ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που παρουσιάστηκε σε... Ευνοϊκά δάνεια 2,5 δισ. ευρώ για 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα θα παράσχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μεν υγιείς και ενήμερες αλλά αποκλείονταν από τις τράπεζες λόγω μεγέθους.

Όπως επεσήμανε εξειδικεύοντας το πρόγραμμα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, η πλατφόρμα «Know your customer» θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία ώστε να πιστοποιεί την φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και τη φερεγγυότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Στην ίδια πλατφόρμα οι επιχειρηματίες θα υποβάλουν σε τυποποιημένη φόρμα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα δηλώνουν τις τράπεζες στις οποίες θέλουν να απευθυνθούν ενώ θα υπάρχουν δικλείδες που θα αποσκοπούν στην ανταπόκριση των τραπεζών.

Τα προγράμματα που εντάσσονται στο “Know your customer” είναι:

-Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με μερική επιδότηση του επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιύνται στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης/μετάβασης καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Είναι δάνεια 80.000-8 εκατ. Ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, και διάρκεια 5-10 χρόνια.

-Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης 25.000-1 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα και διάρκεια 2-10 χρόνια για ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

-Δάνεια 10.000-1,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, διάρκεια 2-5 χρόνια με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την προστασία των θέσεων εργασίας.

-Δάνεια 50.000-10 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με εγγύηση του ταμείου κατά 80 %, διάρκειας έως 10 ετών.

Βασικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι το τμήμα του δανείου που συγχρηματοδοτείται από την τράπεζα είναι άτοκο με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο του δανείου να είναι 40 % χαμηλότερο.

Τα τέσσερα προγράμματα θα προκηρυχθούν σε ένα μήνα καθώς σήμερα εκδόθηκε η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες. Όπως διευκρίνισε η κα Χατζηπέτρου η πλατφόρμα “Know your customer” θα παραμείνει ενεργή σε όλες τις προκηρύξεις της τράπεζας εφεξής.

-«Είχαμε ένα πραγματικό πρόβλημα και παρουσιάζουμε τη λύση. Όταν δει ο κόσμος την ευκολία με την οποία δουλεύει η λύση αυτή, η οικονομία θα γυρίσει σελίδα. Τα δάνεια θα προσθέσουν δύναμη που η οικονομία χρειάζεται», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Στην παρουσίαση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της HDB Γιώργος Ζαββός και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης.

Διανομή μετοχών στους εργαζομένους

Την πρόταση να τεθεί ως προϋπόθεση για την συμμετοχή σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, έστω και μικρού, στους εργαζόμενους διατύπωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της τράπεζας για την παρουσίαση του νέου προϊόντος “Know your customer” που διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο κ. Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με επιχειρηματίες που αξιοποίησαν υφιστάμενα προγράμματα της HDB και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τα οποία 5 εκατ. ήταν το όφελος για τους εργαζόμενους. “Έχει μεγάλη σημασία η μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων. Ίσως πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, έστω και με μικρό ποσοστό. Δημιουργεί νέα επιχειρηματική κουλτούρα και νέα γενιά υγιούς επιχειρηματικότητας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Έχουμε στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και αυστηρούς κανόνες εποπτείας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε εξάλλου ότι εφέτος αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Καραχάλιος (Ροδούλα), Τουρναβίτης (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), Πιστιόλας (Agrino, ξενοδοχειακός τομέας) και Λακασάς (Olympia electronics) χαρακτήρισαν θετική τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και να επενδύσουν για να αναπτυχθούν.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας