ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέα παράταση, πέραν του εξαμήνου που «τρέχει» από τον Μάιο για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες προαναγγέλλει  ο υπουργός ΠΕΝ... Δασικοί Χάρτες: προς νέα παράταση οι αντιρρήσεις- το «ξεπρασίνισμα» κρίνεται στο ΣτΕ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέα παράταση, πέραν του εξαμήνου που «τρέχει» από τον Μάιο για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες προαναγγέλλει  ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, εφόσον αυτή χρειαστεί.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Περιβάλλοντος διαμηνύει ότι οι διορθώσεις για να «ξεπρασινίσουν» ιδιοκτησίες, που διαθέτουν πράξεις της διοίκησης παραπέμπονται για μετά την έκδοση και εφόσον αυτό επιτραπεί από το περιεχόμενο της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ.

Παρά τις εντυπώσεις που καλλιεργούνται καθοριστική λοιπόν για τις εξελίξεις στους Δασικούς Χάρτες, όπως άλλωστε είναι επιβαλλόμενο, θα είναι η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που εκδίκασε τον Μάρτιο του 2021 προσφυγή φορέων γεωτεχνικών, δασολόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, γνωστής ως «απόφαση Χατζηδάκη», που προβλέπει για όσες ιδιοκτησίες διαθέτουν πράξεις της διοίκησης μπορούν να «ξεπρασινίσουν» και να εξαιρεθούν του Δασικού Χάρτη. Στο μεταξύ οι Διευθύνσεις Δασών έχουν εντολές να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων, οι οποίες υποβάλλονται ατελώς για περιπτώσεις διοικητικών πράξεων, που δεν είχαν γεωχωρικά δεδομένα και δεν πέρασαν στο Δασικό Χάρτη.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα εκκρεμεί να νομοθετηθεί, όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ η εξάμηνη αναστολή των αντιρρήσεων και η μείωση κατά 50% των τελών αντιρρήσεων που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, όπως επίσης και η απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, σύμφωνα με την οποία αν μια έκταση έχει στο σύνολό της ασπάλαθο, αντί να κατατάσσεται στην κατηγορία της δασικής, παίρνει τον χαρακτηρισμό χορτολιβαδικής . Εκκρεμεί επίσης  η σύσταση των επιτροπών που θα κρίνουν τις υποθέσεις της πρώτης ανάρτησης.

ΥΠΕΝ: «Περιμένουμε την πολύ σημαντική κρίση του ΣτΕ»

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Άρη Χατζηγεωργίου και στην “Εφημερίδα των Συντακτών”  άνοιξε τα χαρτιά του τόσο για το χρόνο, όσο και τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αναμορφώσεις των δασικών χαρτών.  Συγκεκριμένα στις σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο ΥΠΕΝ απάντησε ως εξής:

– Δημοσιογράφος: «Για τους δασικούς χάρτες όπου προέκυψαν διαμαρτυρίες με τις περιοχές που «πρασίνισαν», είπατε ότι θα γίνουν διορθώσεις και μάλιστα από το υπουργείο αυτεπαγγέλτως. Αυτές οι διορθώσεις θα γίνουν με βάση την απόφαση του κ. Χατζηδάκη ή με βάση την απόφαση που περιμένουμε από το ΣτΕ;»

-Κώστας Σκέρκας: «Θα περιμένουμε την πολύ σημαντική κρίση του ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων οι διορθώσεις δεν μπορεί να γίνουν γιατί θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων. Μόνο και μόνο η διαδικασία της επιλογής τους παίρνει χρόνο. Μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Δημοσιογράφος: «Άρα, θα αρκέσουν οι έξι μήνες της παράτασης που δώσατε;»

-Κώστας Σκέρκας: «Οι έξι μήνες μετρούν από τον Μάιο, πάμε τέλος του χρόνου. Αν δούμε ότι δεν είναι αρκετό αυτό το διάστημα, εδώ είμαστε για να το αναθεωρήσουμε. Σίγουρα δεν θέλουμε να έχει κόστος και ταλαιπωρία ο πολίτης για κάτι το οποίο όφειλε η ίδια η διοίκηση να το έχει ορίσει σωστά».

Αμφίρροπη η απόφαση του ΣτΕ

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ έχει γίνει γνωστό από νομικούς παράγοντες που παρακολουθούν την υπόθεση ότι  η εισήγηση  των δικαστών προς την Ολομέλεια του ΣτΕ για τους Δασικούς Χάρτες  χαρακτηρίζεται από «ελβετική ουδετερότητα» και η τελική έκβαση της υπόθεσης που εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 είναι αμφίρροπη. Παράλληλα για το χρόνο που θα χρειαστεί, οι νομικές εκτιμήσεις είναι ανοιχτές, αναφέροντας ότι για ανάλογης βαρύτητας υποθέσεις μεσολαβούν πολλοί μήνες μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ κατά της  Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών προσέφυγαν με αίτηση ακυρώσεως το ΓΕΩΤΕΕ η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς. Υπέρ της πλευράς του δημοσίου που υπερασπίστηκε την απόφαση άσκησε προσφυγή η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων.

Τι λέει ο Οδηγός του ΥΠΕΝ

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα κρίνει τελικώς εάν είναι η όχι συνταγματικές προκειμένου να  ληφθούν υπόψη η όχι οι «νόμιμες πράξεις της Διοίκησης» που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση των δασικών χαρτών,  σε οδηγό που εξέδωσε το ΥΠΕΝ με τίτλο: “τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σε 27 ερωτήσεις-απαντήσεις”  δίνονται  κατευθύνσεις,  αναφέροντας στις σχετικές ερωτήσεις- απαντήσεις τα ακόλουθα:

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που νόμιμες πράξεις της Διοίκησης δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση των δασικών χαρτών;

-Η ενσωμάτωση στους δασικούς χάρτες των εκτάσεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις -σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν.4685/2020- είναι υποχρέωση των αποκεντρωμένων Διευθύνσεων Δασών.

Σε περίπτωση παράλειψης αυτής της συμπερίληψης, υποχρεωτικά ακόμα και τώρα, οι διοικητικές πράξεις είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αίτησης (πρόδηλο σφάλμα, αντίρρησης ατελώς) των πολιτών μπορούν και πρέπει να εντάσσονται στους δασικούς χάρτες.

-Ποιές είναι οι διοικητικές πράξεις που μπορούν να αναμορφώσουν τους δασικούς χάρτες;

-Σύμφωνα με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020 ΥΑ, οι διοικητικές πράξεις είναι:

  • Ισχύουσες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, οικοδομικές άδειες ή άλλες άδειες ή διοικητικές πράξεις που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας για βιομηχανικές ή βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου.
  • Αποφάσεις επιτροπών αλλοτριώσεων.
  • Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων.
  • Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών στις οποίες έχει αποδοθεί γεωργική, κτηνοτροφική ή μεικτή χρήση.
  • Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ή Νομάρχη.
  • Άδειες του Υπουργού Γεωργίας.
  • Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασμένων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων.
  • Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις.
  • Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα ειδικά αγροτικά Μητρώα (αμπελουργικό και ελαιουργικό) δύνανται να καθορίσουν συγκεκριμένη χρήση σε μία έκταση.

-Ποια είναι η διαδικασία ένταξης διοικητικών πράξεων κατά τη μεταβατική περίοδο, όπου ο χάρτης είναι αναρτημένος χωρίς να έχει κυρωθεί ακόμα, με σκοπό μεταβιβάσεις- αγοραπωλησίες;

-Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 153394/919/21.04.2017 παρ. 9 περίπτωση β: Αν δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση και παράλληλα δεν έχουν συσταθεί ακόμα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων είναι δυνατόν κατόπιν αίτησης στην οικεία Διεύθυνση Δασών να εκδοθεί πράξη τροποποίησης του δασικού χάρτη.

Η αίτηση θα πρέπει να αναδεικνύει την παράλειψη της Διοίκησης. Εφόσον εγκριθεί από τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ή από τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης η πράξη τροποποίησης ισχύει για κάθε νόμιμη χρήση κατά τη μεταβατική περίοδο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας