ecopress
Λήγει σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων με παράβολο των 250... Δασικά αυθαίρετα: λήγει η προθεσμία τακτοποίησης- τι θα γίνει για παράταση

Λήγει σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων με παράβολο των 250 ευρώ. Έχουν κατατεθεί λιγότερες από 3.000 αιτήσεις, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν να γίνουν αιτήσεις για  1 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα. Τι λέει το ΥΠΕΝ για παράταση.

-«Βλέποντας και κάνοντας» είναι η τακτική που επέλεξαν στο ΥΠΕΝ στο ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου και να πετύχουν, μεταξύ άλλων, προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, σύμφωνα με δηλώσεις από ανώτατες πηγές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στον Τύπο (στις εφημερίδες «Τα Νέα», «Ελεύθερος Τύπος», «Καθημερινή», «Δημοκρατία» κ.α.)

Περίμεναν 1 εκατ. και έγιναν λιγότερες από 3000 αιτήσεις

Το ενδεχόμενο παράτασης έως τον Σεπτέμβριο εξετάζεται, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μετά την επεξεργασία που θα προκύψει από τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, θα ληφθεί η απόφαση αν αξίζει να δοθεί μία ακόμα πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες για να πετύχουν -έναντι παράβολου αξίας 250 ευρώ- το πάγωμα των προστίμων και τις αποφάσεις κατεδάφισης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί (αναδρομικά) παράταση έως τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να κατατεθεί σχετική τροπολογία σε κάποιο σχέδιο νόμου πριν κλείσει η Βουλή. Σήμερα, πάντως, η προθεσμία θα εκπνεύσει κανονικά, αλλά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί λιγότερες από 3.000 αιτήσεις, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατ., προβληματίζει έντονα την ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση (είναι πολύ δύσκολο να μη δοθεί αλλά υπάρχει και αυτή η πιθανότητα), τότε, από την 1η Απριλίου, τα δασικά αυθαίρετα θα υπαχθούν στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, γεγονός που σημαίνει επιβολή προστίμων ανέγερσης, διατήρησης και κατεδαφίσεις.

Δηλώθηκαν 382.653 παράνομα τετραγωνικά

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, που διαχειρίζεται τη ψηφιακή πύλη για την κατάθεση των αιτήσεων, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.772 δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 382.653 παράνομα τετραγωνικά.

«Πρωταθλήτρια» στις δηλώσεις είναι η Αττική με 2.094 δηλώσεις και 301.353 τ.μ. αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ακολουθεί με πολύ μεγάλη διαφορά η Κορινθία, με 253 δηλώσεις και 29.226 παράνομα τετραγωνικά και η Εύβοια, με 106 δηλώσεις και 15.964 τ.μ. αυθαιρέτων.

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, οι δηλώσει δεν ξεπέρασαν τις 100, ενώ σε κάποιες δεν υποβλήθηκε καμία (Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πρέβεζα, Ροδόπη), ή μόλις μία (Αρκαδία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Κεφαλληνία, Κοζάνη, Λευκάδα, Σέρρες, Φθιώτιδα).

Σε επίπεδο δήμου, οι πρώτοι οκτώ σε αριθμό δηλώσεων βρίσκονται στην Αττική. Πρόκειται για τους Δήμους  Σαλαμίνας (336 δηλώσει), Μεγαρέων (287), Κρωπίας (246), Παιανίας Πικερμίου (244), Σπάτων-Αρτέμιδας (236), Μαρκοπούλου Μεσόγαιας (194), Ωρωπού (162) και Κερατέας (152)

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων άρχισε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2022, με πρώτη προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου (παρατάθηκε μια φορά έως σήμερα).

Γιατί οι ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν τα αυθαίρετα

Για την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στην τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων εκτιμάται ότι ο βασικός λόγος που δεν ανταποκρίθηκαν οι διιοκτήτες είναι ότι υπάρχει ατιμωρησία και δεν γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων προσκρούει στις  δύο βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν στον δρόμο προς την τακτοποίησή οι οποίες είναι: οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες, αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2011.

Εξαίρεση από την κατεδάφιση με 250 ευρώ

Σημειώνεται πως σε αυτή τη φάση, οι ιδιοκτήτες αυτών των δασικών αυθαιρέτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν:

1) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση,

2) άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων,

3) «πάγωμα» νέων προστίμων και

4) συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Η εκτίμηση είναι πως το θέμα των δασικών αυθαιρέτων αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τακτοποίησή τους για 30 χρόνια.

Η  ρύθμιση δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων χτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα χτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 (που έχει κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και είναι:

η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχικής διαμονής

η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 201 1

να μη βρίσκεται σε περιοχές όπου ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου natura 2000, υγροτόπων της συνθήκης Ramsar – εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών

να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό κ.α.

Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας