ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αντιφατικές πληροφορίες εκπορεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μηχανικούς, δασολόγους και νομικούς... Δασικοί Χάρτες: τι λένε από το ΥΠΕΝ για την παράταση αντιρρήσεων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αντιφατικές πληροφορίες εκπορεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μηχανικούς, δασολόγους και νομικούς σε όλη τη χώρα: «εάν θα δοθεί η όχι παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες».

Νεότερη ενημέρωση: Στο νήμα λήξης της προθεσμίας το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε επίσημο δελτίο Τύπου, το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022, με το οποίο ανακοινώνει μικρή παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. Δείτε εδώ στο ecopress 

Στο μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις από φορείς ιδιοκτητών, επαγγελματιών, τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης προς το ΥΠΕΝ και κεντρικά την κυβέρνηση για να δοθεί η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, που λήγει την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, ενώ την ίδια ημέρα διοργανώνεται για το θέμα των δασικών Χαρτών κινητοποίηση ιδιοκτητών και αγροτών στην Κρήτη.

Οι νεότερες πληροφορίες

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουλίου 2022, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, κατ΄ εξοχή αρμόδια πηγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση κατηγορηματικά ότι: «δεν θα δοθεί παράταση». Ακριβώς την ίδια ώρα από άλλη επίσης αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ διακινήθηκε προς δημοσιογράφους και δημοσιεύτηκε σε μέσα ενημέρωσης η πληροφορία ότι: «το υπουργείο εξετάζει να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για ενάμιση μήνα, μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, που δεν έχουν προλάβει διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες».

Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα από αρμόδιες πηγές, που όμως ζητούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, όπως οι δημοσιογράφοι έχουν δεοντολογική υποχρέωση να τη διαφυλάξουν. Σε κάθε περίπτωση ισχύει,  όπως έγραψε το ecopress ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο  οι αρμόδιοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, παραπέμποντας για οριστικές αποφάσεις από την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, που λήγει η σχετική προθεσμία ή και αργότερα και αφήνουν να εννοηθεί ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με κεντρική κυβερνητική απόφαση.

Γνωρίζουν το πρόβλημα

Το συμπέρασμα είναι πως στο υπουργείο και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα χρονικής πίεσης και πραγματικής αδυναμίας για χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες να διεκπεραιώσουν, στον ελάχιστο χρόνο που τους απομένει, τις διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων ή ακόμη και υποβολής ατελώς απλών αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, για να κατοχυρωθούν οι περιουσίες στους Δασικούς Χάρτες. Η σχετική διαδικασία είναι αναπόδραστη για να έχουν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δικαίωμα ακόμη και μελλοντικής δικαστικής προσφυγής, στις περιπτώσεις που μετά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, έργο που έχει ανατεθεί στις Δασικές Υπηρεσίες, εξακολουθήσει ο κυρωμένος δασικός χάρτης να δείχνει «πράσινη» την περιουσία τους.

Μετ΄εμποδίων οι ενστάσεις

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι  επίσης ότι με προβλήματα λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει για πολλούς ενδιαφερόμενους έως και πλήρης αδυναμία υποβολής των ενστάσεωνΔείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Πανομοιότυποι χειρισμοί

Το αποτέλεσμα είναι ότι με τους ακολουθούμενους  χειρισμούς από τους αρμόδιους, που επαναλαμβάνονται πανομοιότυπα κάθε φορά λήξης ασφυκτικών προθεσμιών και  φαίνεται να παγιώνονται, η αγωνία και η ταλαιπωρία των πολιτών και των επαγγελματιών κορυφώνεται έως και την τελευταία ώρα εκπνοής της προθεσμίας, χωρίς επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση από το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση για την τελική αντιμετώπιση του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη εκπνοή της προθεσμίας στο τέλος Μαΐου 2022, που δόθηκε παράταση ενάμιση μήνα, μέχρι τη νέα οριζόντια προθεσμία της 15ης Ιουλίου 2022, το ΥΠΕΝ είχε εκδώσει επίσημο δελτίο Τύπου και ανακοίνωνε μέχρι την τελευταία ώρα ότι δεν θα δοθεί παράταση. Την ύστατη στιγμή δόθηκε παράταση, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από κυβερνητικό βουλευτή Κυκλάδων, που είχε εσωτερική ενημέρωση και έσπευσε να αναγγείλει με δική του ανακοίνωση το ευχάριστο γεγονός, μάλιστα  ως αποτέλεσμα ενεργειών του, στην εκλογική του περιφέρεια. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες

Την Παρασκευή, ταυτόχρονα με τη λήξη της ισχύουσας προθεσμίας για τις αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες διοργανώνεται κινητοποίηση αγροτών και ιδιοκτητών στην Κρήτη.

Την κινητοποίηση διοργανώνει  Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στη Διεύθυνση Δασών Χανίων. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης αναφέρουν για τους δασικούς χάρτες σε ανακοίνωση τους ότι: «σπέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς μας έχει δείξει τις προθέσεις της, θέλει να προχωρήσει άμεσα αυτή η διαδικασία. Όσες παρατάσεις και αν δώσουν αν δεν αναλάβει το ίδιο το κράτος το κόστος της όλης διαδικασίας τότε αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι εις βάρος μας».

Μεταξύ των αιτημάτων της παράστασης διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δασών Χανίων είναι:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, «ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη».
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κ.α

Στην ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, χαρακτηρίζει την ανάρτηση τω δασικών χαρτών, «αιχμή του δόρατος» για «να «ξεκαθαρίσει» το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ανοίξει ο δρόμος για τις πολυπόθητες «επενδύσεις», που επιθυμεί η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να ξεκινήσει». Παράλληλα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «μας καλούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης μας, της γης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μας καλούν να πληρώσουμε ένα κάρο λεφτά την ίδια στιγμή που η τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν ενώ τα αγροεφόδια και συνολικά το κόστος παραγωγής αυξάνεται ανεξέλεγκτα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας