ecopress
Οι εκχερσωμένες εκτάσεις, που αποτελούσαν δάση στο παρελθόν και εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια με σκοπό την αγροτική εκμετάλλευση, αποδίδονται στην ίδια χρήση, με τροπολογία που... ΓΓ Δασών: άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για εκχερσωμένες εκτάσεις

Οι εκχερσωμένες εκτάσεις, που αποτελούσαν δάση στο παρελθόν και εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια με σκοπό την αγροτική εκμετάλλευση, αποδίδονται στην ίδια χρήση, με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, ανακοινώνει ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ.

-«Εφόσον οι εκτάσεις αυτές επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα διατηρήσουν τη χρήση αυτή, για όσο λαμβάνονται οι επιδοτήσεις και συνεχίζεται η καλλιέργεια» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης σε άρθρο του στο οποίο παρουσιάζει τις εξελίξεις για τη δασική πολιτική.

Σε άρθρο του με τίτλο «Μεταρρύθμιση για τάξη και διαφάνεια στα Δάση» που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών  του ΥΠΕΝ σημειώνει τα ακόλουθα:

Η χώρα μας, για πρώτη φορά, εφοδιάζεται με ψηφιακούς δασικούς χάρτες, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που επιτρέπει πλέον το ξεκαθάρισμα, σχετικά με το που είναι και που δεν είναι δάσος. Μέχρι σήμερα, κυρώθηκε το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών, που αντιστοιχούν στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας και εκκρεμούν οι εκτάσεις όπου πρέπει να εξεταστούν αντιρρήσεις ,να διορθωθούν πρόδηλα σφάλματα καθώς και οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν οικισμοί.

Επόμενος στόχος είναι πλέον η διεκπεραίωση της εξέτασης των αντιρρήσεων και των πρόδηλων σφαλμάτων κατά του δασικού χάρτη, με άμεση λειτουργία συνολικά 200 επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ). Με ρυθμό εξέτασης 20.000 τουλάχιστον αντιρρήσεων κάθε μήνα και νέο τρόπο λειτουργίας, με αύξηση των αμοιβών των μελών των επιτροπών, το έργο εξέτασης των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024. Παράλληλα, ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά πολύ, μέσω των διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων.

Προκειμένου το έργο αυτό να ολοκληρωθεί το ταχύτερο, η Γενική Γραμματεία Δασών προώθησε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και τυχόν αδικιών προς τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, διευθετήθηκαν θέματα κυριότητας δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε περιοχές, όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Επίσης, στις ίδιες περιοχές, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ιδρύθηκαν τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων. Παράλληλα, μετά από νομοθετική ρύθμιση, οι δασωμένοι αγροί, δηλαδή καλλιεργούμενες εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και καλύφθηκε από δασική βλάστηση, παραμένουν σε αγροτική χρήση, ενώ επιλύθηκε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπέρ των πολιτών.

Πέραν αυτού, οι εκχερσωμένες εκτάσεις, που αποτελούσαν δάση στο παρελθόν και εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια με σκοπό την αγροτική εκμετάλλευση, αποδίδονται στην ίδια χρήση, με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή. Εφόσον οι εκτάσεις αυτές επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα διατηρήσουν τη χρήση αυτή, για όσο λαμβάνονται οι επιδοτήσεις και συνεχίζεται η καλλιέργεια. Τέλος, για την ειδική κατηγορία κατοικιών, που θεωρούνται δασικά αυθαίρετα,  τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», άνοιξε ειδική πλατφόρμα για προσωρινή τακτοποίηση, έως ότου εξεταστούν με βάση ειδικές τεχνικοοικονομικές μελέτες.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του έργου των δασικών χαρτών έπαιξε η δημιουργία της νέας Γενικής Γραμματείας Δασών, με απόφαση του Πρωθυπουργού, με την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών σε αυτήν και την δημιουργία ενιαίας καθετοποιημένης δομής για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας