ecopress
Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι με τις ρυθμίσεις που... Δασικοί χάρτες: Λύση για αγροτικές εκτάσεις και προσφυγικές περιουσίες

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ δίνεται λύση στα προβλήματα που είχαν ανακύψει στους δασικούς χάρτες για αγροτικές εκτάσεις και προσφυγικές περιουσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ίδια υπογραμμίζει παράλληλα ότι: «με την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα».

Πρωτοστάτησε ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Δίνοντας το μήνυμα ότι ο νομός Ηλείας και ιδίως ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης πρωτοστάτησε στην επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων για αγροτικές εκτάσεις και προσφυγικές περιουσίες η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει ότι:

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, φέραμε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εν προκειμένω με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», με το οποίο επιλύουμε πάγια ζητήματα που εκκρεμούσαν επί μακρό σε σχέση με τους δασικούς χάρτες και έθεταν σοβαρά ζητήματα στην τακτοποίηση των ιδιοκτησιών αρκετών συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα και δη του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης».

Στη φωτό, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, με τον αντιδήμαρχο  έργων του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Διονύση Κεκάτο, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Θόδωρο Βασιλόπουλο και τους εκπροσώπους  των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, που ανέλαβαν έργο για την επίλυση των θεμάτων που ανέκυψαν για αγροτικές εκτάσεις και ιδιωτικές περιουσίες στους δασικούς χάρτες

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επιλύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και οδήγησε στην επί μακρόν ταλαιπωρία των κατοίκων, καθώς σημαντικός αριθμός κτημάτων εμφανίζεται στους δασικούς χάρτες ως δασική έκταση, ενώ στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες τους κατέχουν πράξεις διοίκησης με τις οποίες έχει αλλάξει ο δασικός χαρακτήρας τους, ενώ πολλές περιπτώσεις, όπως στην περιοχή της Κάτω Παναγιάς, συμπολίτες μας κατέχουν τα παραχωρητήρια από τα κτήματα που τους είχαν δοθεί ως προσφυγικές περιουσίες ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ή με άλλες πράξεις διοικητικές πριν το 1975, όπου κατοχυρώθηκε συνταγματικά η απόλυτη προστασία των δασών. Ο ελλιπής δε σχεδιασμός αυτός είχε, σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αγροτικές τους εκτάσεις, μιας και αποτυπώθηκαν ως δασικές, συρρικνώνοντας περαιτέρω το εισόδημά τους».

Η πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σημειώνει ότι: «οι διαρκείς παρεμβάσεις, εισηγήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις τοπικές αρχές και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η συστηματική προσπάθεια που καταβάλαμε ήδη από τον Νοέμβριο, απέδωσαν καρπούς. Η διήμερη, δε, συνάντηση με συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων τον Φεβρουάριο και τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων της Ηλείας ήταν καθοριστική για την επίλυση του ζητήματος, όπου επιβεβαιώθηκε η απλοποίηση των δασικών χαρτών, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, αλλά και η αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αραβώση, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του, κ. Αντώνη Παπαδάκη, τον Ειδικό Συνεργάτη του Υπουργείου, κ. Βασίλη Λιόγκα, τον Υπεύθυνο Δασών, κ. Γιαννακόπουλο Βασίλη – τους νομικούς συμβούλους και όσους επεξεργάστηκαν αποτελεσματικά το νομοσχέδιο αυτό για την ειδική μέριμνα που επέδειξαν στην επίλυση του ζητήματος.

Ειδικότερα, με τα άρθρα 48 και 49 του Νομοσχεδίου επιλύεται το ζήτημα των δασικών χαρτών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, καθώς πλέον θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες πριν το 1975 είχαν εκδοθεί πράξεις της Διοίκησης. Με την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Καθώς ολοκληρώνουμε το νομοθετικό έργο, αναμένουμε η Διοίκηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες υλοποίησης των διατάξεων, ώστε να επιλυθεί οριστικά, άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των δασικών χαρτών.»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας