ecopress
Με πρόταση νομοθετικής ρύθμισης επτά σημείων προσέρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου 2021 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου... Δασικοί Χάρτες: νομοθετική ρύθμιση επτά σημείων στο τραπέζι του Μαξίμου

Με πρόταση νομοθετικής ρύθμισης επτά σημείων προσέρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου 2021 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα ληφθούν αποφάσεις για τους Δασικούς Χάρτες.

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επανεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις επόμενες ημέρες».

“Κλειδί” η απόφαση του ΣτΕ

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στους Δασικούς Χάρτες, με στόχο  να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από οργανισμούς  της αυτοδιοίκησης και φορείς ιδιοκτητών, κυρίως αγροτών,  σε περιοχές όλης της χώρας συνδυάζεται με την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, όπου εκδικάστηκε προσφυγή δασολόγων και οικολόγων κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για την ανάρτηση των αναθεωρημένων Δασικών Χαρτών.

Η νομοθετική ρύθμιση επτά σημείων όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ), η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα. Βέβαια αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εφόσον η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου απορρίψει την προσφυγή που εκδικάστηκε διότι σε διαφορετική περίπτωση, που η προσφυγή γίνει εν μέρει η στο σύνολο της δεκτή επέρχονται νέες ανατροπές και θα απαιτηθούν γενικότερες νομοθετικές προσαρμογές και αναθεωρήσεις, σύμφωνα με τη νέα δικαστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι κατά  της  αναμόρφωσης των δασικών χαρτών κατέθεσαν προσφυγή η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώ υπέρ της απόφασης άσκησε παρέμβαση στη δίκη του ΣτΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ «τρέχει» προθεσμία 105 ημερών από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2021 αναρτήσεων των Δασικών Χαρτών, (από την ημερομηνία ανάρτησης ανά περιοχή ) σε όλη τη χώρα και οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλλουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για να διασώσουν τις περιουσίες τους από λανθασμένες εγγραφές στους Δασικούς Χάρτες.

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος  Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι:  «όλα τα πιθανά σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες» Παράλληλα από το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για ολιστική λύση αλλά και για «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης».

«Το υπουργείο αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει», επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Όπως λέει: «Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ συγχρόνως θα σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα για πάντα, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες για το μέλλον».

Οι επτά αλλαγές 

Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τους Δασικούς Χάρτες που μπαίνει στο τραπέζι της συνάντησης του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ  στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνεται ότι  σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα επτά ανοιχτά ζητήματα είναι: τα πρόδηλα σφάλματα, οι δασωμένοι αγροί, οι εκχερσωμένες εκτάσεις, η κυριότητα του Δημοσίου, οι ασπάλαθοι, οι δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και στις επενδύσεις και η διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων.

Τι έχει διαπιστωθεί και τι προβλέπεται:

1) Για τα πρόδηλα σφάλματα. Έχει παρατηρηθεί ότι οικήματα χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά. Ακόμη και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι, παραλίες. Το ίδιο συμβαίνει και με στενές λωρίδες γης που ανάμεσα σε μη δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα. Με τη ρύθμιση, λένε από το Περιβάλλοντος, δεν θα απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, που «προκάλεσε η ανεπάρκεια της διοίκησης».

2) Για τους δασωμένους αγρούς. Σήμερα ιδιωτικές πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως για παράδειγμα διεκδικήσεις από το Δημόσιο ή και χρονοβόρες διαδικασίες για τον προσδιορισμό της χρήσης.

3) Για τις  εκχερσωμένες εκτάσεις. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς πράξεις της διοίκησης και βρίσκονται σε αίολο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος. Η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ συγχρόνως θα προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.

4) Για την κυριότητα του Δημοσίου. Έχει παρατηρηθεί εκτάσεις που είναι εν μέρει δασικές να εμφανίζονται αυτόματα στο Κτηματολόγιο ως διεκδικούμενες από το Δημόσιο. Η  προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.

5) Για τους ασπάλαθους. Έχει ανακύψει ζήτημα με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές λόγω ασπαλάθων. Το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους. Πλέον στον δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι. Με αυτόν τον τρόπο, αυτού του είδους η βλάστηση – υπό προϋποθέσεις – δεν θα αποδίδει δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και τη Μάνη, μια και μεγάλο ποσοστό αυτών των περιοχών χαρακτηρίστηκε ως δασικό λόγω ασπαλάθων.

 6) Για τη δυσκολία σε μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα εν μέρει δασικές ή και εξ ολοκλήρου δασικές ή δασικού χαρακτήρα, ενώ έχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Όταν μια έκταση βαρύνεται άδικα από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, καθυστερούν ή και αποτρέπονται πλήρως επενδυτικές κινήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει το ξεπάγωμα των μεταβιβάσεων.

7) Για τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Ξεπερνούν τις 170.000 οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών. Μέσα στον Απρίλιο πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων. Ανατίθεται σε ιδιώτες η προετοιμασία τους, όπως η ομαδοποίηση και η ταξινόμηση, για να διευκολυνθεί το έργο των Επιτροπών, ενώ παράλληλα προχωρά η πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες.

Από το Περιβάλλοντος διευκρινίζουν επίσης πως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας