ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας, που συνεχίζεται από τις προηγούμενες πολλές ημέρες μέχρι και τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν τη λήξη... Δασικοί χάρτες: η πλατφόρμα δίνει μικρή παράταση στις αντιρρήσεις

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας, που συνεχίζεται από τις προηγούμενες πολλές ημέρες μέχρι και τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες και επηρεάζει τις αποφάσεις για την περιβόητη και περιζήτητη παράταση.

Στο νήμα λήξης της προθεσμίας το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε επίσημο δελτίο Τύπου, το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022, με το οποίο ανακοινώνει μικρή παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. Δείτε εδώ στο ecopress

Αφού διανύθηκε τις προηγούμενες ημέρες μακρά διαδρομή εκπομπής αντιφατικών πληροφοριών από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας, στο φάσμα αφενός μεν ότι «δεν θα δοθεί παράταση» αφετέρου δε, ότι «το υπουργείο εξετάζει να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για ενάμιση μήνα, μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, που δεν έχουν προλάβει διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες», την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, πάντα σύμφωνα με «αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ», η αντιμετώπιση του θέματος εμφανίζεται με νέα πιο συγκεκριμένη  γραμμή.

Οι νεότερες πληροφορίες

Συγκεκριμένα αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, -η ίδια ενημέρωση μεταδίδεται και από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες που είναι σε συνεργασία με το υπουργείο  στο θέμα των δασικών χαρτών- , την τελευταία ημέρα λήξης της προθεσμίας, κάνουν λόγο αφενός μεν ότι «δεν θα δοθεί νέα παράταση»,  αφετέρου δε ότι  «η ψηφιακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την  υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες,  προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους οι ενδιαφερόμενοι, που δεν μπόρεσαν να το κάνουν εμπρόθεσμα, λόγω της προβληματικής λειτουργίας της».

Παράλληλα από τις ίδιες πηγές αναφέρεται ότι θα γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διευρύνει τις περιπτώσεις και τα κριτήρια,  ώστε  οι ιδιοκτήτες να μπορούν, σε διαδικασία που θα συνεχιστεί,  να υποβάλλουν αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος στους Δασικούς Χάρτες, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν πολλές από τις υποθέσεις, που θα χάσουν την προθεσμία να υποβάλλουν αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες.

Το μπλακάουτ της πλατφόρμας και η σιωπηρή παράταση

Η πλατφόρμα των αντιρρήσεων κινείται μεταξύ αργόσυρτης ανταπόκρισης και πλήρους ακινησίας ενώ κατά διαστήματα «πέφτει» με την χαρακτηριστική ένδειξη «error»

Το  πρόβλημα  λοιπόν, που υπάρχει στην πλατφόρμα των ενστάσεων,  είναι ο καθοριστικός παράγοντας της διάρκειας της σιωπηρής παράτασης, που θα δοθεί από το ΥΠΕΝ, για τη συνέχιση της υποβολής αντιρρήσεων. Οι μέχρι τώρα  πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή  ακόμη για «3-4 ημέρες», ωστόσο το συνεχιζόμενο «μπλακάουτ» της πλατφόρμας αναμένεται να επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις για παράταση μεγαλύτερης διάρκειας.

Σε αυτό το σημείο, παράγοντες που ασχολούνται με το αντικείμενο αναφέρουν ότι δεν μπορεί να δοθεί παράταση για ολοκλήρωση υποβολής, μόνον σε όσους έχουν εκκινήσει τη διαδικασία και καταγραφεί στο σύστημα, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις πχ αιτήσεις του «Εξοικονομώ», διότι η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την υποβολή αντιρρήσεων στου δασικούς χάρτες, όταν λειτουργεί κινείται μεταξύ αργόσυρτης ανταπόκρισης και πλήρους ακινησίας ενώ κατά διαστήματα «πέφτει» με την χαρακτηριστική ένδειξη «error», με αποτέλεσμα έως και πλήρης αδυναμία όχι μόνον της ολοκλήρωσης υπαγωγής αλλά και της απλής καταχώρησης  από χιλιάδες ενδιαφερόμενους.

Τι λένε δημοσιεύματα του Τύπου

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Δημοκρατία», αντίστοιχα των δημοσιογράφων Μαρίνας Ξυπνητού και Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου , «αρμόδιες πηγές» του ΥΠΕΝ, δηλώνουν ότι «δεν θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου. Ενδέχεται, ωστόσο, να μείνει ανοιχτή για 3-4 ημέρες ακόμα η σχετική πλατφόρμα και αυτό γιατί λόγω βλάβης του συστήματος, ιδιοκτήτες και μηχανικοί δεν είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους».

Σύμφωνα με τα ίδιες πληροφορίες καταγράφεται ακόμη ότι: «άρθρο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμη και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, να γίνεται αναμόρφωση του χάρτη, με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες διοικητικές πράξεις από όσες μέχρι σήμερα γίνονταν δεκτές».

Συγκεκριμένα στο άρθρο 25 του υπό διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουλίου πολυνομοσχεδίου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ προβλέπεται ότι: «μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 8.α. του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 του άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επόμενου εδαφίου. Εξαιρέσεις Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ) των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3 που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων. Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεν υπάγονταν στον δασικό νόμο κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Επί της ουσίας, αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει καταθέσει την αντίρρησή του εντός της σχετικής προθεσμίας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση του νομοσχεδίου ανοίγει παράθυρο ακόμη και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, να γίνεται αναμόρφωση του χάρτη, με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας