ecopress
Το CoradiaiLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο στον κόσμο, που κινείται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση. Κατά τη... CoradiaiLint: τρένο υδρογόνου, με αυτονομία 1.175 χιλιομέτρων

Το CoradiaiLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο στον κόσμο, που κινείται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μακράς απόστασης, διένυσε 1.175 χιλιόμετρα χωρίς στάση ανεφοδιασμού, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ορόσημο για τις καθαρές, εναλλακτικές μορφές κίνησης στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Με αφετηρία το Bremervörde, η διαδρομή που ακολούθησε το Coradia iLint διέσχισε όλη τη Γερμανία, χωρίς ανεφοδιασμό της δεξαμενής υδρογόνου, εκπέμποντας μόνο νερό και λειτουργώντας με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Από την Κάτω Σαξονία, στην οποία κατασκευάστηκε και αναπτύχθηκε το τρένο υδρογόνου από την Alstom, ταξίδεψε μέσω της Έσσης στη Βαυαρία, μέχρι το Burghausen κοντά στα γερμανοαυστριακά σύνορα, για να καταλήξει στο Μόναχο. Μετά από αυτό το αξιοσημείωτο ταξίδι, το τρένο θα κατευθυνθεί τώρα προς τη γερμανική πρωτεύουσα. Αρκετά δρομολόγια μέσω Βερολίνου προβλέπονται στο πλαίσιο της Inno Trans 2022, της κορυφαίας διεθνούς εμπορικής έκθεσης για την τεχνολογία μεταφορών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για το ταξίδι αυτό προέρχεται από το στόλο της LNVG (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen), της Αρχής Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας, και λειτουργεί κανονικά στο δίκτυο της evb (Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH) από τα μέσα Αυγούστου. Για το συγκεκριμένο έργο, η Alstom συνεργάστηκε, επίσης, με την εταιρεία φυσικού αερίου και μηχανολογικών εφαρμογών, Linde.

Υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για τη βιώσιμη κινητικότητα. Πέραν της σύμβασης με την LNVG για 14 τρένα Coradia iLint που θα χρησιμοποιηθούν στην Κάτω Σαξονία, η Alstom ανέλαβε την προμήθεια 27 τρένων Coradia iLint για χρήση στη μητροπολιτική περιοχή της Φρανκφούρτης. Εκτός Γερμανίας, η Alstom κατασκευάζει 6 τρένα υδρογόνου Coradia Stream στην ιταλική περιφέρεια της Λομβαρδίας, ενώ έχει συμφωνηθεί επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης για οκτώ ακόμη οχήματα.

Το CoradiaiLint

Το CoradiaiLint είναι  πλήρως απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων τρένο είναι αθόρυβο και εκπέμπει μόνο υδρατμούς και συμπυκνώματα.. Διαθέτει αρκετές καινοτομίες: καθαρή μετατροπή ενέργειας, ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες και έξυπνη διαχείριση της κινητήριας δύναμης και της διαθέσιμης ενέργειας. Αναπτύχθηκε ειδικά για χρήση σε μη ηλεκτροδοτούμενες γραμμές και επιτρέπει την καθαρή, βιώσιμη λειτουργία του τρένου, διατηρώντας παράλληλα υψηλές επιδόσεις. Στο δίκτυο της evb, το τρένο ταξιδεύει με ταχύτητες από 80 έως 120, με μέγιστη ταχύτητα 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Το iLint σχεδιάστηκε από ομάδες της Alstom στο Salzgitter (Γερμανία), το κέντρο αριστείας για τα περιφερειακά τρένα, και στο Tarbes (Γαλλία), το κέντρο αριστείας για τα συστήματα έλξης. Το έργο επωφελείται της στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση και η ανάπτυξη του CoradiaiLint χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Καινοτομίας για την Τεχνολογία Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου (NIP) από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το CoradiaiLint έχει λάβει το Γερμανικό Βραβείο Σχεδιασμού Βιωσιμότητας 2022. Το εν λόγω βραβείο αναγνωρίζει τεχνικές και κοινωνικές λύσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην προώθηση του μετασχηματισμού προς βιώσιμα προϊόντα, παραγωγή, κατανάλωση ή τρόπο ζωής σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

-«Έχουμε την ικανοποίηση να ηγηθούμε της καινοτομίας στον τομέα αυτόν, καθώς είμαστε ο πρώτος κατασκευαστής σιδηροδρόμων στον κόσμο που προσφέρει ένα επιβατικό τρένο βασισμένο στην τεχνολογία υδρογόνου. Μέσω αυτού του ταξιδιού, αποδείξαμε εμπράκτως ότι τα υδρογονοκίνητα τρένα μας διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για να αντικαταστήσουν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα», δήλωσε ο Henri Poupart-Lafarge, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alstom. «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για το πρωτοποριακό έργο που έχουμε επιτελέσει με την εισαγωγή του υδρογόνου στις σιδηροδρομικές μεταφορές.»

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι-ρεκόρ δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας