
Ο τρόπος ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρισμού, η χρησιμότητα και ο τρόπος έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα ρυθμιστούν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης απλοποίησης της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό επισήμανε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου σε τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής. Τελική επιδίωξη είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη ή τα τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας καθώς και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάδειξη του net metering, η επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων και η ανανέωση του εξοπλισμού τους.
Τέλος επισημάνθηκαν τα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση εφαρμογής της πρώτης δέσμης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών, που θεσπίστηκε με το νόμο 4685/2020, (αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο).
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: πήραν μπροστά οι «άδειες εξπρές» για επενδύσεις ΑΠΕ
- ΥΠΕΝ: απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΑΠΕ
- ΥΠΕΝ: προς ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας
- ΥΠΕΝ: Νέο πακέτο απλούστευσης των διαδικασιών για τις ΑΠΕ
- ΥΠΕΝ: το νέο πλαίσιο για αποθήκευση ΑΠΕ-υπεράκτια αιολικά πάρκα
- ΥΠΕΝ: σε τρείς άξονες η ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα
