ecopress
Η νομική κάλυψη των 3.200 εργαζόμενων στις Δασικές Υπηρεσίες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος νομικά και δικαστικά προβλήματα κατά την άσκηση του έργου τους... ΥΠΕΝ: νομική κάλυψη των 3.200 εργαζόμενων στις Δασικές Υπηρεσίες

Η νομική κάλυψη των 3.200 εργαζόμενων στις Δασικές Υπηρεσίες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος νομικά και δικαστικά προβλήματα κατά την άσκηση του έργου τους  προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ενημέρωσε ο υπουργός ΠΕΝ τον πρόεδρο της ΠΕΔΔΥ σε συνάντηση τους στην οποία τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους δασολόγους του δημοσίου, δόθηκαν απαντήσεις και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για την επίλυση τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ  Νίκος Μπόκαρης με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη είπε ότι η ΠΕΔΔΥ σερ συνεργασία με το0 ΓΕΩΤΕΕ θα ανοίξει νέο διάλογο με το υπουργείο για την πολιτική της δασικής πυροπροστασίας, με βάση αναφοράς υπόμνημα που θα κατατεθεί στην κατεύθυνση να αξιοποιηθούν οι Δασικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αλλά και να αναμορφωθεί η νομοθεσία ώστε να προβλέπει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα το ρόλο των Δασικών Υπηρεσιών στην πυροπροστασία.

Η  συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ), κ. Νίκο Μπόκαρη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Μαΐου 2024. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

Η συνάντηση έγινε εκτάκτως, μετά την αποδοχή του αιτήματος της Π.Ε.Δ.Δ.Υ και με αφορμή τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, στην οποία έχει προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Υπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ να μεταφέρει στο Σώμα των Δασολόγων τις ευχές του για καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, για την πραγματοποίηση ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου και για τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τον κλάδο των Δασολόγων και τις Δασικές Υπηρεσίες.

Ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Μπόκαρης συζήτησαν για τον ρόλο των Δασικών Υπηρεσιών στις σημερινές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές απαιτήσεις που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, η οποία συνδέεται με την αποτελεσματική προστασία των δασών, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την οικονομική ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου, με την αξιοποίηση των δασικών πόρων.

Από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ Νίκο Μπόκαρη τέθηκαν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, που αποτελούν την αιχμή των διεκδικήσεων του Σωματείου των Δασολόγων, καθώς και θέματα που συνδέονται με την αποτελεσματική λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών (π.χ. οι απαραίτητες προσλήψεις επιστημόνων, η νομική και θεσμική θωράκιση της λειτουργίας τους, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, κ.λπ.) και ζητήθηκαν σχετικές δεσμεύσεις από τον Υπουργό.

Ο κ. Σκυλακάκης έδωσε έμφαση στα παρακάτω ζητήματα:

Στην ολοκλήρωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της διαδικασίας για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στην άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

  1. Στη νομική κάλυψη των εργαζόμενων στις Δασικές Υπηρεσίες (3.200 ατόμων), με παράλληλη κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το Υπουργείο. Επ’ αυτού ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από τη Γενική Διεύθυνση Δασών.
  2. Στο νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το οποίο σημείωσε ότι θα προηγηθεί επικοινωνία και ενημέρωση της Π.Ε.Δ.Δ.Υ για το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που θα αφορά στην οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών.
  3. Στο θέμα των προσλήψεων και στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την πρόσληψη των επιτυχόντων δασολόγων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  4. Στο θέμα των νέων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, αλλά εκτός της χρονοβόρας διαδικασίας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, επισήμανε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα προγραμματισμού προσλήψεων και μέσω αυτής της διαδικασίας.
  5. Στο θέμα των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δασών (πρόληψη), για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ζήτησε να κατατεθεί από την Π.Ε.Δ.Δ.Υ ειδικό υπόμνημα, με προτάσεις.
  6. Στο θέμα της διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης των Δασικών Υπηρεσιών και στην ενίσχυση των τμημάτων διοικητικής υποστήριξης και στην ανάγκη αναβάθμισής τους σε διευθύνσεις, στο νέο Οργανόγραμμα.
  7. Στις αλλαγές που εισήγαγε ο νόμος 5106/2024 στη διαχείριση των δασών μας. Μίλησε για την αξιοποίηση της βιομάζας, με την παροχή κινήτρων στα υβριδικά σχήματα, που θα οδηγήσουν στην αύξηση του αριθμού των διαχειριζόμενων δασών σε περιοχές υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές, που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ζήτησε ενημέρωση για τις Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίσουν τις διαδικασίες και τον πραγματικό ρόλο των Υπηρεσιών και ο Υπουργός επισήμανε ότι θα προηγηθεί σχετική, δημόσια διαβούλευση.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας