ΥΠΕΝ: αποχαρακτηρίζονται δασωμένοι αγροί 7 εκατ. στρεμμάτων (βίντεο)
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 13 Δεκεμβρίου 2021 Αργύρης
Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση αποχαρακτηρισμού συνολικά 7 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασωμένων αγρών σε ολόκληρη την επικράτεια, από τον ερχόμενο Μάρτιο αρχίζουν οι υποβολές αντιρρήσεων στους αναθεωρημένους δασικούς χάρτες ενώ ήδη έπιασαν δουλειά οι επιτροπές εξέτασης ενστάσεων για τις 170.000 εκκρεμείς ενστάσεις του παρελθόντος ανακοινώνει το ΥΠΕΝ.
«Νομοθετούμε για κάτι που “καίει” πάρα πολύ κόσμο: τους δασωθέντες αγρούς», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας ότι εντός του Δεκεμβρίου η το αργότερο τον Ιανουάριο κατατίθεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση για ψήφιση στη Βουλή, προσθέτοντας ότι έχει ήδη εκδοθεί απόφαση, με την οποία κάνει αποδεκτή την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και εξαιρεί από το καθεστώς προστασίας της δασικής νομοθεσίας εκτάσεις με ασπάλαθο.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1ο κ. Αμυράς είπε πως «νομοθετούμε για κάτι που “καίει” πάρα πολύ κόσμο: τους δασωθέντες αγρούς. Χωράφια που καλλιεργούσαν οι παππούδες μας και φαίνεται αυτό από τις αεροφωτογραφίες πχ. του 1946, αλλά στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν και «δασώθηκαν», πλέον αποχαρακτηρίζονται από δασικά. Έτσι, 7 εκατομμύρια στρέμματα θα επανέλθουν ως αγροτικές εκτάσεις και δεν θα είναι πλέον δασικές. Υπήρχαν χωράφια που είχαν μόνο ασπάλαθους, με ύψος 20 εκατοστών και τίποτα άλλο και θεωρούνταν δασικά. Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, αυτό αλλάζει», προσθέτοντας πως «βγάζουμε από τους δασωθέντες αγρούς τον χαρακτηρισμό του δασικού, γιατί θέλουμε ο κόσμος, οι νέοι άνθρωποι κυρίως, να επιστρέψουν σε καλλιέργειες και μάλιστα δυναμικές και με εξωστρέφεια».
Υποβολή αντιρρήσεων
Σημειώνεται ότι έχουν δοθεί παρατάσεις σε όλη τη χώρα για την υποβολή αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να προχωρήσει η αναμόρφωσης των δασικών χαρτών, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους συλλήβδην χαρακτηρισμούς εκτάσεων ως δασικών. Σχετικά ο κ Αμυράς σημείωσε ότι «Από τον Μάρτιο και μετά, ο κόσμος θα μπορεί να κάνει τις ενστάσεις του». Αναφέρθηκε επίσης στις 170.000 εκκρεμείς αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί στους δασικούς χάρτες από το 2017 και είπε ότι:
– «Οι Επιτροπές Eξέτασης των Eνστάσεων, που αποτελούνται από έναν νομικό, έναν μηχανικό και έναν δασολόγο, έχουν συσταθεί και πάλι. Έχουμε πάνω από 150 επιτροπές που ξεκαθαρίζουν υποθέσεις προηγούμενων ετών και απαντούν σε πολίτες. Έχουμε βάλει μια σειρά στα πράγματα», ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΝ.
Αντιδιαβρωτικά έργα στην Εύβοια
Ο κ. Αμυράς βρισκόμενος στην Εύβοια, για την επιθεώρηση των έργων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις φωτιές του καλοκαιριού είπε ότι τα έργα προχωρούν με ταχύτητα. Σημείωσε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί αντιδιαβρωτικά έργα, με κατασκευές κορμοφραγμάτων και κορμοδεμάτων συνολικού μήκους 1000 χιλιομέτρων, δίνοντας εύσημα στους δασεργάτες και δασικούς παράγοντες της περιοχής. Πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται από το ΥΠΕΝ σε δύο μεγάλες λεκάνες απορροής υδάτων της περιοχής τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνοντας πως «προηγούνται τα αντιδιαβρωτικά έργα για να συγκρατήσουμε τα εδάφη και ακολουθούν τα αντιπλημμυρικά που είναι πιο δύσκολα».
Απάτητα βουνά
Ο υφυπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε επίσης ότι «υπογράφουμε μια υπουργική απόφαση για τα “απάτητα βουνά” και θέτουμε σε καθεστώς απόλυτης προστασίας έξι βουνά, που είναι: ο Σμόλικας, η Τύμφη, τα Λευκά όρη στην Κρήτη, το όρος Χατζή στα Τρίκαλα, ο Σάος στην Σαμοθράκη και ο Ταϋγετος. Όπως τα βρήκαμε από το παρελθόν, έτσι θα τα δώσουμε στις επόμενες γενιές».
Ο ίδιος τόνισε ότι τα βουνά τίθενται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και θα ισχύσει καθολική απαγόρευση για την διάνοιξη δρόμων, όπως επίσης θα απαγορεύεται η κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου. Σημείωσε δε ότι «αν έχει δοθεί άδεια για έργο εκεί, δεν θα προχωρήσει. Θα σταματήσει το έργο. Θα υπάρχει απαγόρευση διάνοιξης δρόμων, με στόχο τα βουνά να μείνουν απάτητα και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρωτοπορεί η Ελλάδα».
Φύτευση δένδρων
Τέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε πως μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, που έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ ξεκινούν αναδασώσεις με φύτευση συνολικά 20 εκατομμυρίων δέντρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η απόφαση για ασπάλαθους
Η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, που με απόφαση του έκανε αποδεκτή ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς αναλυτικά αναφέρει ότι:
-«Αποδεχόμαστε την με ημεροχρονολογία 8-4-2021 Γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών όπως διαλαμβάνεται επί των πρακτικών της 3 ης Συνεδρίασης με αντικείμενο θέματος: «Ερώτημα του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί του εξορθολογισμού και της δυνατότητας διαβάθμισης προστασίας των δασωμένων ή μη αγρών, στους οποίους φύεται το είδος Calycotome villosa (ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ)», σύμφωνα με την οποία το εν λόγω Συμβούλιο: «γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι οι εκτάσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στις διατάξεις των παρ. 5α, 5β και 6β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 (Α’, 289), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και όπως αυτές εξειδικεύονται στις διατάξεις του άρθρου 5, παρ.1 του ΠΔ 32/2016 (Α’, 46), που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο, χωρίς την παρουσία άλλων ειδών δασικής βλάστησης (αραιάς ή μη, υψηλής ή θαμνώδους, ενδεικτικά σε ποσοστό – βαθμό συγκόμωσης 15% τουλάχιστον επί του συνόλου της εδαφικής επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων στα είδη δασικής βλάστησης, των υπολοίπων κατονομαζομένων στον πίνακα «Μικρών θάμνων που χαρακτηρίζονται ως ξυλώδης βλάστηση» της με αρ. πρ. 159140/1077/12.03.1980 εγκυκλίου διαταγής), δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια, που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας (άρθρο 2 του ως άνω ΠΔ 32/2016), ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον, και κατ’ επέκταση του προσδιορισμού της διάκρισης του δάσους από τη δασική έκταση.
Επομένως θα πρέπει να χαρακτηρίζονται αντίστοιχα ως :
. χορτολιβαδικές της παρ. 5α του άρθρου 3 του Ν.998/1979,
. βραχώδεις της παρ. 5β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979,
. ανήκουσες στην παρ. 6β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, έχουσες στη λήψη Α/Φ έτους 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, αγροτική μορφή και επομένως διατηρούν και σήμερα τον αγροτικό τους χαρακτήρα».
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- Δασικοί χάρτες: τι αλλάζει στις επιτροπές εξέτασης των 332.000 αντιρρήσεων
- ΥΠΕΝ: πως θα αποδοθούν δασωμένοι αγροί και εκχερσωμένες εκτάσεις
- ΥΠΕΝ: και ξενοδοχεία σε δασωμένους αγρούς-τον Μάιο οι εκχερσωμένες εκτάσεις
- ΥΠΕΝ: απαντήσεις για αντιρρήσεις, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις
- ΥΠΕΝ: τελεσίγραφο για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες – όλες οι εξελίξεις