Δασικές Υπηρεσίες: με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα και εμπόδια η μεταφορά στο ΥΠΕΝ
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 24 Αυγούστου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αντιμέτωποι με την υλοποίηση της απόφασης, μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ήδη θεσμοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βρίσκονται στα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ δρομολογούνται θεσμικές προετοιμασίες και καταγράφονται αντιδράσεις, που αναδεικνύουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Παράλληλα έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια η συζήτηση για την υποστελέχωση και το ρόλο των Δασικών Υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.
Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, συγκροτείται ομάδα εργασίας υπηρεσιακών στελεχών, με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα, έως ότου ολοκληρώσει το έργο της, για να καταγράψει τις διοικητικές και θεσμικές ενέργειες, που απαιτούνται για την μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από την πλευρά τους οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για την μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ και θέτουν θέμα συνταγματικότητας της σχετικής ρύθμισης που περιελήφθη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων και την προστασία των καμένων εκτάσεων, ενώ έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, προκειμένου να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους.
Προσλήψεις
Παράλληλα ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, λέει ότι «η συζήτηση για τη μετακίνηση των Διευθύνσεων Δασών και των δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό», και θέτει σε προτεραιότητα το θέμα της ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών σημειώνοντας ότι: «Οι δασικές υπηρεσίες έχουν αξιόλογο προσωπικό, αλλά γερασμένο και είναι βέβαια υποστελεχωμένες, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις για πολλά χρόνια. Τώρα σε πρώτη φάση θα προσλάβουμε μέσω του ΟΑΕΔ 700 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ έχουμε ζητήσει να ξεκινήσουν διαδικασίες διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ακόμα 1.100 ατόμων, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα. Κατά τη γνώμη μου, θα ξεκινήσει μια δημιουργική εποχή για τη δασική υπηρεσία», με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» “Καθημερινή” και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο.
Δασικοί Χάρτες
-«Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει την ευθύνη της χάραξης εθνικής στρατηγικής και πολιτικής για την αξιοποίηση και προστασία των δασών. Την εφαρμογή είχαν οι δασικές υπηρεσίες, που υπάγονταν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, άρα στο υπουργείο Εσωτερικών. Η παράξενη αυτή διάρθρωση είχε δημιουργήσει πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, ένα βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των χρηματοδοτήσεων που δίναμε στις διευθύνσεις δασών για μελέτες και έργα. Επίσης, παρότι το υπουργείο έχει την ευθύνη κατάρτισης των δασικών χαρτών, δεν είχαμε πλήρη εικόνα για την πορεία λ.χ. των διορθώσεων. Η κάθετη διάρθρωση εκτιμώ ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία» είπε ακόμη ο κ Αραβώσης.
Επιστολή “φωτιά”
Σημειώνεται ότι οι προσλήψεις προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες, προωθούνται από το ΥΠΕΝ και εξακολουθούν να εκκρεμούν πάνω από δύο χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ σχετική αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπουργείων, αποκαλύπτει τον τραγικό συσχετισμό των καταστροφικών πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, με την πλήρη διάλυση των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες ακολουθούν πορεία συρρίκνωσης, ενώ οι τελευταίοι διορισμοί έγιναν πριν από δεκαεπτά χρόνια. Δείτε εδώ στο ecopress
Η ΠΝΠ
Σημειώνεται ότι η ΠΝΠ της κυβέρνησης προβλέπει «κάθετη οργάνωση και υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» και ειδικότερα ότι «οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, και λειτουργούν εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού. Συγκεκριμένα οι κάτωθι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» Δείτε εδώ στο ecopress
Οι συντονιστές
Ενστάσεις και επισημάνσεις αναφορικά με την κυβερνητική εξαγγελία και δέσμευση, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εκφράζουν οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Επισημαίνουν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει σαφές πρόβλημα συνταγματικότητας.
-«Το άρθρο 101 του Συντάγματος με την συγκεκριμένη ΠΝΠ, καταστρατηγείται», είπε ο συντονιστής της ΑΔ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ITV της Ηπείρου ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι συντονιστές την Πέμπτη για το θέμα αυτό, με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη.
Ο κ. Μιχελάκης τόνισε επίσης, ότι ακόμη και αυτό το εμπόδιο να ξεπεραστεί, η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης στη μέση της χρονιάς τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και των εφαρμοστικών Νόμων, θα είναι τουλάχιστον προβληματική. «Ο Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν τον είχαμε συναντήσει μας είχε πει, ότι ήθελε να ενδυναμώσει την αποκέντρωση των υπηρεσιών του κράτους», ανέφερε.
-«Το να κάνεις μέσα σε μια κρίση δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους είναι, κατά τη γνώμη μου, επιπόλαιη απόφαση», δήλωσε στην «Καθημερινή» η Μαρία Κοζυράκη, δασολόγος και συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σημειώνοντας ότι:
– «Η έλλειψη οργάνωσης των δασικών υπηρεσιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωσή τους. Όποιος έχει υπηρετήσει σε δασική υπηρεσία ξέρει ότι έχουν μια λογική… σχεδόν στρατιωτική, σέβονται την ιεραρχία, πειθαρχούν στις αποφάσεις. Προσωπικά είμαι απογοητευμένη γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πείστηκε ότι ο συγκεντρωτισμός θα είναι πιο ευέλικτος ή πιο γρήγορος. Όταν για παράδειγμα η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου έχει μόλις τρεις δασολόγους (μαζί με τον διευθυντή) και λαμβάνει 7.000 ευρώ τον χρόνο για καθαρισμούς δασών, το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό ή η απαξίωση της υπηρεσίας;»
Ο ρόλος των Δασικών Υπηρεσιών
Στο θέμα των Δασικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, χαρακτηρίζοντας άδικο το ότι το «ανάθεμα» για ό,τι κακό συνέβη πέφτει στις Δασικές Υπηρεσίες.
-«Ίσως αδικούνται οι δασικές υπηρεσίες της χώρας από αυτήν την κριτική. Αν υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις υπερβολών από δασάρχες στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, αυτό δε σημαίνει, ότι συλλήβδην όλες οι Δασικές Υπηρεσίες ευθύνονται για την κατάσταση. Και οι δήμοι πήραν χρήματα για την δασοπυρόσβεση, όμως δεν ξέρω ποια έργα έκαναν για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οι δασικές υπηρεσίες έχουν την ευθύνη για τα δημόσια και δημοτικά δάση, όμως υπήρξαν περιπτώσεις στην Αττική, όπως στα Βίλια, που οι καταστροφές ξεκίνησαν σε ιδιωτικά δάση και εκεί υπάρχει ένα κενό του θεσμικού πλαισίου, που δεν έχει αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
ΠΕΔΔΥ
Τη μετακίνηση των υπηρεσιών υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). «Είναι στη θετική κατεύθυνση γιατί θα ενοποιηθούν διοικητικά όλες οι υπηρεσίες. Σήμερα έχουμε το φαινόμενο οι αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος να εφαρμόζονται διαφορετικά ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανάλογα με τις προτεραιότητες του συντονιστή τους», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Νικήτας Φραγκισκάκης, πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ αναφέροντας ότι:
– «Όμως η υποστελέχωση είναι οξεία, χρειάζονται 1.200-1.300 άτομα, κυρίως δασολόγοι και δασοπόνοι – στους δασοφύλακες είναι καλύτερη η κατάσταση λόγω της μεταφοράς στα δασαρχεία των παλιών αγροφυλάκων το 2011. Οι δασικές υπηρεσίες είναι σήμερα εν ζωή επειδή το ασφαλιστικό… αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης».
Η απόφαση του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, για τη συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) αναφέρει ότι «έργο της ΟΔΕ είναι η καταγραφή του συνόλου των διοικητικών ενεργειών που απαιτούνται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εύρυθμα η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενικές Διευθύνσεις Δασών, Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Διευθύνσεις Δασών, Διευθύνσεις Αναδασώσεων και Δασαρχεία), καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων».
Ομάδα Εργασίας στο ΥΠΕΝ
Αναλυτικά η απόφαση του ΥΠΕΝ όπως δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» προβλέπει:
Α. Τη συγκρότηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στο άρθρο τρίτο της ΠΝΠ/13-08-2021 (Α’143), αποτελούμενη από τους κάτωθι:
- Μιχαλόπουλο Νικόλαο, Υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, ως Πρόεδρο.
- Γκουντούφα Ευάγγελο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με Α’ βαθμό, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με αναπληρωτή τον Τσιλίκουνα Σταύρο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με Α’ βαθμό, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ.
- Σταθοπούλου Θεοδώρα, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικής Οργάνωσης με βαθμό Α, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών & Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Πατέλη – Ταγαρούλια Ειρήνη, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ ΔιοικητικώνΟικονομικών με βαθμό Α, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ.
- Στεφανάκη Κωνσταντίνο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Γεωχωρικών Πληροφοριών του ΥΠΕΝ, με αναπληρωτή τον Νικολάου Ηλία, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΝ.
- Αθανασέα Γαρούφω, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού με βαθμό Α, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Παναγιωτοπούλου Παρασκευή, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού με βαθμό Α, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠΕΝ.
Β. Γραμματέας της ΟΔΕ ορίζεται η Γκάμαρη Δέσποινα, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Τσιλογιάννη Ζωή, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ.
Γ. Έργο της ως άνω ΟΔΕ είναι η καταγραφή του συνόλου των διοικητικών ενεργειών που απαιτούνται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εύρυθμα η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενικές Διευθύνσεις Δασών, Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Διευθύνσεις Δασών, Διευθύνσεις Αναδασώσεων και Δασαρχεία), καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων.
Δ. Στις συνεδριάσεις της ΟΔΕ δύνανται να συμμετέχουν τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη.
Ο Πρόεδρος της παρούσας ΟΔΕ, με πρόσκλησή του δύναται να καλεί, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και άλλα στελέχη τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών, για εξειδίκευση θεμάτων και έκθεση απόψεων.
Ε. Η ΟΔΕ δεν είναι αμειβόμενη και οι συνεδριάσεις της θα πραγματοποιούνται εντός του υπαλληλικού ωραρίου εργασίας.
ΣΤ. Η θητεία της ΟΔΕ λήγει με την ολοκλήρωση του έργου της».
Σχετικά Άρθρα
- Δασικές υπηρεσίες: τα προβλήματα από τη μεταφορά στο ΥΠΕΝ
- Δασικές Υπηρεσίες: στη Βουλή η τριετής καθυστέρηση προσλήψεων
- Συνάντηση ΓΕΩΤΕΕ με τον ΓΓ Δασών για τις δασικές υπηρεσίες
- Δασική Υπηρεσία: εγκρίθηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
- ΥΠΕΝ: τι γίνεται με τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες
- ΥΠΕΝ: νομική κάλυψη των 3.200 εργαζόμενων στις Δασικές Υπηρεσίες