για τη φύση.  Οι χώρες πρέπει να εκπληρώσουν συλλογικά τις μειώσεις του CO2 κατά 50% έως το 2030 και να ενισχύσουν τους στόχους τους το 2022 με τον στόχο του 1,5°C στο μυαλό.

Είναι σημαντικό ότι το τελικό κείμενο της COP26 αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της φύσης στην επίτευξη του στόχου του 1,5°C, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ενσωματώσουν τη φύση στα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα και καθιερώνει έναν ετήσιο διάλογο για τη μείωση των εκπομπών από τους ωκεανούς».

Προστασία της φύσης

Εξηγεί επίσης ότι «Η προστασία της φύσης πραγματικά απασχόλησε την COP26. Οι ηγέτες αναγνωρίζουν επιτέλους ότι η δράση για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της απάντησής μας στην κλιματική κρίση, παράλληλα με τον πλήρη μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Η αναγνώριση του ρόλου της φύσης από την COP26 πρέπει να οδηγήσει όλες τις χώρες στην ενίσχυση του ρόλου και της συμβολής της μέσα στα εθνικά σχέδια για το κλίμα.

Το WWF τονίζει τη συμβολή που έχουν οι λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες στην αύξηση της ανθεκτικότητας των πιο ευάλωτων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης συνολικά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με όσους ασχολούνται σε διαρκή βάση με τη διαχείριση της φύσης, και ειδικά τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινωνίες, που έχουν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αναφορά στις λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο στη Γλασκόβη και είναι ένα από τα μεγάλα κενά που αφήνει πίσω της η COP26 και είναι επιτακτικό να αποκατασταθεί στην επόμενη Διάσκεψη. Ένα επίσης θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε ξεκάθαρα αυτήν την εβδομάδα ήταν το αίτημα των πολιτών για αξιοπιστία, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να δημιουργεί μια Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για να δώσει σαφήνεια στις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων για τη μείωση των εκπομπών τους.

Βασικές αρχές

Το WWF πιστεύει ακράδαντα ότι όλες οι δεσμεύσεις για το κλίμα πρέπει να ακολουθούν τέσσερις βασικές αρχές:

πραγματικές και απόλυτες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,

επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους που διατρέχουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα,

υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, τέλος,

δυνατότητα παρακολούθησης, καταγραφής και επαλήθευσης.

Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5°C είναι ακόμα δυνατή, αρκεί να οικοδομήσουμε σε αυτή τη δυναμική και να κλιμακώσουμε την παγκόσμια απάντηση στην κλιματική κρίση. Ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν γρήγορα, οπότε είναι καιρός οι παγκόσμιοι ηγέτες να εκπληρώσουν όλες τις υποσχέσεις τους για να εγγυηθούν το μέλλον που όλοι θέλουμε και αξίζουμε.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακριβώς τις ίδιες προκλήσεις με τις περισσότερες χώρες του κόσμου μετά την COP26. Διαθέτει ήδη μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050, αλλά αφενός αυτοί δεν είναι επαρκείς για να πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, αφετέρου λείπουν τα πραγματικά μέτρα και οι πολιτικές που θα προκαλέσουν τις απαραίτητες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο κλιματικός νόμος αποτελεί το ιδανικό εργαλείο που θέτει το πλαίσιο, τους ενδιάμεσους στόχους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και τα απαραίτητα ορόσημα – εμβληματικές πολιτικές που θα δίνουν το κρίσιμο στίγμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προστασία της φύσης και τη δίκαιη μετάβαση για όλους.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας