Δασικές υπηρεσίες: τα προβλήματα από τη μεταφορά στο ΥΠΕΝ
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 7 Δεκεμβρίου 2021 ecotypos
Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τέθηκε το θέμα της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βασικές προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης, τη στελέχωση, τη διάθεση νέων πόρων και τη σχετική διοικητική προετοιμασία, ασκείται κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, για ολιγωρία, υπογραμμίζοντας, ότι εκλείπουν όλα τα παραπάνω, με δυσχερείς συνέπειες για τη λειτουργία και το έργο των δασικών υπηρεσιών.
Την πρόχειρη όπως τη χαρακτήρισε εξαγγελία της κυβέρνησης για την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ που δεν προχωρά και δημιουργεί προβλήματα στις δασικές υπηρεσίες και στα στελέχη τους, ανέδειξε κατά τη συζήτηση της σχετικής ερώτησής του στη Βουλή, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο φετινό καλοκαίρι που ήταν η χειρότερη χρονιά την τελευταία δεκαετία όσον αφορά το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών που είχε ως αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν πάνω από ενάμισι εκατομμύρια στρέμματα και μάλιστα με πολύ μεγάλες πυρκαγιές, δηλαδή με αύξηση του μέσου μεγέθους της τελευταίας δεκαετίας κατά 500%. Και μάλιστα ενώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό του 2021 είχε δεσμευθεί για μείωση του ποσοστού των καμένων εκτάσεων.
Η έλλειψη πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης δυστυχώς είχε καταστροφικά αποτελέσματα, διότι η έκταση των πυρκαγιών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ευθύνες της κυβέρνησης. Όπως υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος «για να καλύψει αυτή την αδυναμία ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε, πρόχειρα τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον Αύγουστο».
Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών προβλεπόταν στη δασική στρατηγική που είχε συντάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, συνδυαζόταν με στελέχωση, με πόρους και με ανάλογη διοικητική προετοιμασία. Αντίθετα, η Κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς προετοιμασία και επάρκεια και χωρίς προσλήψεις, προχώρησε σε μια νομοθέτηση η οποία τελικά, δεν προχωράει, ενώ ακόμη και ο προϋπολογισμός του 2022 είναι μικρότερος για κάποιες δασικές υπηρεσίες. Η έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας αποδείχθηκε στην πράξη, καθώς μετά την νομοθέτηση (στις 24 Αυγούστου) συστήθηκε ομάδα έργου για να εντοπίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της εξαγγελίας, η οποία αφού διαπίστωσε την έλλειψη προετοιμασίας οδηγήθηκε στο αίτημα να την συνδράμει συμβουλευτική εταιρεία στην διεκπεραίωση του έργου της και η σύμβαση ανάθεσης υπογράφηκε στις 7 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών με έγγραφό του στις 13 Σεπτεμβρίου πάγωσε τις διαδικασίες για την διεκπεραίωση των αιτημάτων συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων, μετατάξεων και αδειών των δασικών υπαλλήλων μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ για την υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ.
«Σύμφωνα δε με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατόπιν συνεννόησης με το ΥΠΕΝ, οι πιστώσεις που αντιστοιχούν τόσο στη μισθοδοσία, όσο και στα λοιπά λειτουργικά έξοδα των Δασικών Υπηρεσιών θα παραμείνουν στα όρια δαπανών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» επισήμανε στη συνέχεια ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Ενώ, μετά το βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε στους δασικούς υπαλλήλους χρειάστηκε να εκδοθεί νέα διορθωτική εγκύκλιος στις 12.11.2021 από το Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία ορίζεται ότι οι Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας , λόγω της μη έκδοσης των προβλεπόμενων αποφάσεων και διαπιστωτικών πράξεων.»
Όμως και παρόλα αυτά ο κύριος Σκρέκας σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 11.11.2021 αναφέρθηκε << στην τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση που επιτέλεσε το ΥΠΕΝ με τη μεταφορά του σύνολου των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες περιφέρειες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ότι με αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση ήδη φαίνεται ότι ο συντονισμός της δασικής υπηρεσίας είναι πολύ ταχύτερος και αποδοτικότερος>>.
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε την παραδοξότητα των δηλώσεων αυτών την στιγμή που «από όλα τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι δεν έχει υλοποιηθεί η πολυδιαφημισμένη μετάβαση στο ΥΠΕΝ. Και ο κ. Σκρέκας έρχεται στην Βουλή και λέει ότι το πετύχατε; Τι πετύχατε δηλαδή; Ούτε πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αρνητικό αποτέλεσμα στο δασικό οικοσύστημα, κολλήσατε εσείς οι ίδιοι την εξαγγελία σας και μας λέτε ότι έγινε ταχύτερη η δασική υπηρεσία; Μα οι υπόλοιποι Υπουργοί λένε ότι δεν υλοποιείτε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και οι δασικές υπηρεσίες μένουν πίσω!».
Ζήτησε επίσης εξηγήσεις για το γεγονός ότι σύμφωνα και με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓ Δασών αλλά και από το έγγραφο του ΓΛΚ προκύπτει ότι απαιτούνται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μετάβαση των υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ.
Ο κ. Αμυράς, στην τοποθέτησή του, παραδέχτηκε ότι «οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και προσεκτικά βήματα. Πρέπει να γίνεται σωστά η δουλειά και με σχεδιασμό στην τελευταία της λεπτομέρεια….», κάτι που αποδεικνύει ότι αυτές τις λεπτομέρειες ουδόλως έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση πριν να νομοθετήσει την υλοποίηση της υπαγωγής των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ.
Για το λόγο αυτό διερωτήθηκε ο Σ. Φάμελλος «Μιλάτε για προσεκτικά βήματα. Αναρωτιέμαι: Όταν συντάξατε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δε γνωρίζατε ότι χρειάζονται προσεκτικά βήματα; Τότε γιατί είπατε ότι σε ένα μήνα θα βγει υπουργική απόφαση και τώρα πάτε για τέσσερις μήνες και βλέπουμε; Και μάλιστα, ενώ ήδη την προστασία του δασικού πλούτου δεν την πετύχατε. Κάνατε, δυστυχώς, αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα. Τουλάχιστον τις εξαγγελίες τις διοικητικές μπορείτε να τις υλοποιήσετε;» διερωτήθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Σ. Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτηση του επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία με προσωπικό και με πόρους, όπως είχε προγραμματιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς κάτι τέτοιο απουσιάζει από τον προϋπολογισμό του 2022. Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάγωσε τις προγραμματισμένες προσλήψεις μόνιμων δασικών υπαλλήλων που παρέλαβε το 2019.
Σχετικά Άρθρα
- Συνάντηση ΓΕΩΤΕΕ με τον ΓΓ Δασών για τις δασικές υπηρεσίες
- ΥΠΕΝ: «μετά από 20 χρόνια 500 προσλήψεις μονίμων στις δασικές υπηρεσίες»
- ΣΥΡΙΖΑ: «ψέμα οι προσλήψεις μονίμων στις Δασικές Υπηρεσίες»
- ΥΠΕΝ: νομική κάλυψη των 3.200 εργαζόμενων στις Δασικές Υπηρεσίες
- ΥΠΕΝ: τι γίνεται με τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες
- Δασική Υπηρεσία: εγκρίθηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας