ecopress
Πέντε λόγους για τους οποίους προεξόφλησε ότι θα δοθεί  νέα παράταση, μετά την εκπνοή της μικρής παράτασης που δόθηκε  μέχρι τέλος Ιουλίου, για τις... Δασικοί χάρτες: «για πέντε λόγους θα ξαναδοθεί παράταση στις αντιρρήσεις»

Πέντε λόγους για τους οποίους προεξόφλησε ότι θα δοθεί  νέα παράταση, μετά την εκπνοή της μικρής παράτασης που δόθηκε  μέχρι τέλος Ιουλίου, για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες παρουσίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή.

-«Ενώ η προθεσμία έληξε στις 15 Ιουλίου, με μία τροπολογία σήμερα, στις 19/7 δίνετε παράταση μέχρι την 31η Ιουλίου και άρα θα ξαναέρθετε για νέα παράταση, γιατί δεν έχετε καμία προετοιμασία για να λειτουργήσει το θέμα των δασικών χαρτών», είπε ο κ Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με θέμα την τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας για τους δασικούς χάρτες, που εντάχθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αναμόρφωση της όλης διαδικασίας

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραταθεί η προθεσμία, εξαιτίας των προβληματικών επιλογών της κυβέρνησης, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι το ουσιαστικό είναι η όποια παράταση να συνδυαστεί με μία αναμόρφωση της όλης διαδικασίας και σωστούς χάρτες. «Διότι είτε δίνεται παράταση τώρα είτε όχι, είναι ένα και το αυτό, αφού οι πολίτες δεν ξέρουν σε ποιον χάρτη να κάνουν αντιρρήσεις. Γιατί είναι λανθασμένοι οι χάρτες και η διαδικασία έχει δυναμιτιστεί. Το βασικό είναι πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στη δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών για τη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους, την οποία αντί να κατευνάσει τροφοδοτεί περισσότερο».

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα πρόβλεψη του ΥΠΕΝ ότι θα κλείσουν δασικοί χάρτες με εκκρεμότητα τα πρόδηλα σφάλματα: «Δηλαδή θα έχουμε Κτηματολόγιο με εκκρεμότητες και Δασικούς Χάρτες με πρόδηλα σφάλματα. Δηλαδή θα έχουμε Δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο αλλά θα είναι σα να μην έχουμε».

Οι πέντε λόγοι νέας παράτασης

Μιλώντας για «εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης», οι οποίες ταυτοχρόνως αποτελούν και τους πέντε λόγους για τους οποίους  θα δοθεί νέα παράταση για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τα ακόλουθα:

-Το πάγωμα της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών με τον νόμο 4685/2020 με το πρόσχημα της αναμόρφωσης. Αυτό ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραλάβει 0,8% κυρωμένους χάρτες και παρέδωσε 45% κυρωμένους χάρτες μέσα στα πρώτα δύο-τρία χρόνια και ταυτόχρονα είχε αναθέσει τις μελέτες για το υπόλοιπο 45% που θα τελείωναν στο τέλος του 2019 και το υπόλοιπο 10% ήταν ήδη είτε σε ανάρτηση είτε στη διαδικασία αντιρρήσεων.

-Το γεγονός ότι με μεγάλη καθυστέρηση έγινε η νέα ανάρτηση τον Φεβρουάριο του 2021, παρότι η παραλαβή είχε ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η οποία ανάρτηση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς έγινε πρόχειρα, με λάθη και με πολλά πρόδηλα σφάλματα και μάλιστα χωρίς να έχει λάβει υπόψη νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των πολιτών.

– Το ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου τα λάθη δεν διορθώθηκαν, τα πρόδηλα σφάλματα και οι αιτήσεις αναμόρφωσης των πολιτών δεν ενσωματώθηκαν στο σύνολό τους στους δασικούς χάρτες.

-Τις διαρκείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ενώ οι δασικοί χάρτες ήταν ήδη σε ανάρτηση, με διατάξεις που ψηφίζονταν στην εκπνοή της προθεσμίας αντιρρήσεων, όπως στην περίπτωση των δασωμένων αγρών, γεγονός  που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους πολίτες.

-Τις παρατάσεις επί παρατάσεων για 1,5 χρόνο και την εικόνα απόλυτης έλλειψης προγραμματισμού από το ΥΠΕΝ που έρχεται σε αντίθεση με δικές του ανακοινώσεις.

Άσχετο νομοσχέδιο

-«Η κυβέρνηση έρχεται σε ένα απολύτως άσχετο νομοσχέδιο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, να φέρει παράταση των δασικών χαρτών και μάλιστα όταν την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει και τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας. Αποδεικνύονται έτσι το μπάχαλο, η προχειρότητα αλλά και η ναρκοθέτηση αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος

– «Η Νέα Δημοκρατία θέλει να είναι όλα «στον αέρα» για να κάνουν πλιάτσικο τα συμφέροντα. Οι Γκόρτσοι και οι Μαυρογιαλούροι, η σύγχρονη ΕΡΕ του 1960, να τακτοποιούν με ένα χτύπημα στην πλάτη τους πολίτες και να τους λένε «μην ανησυχείς, ψήφισέ με, για να είσαι υπόδουλος σε μένα, να ξαναβγώ τέσσερα χρόνια και βλέπουμε» και να μη μείνει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα», υποστήριξε ο ίδιος.

Δείτε την ομιλία του Σ. Φάμελλου στο σχετικό βίντεο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας