ecopress
Η ΔΕΗ μέσα  στο 2020 θα χρειαστεί κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αναζητούνται μέσω της EBRD και της ΕΤΕπ και μέσω άλλων... ΔΕΗ: αναζητείται χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ για το 2020

Η ΔΕΗ μέσα  στο 2020 θα χρειαστεί κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αναζητούνται μέσω της EBRD και της ΕΤΕπ και μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων,  όπως και όλος ο κλάδος, θα χρειαστεί σημαντική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά.

-«Η ΔΕΗ επωφελείται περισσότερο από όλους τους προμηθευτές από την πτώση τιμών στη χονδρεμπορική, λόγω του τύπου συμβολαίων που έχει για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης και της ρήτρας CO2», είπε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” και στη δημοσιογράφο Χρ. Λιάγκου και σημείωσε ότι:

-«Επίσης, η ΔΕΗ προμηθεύθηκε LNG σε πολύ χαμηλές τιμές για τις μονάδες της φυσικού αερίου. Οι τιμές της λιανικής έχουν πιο επιβραδυμένη μετακύλιση και αυτό της δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» κερδοφορίας. Είχαμε ανησυχίες από τα κατάλοιπα της κουλτούρας του «Δεν πληρώνω» και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της ΔΕΗ πληρώνει τους λογαριασμούς με μετρητά ή στον γκισέ, σε ποσοστό περίπου 60%. Με τον κόσμο να μένει σπίτι, αυτό ήταν ένας πιθανός εφιάλτης, ο οποίος όμως δεν επαληθεύθηκε. Ο Έλληνας πολίτης ανταποκρίθηκε υπεύθυνα στην κρίση και σε αυτό. Η καθυστέρηση στην εισπραξιμότητα περιορίστηκε στο 20%. Η ΔΕΗ, όπως όλος ο κλάδος, θα χρειαστεί κάποια επιπλέον χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης το 2020, αλλά η πολιτεία μεριμνά γι’ αυτό. Δεν έχει όμως πρόβλημα φερεγγυότητας και δεν ανακόπτεται η πορεία της εξυγίανσης».

Ρυθμιστικές χρεώσεις

Σε ερώτηση για το αίτημα των ιδιωτών παρόχων αποσύνδεσης των τελών για τους διαχειριστές (ρυθμιστικές χρεώσεις) από τον λογαριασμό ρεύματος, ο υφυπουργός ΠΕΝ απάντησε ως εξής:
-«Οι ιδιώτες πάροχοι είναι χρήστες του συστήματος. Τα τέλη χρήσης συστήματος και δικτύου δεν είναι κάτι ξένο με τη λειτουργία τους, όπως ίσως είναι οι χρεώσεις ΕΡΤ ή των ΟΤΑ. Εξάλλου, με το Target Model, όλες οι χρεώσεις που έχουν να κάνουν με την αγορά εξισορρόπησης, ουσιαστικά θα ενσωματωθούν στην αγορά. Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε αποσύνδεση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι εξορθολογισμό. Εχω δεσμευθεί για έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα επιτρέπει περισσότερους συμψηφισμούς χρεών. Περιμένουμε τη γνωμοδότηση ΡΑΕ. Επιπλέον, πήραμε σημαντικά μέτρα για τη μετακύλιση των χρόνων πληρωμής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους ιδιώτες προμηθευτές στους διαχειριστές από 30 σε 60 ημέρες για δύο μήνες. Αν χρειαστεί μπορούμε να το επιμηκύνουμε. Σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ επίσης, έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα εγγυήσεων για τους διαχειριστές, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σαν ένα αμορτισέρ στο σύστημα. Αν παρουσιαστούν προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε. Καλό είναι, ωστόσο, να μην έχουμε όλη την οικονομία  διασωληνωμένη».

Ενεργειακή αγορά

Σχετικά με την κρίση και την ενεργειακή αγορά ο κ Θωμάς είπε στη συνέντευξη του ότι: «Η κρίση του κορωνοϊού είχε και θα έχει αναπάντεχες οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Είναι πρόωρο να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε τις τελικές επιπτώσεις, αλλά κάποιες βασικές παράμετροι καθοδηγούν την πολιτική μας. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου με την ταυτόχρονη κατάρρευση των τιμών των ρύπων έριξε τις τιμές στη χονδρεμπορική και αυτό έδωσε ένα «μαξιλάρι» κερδοφορίας στον κλάδο, ώστε να αποφύγει άμεσα οικονομικά προβλήματα. Ο ενεργειακός είναι ένας από τους λίγους κλάδους που μπόρεσαν να σταθούν δίπλα στον πολίτη με το lockdown και να βοηθήσουν το #Μένουμε Σπίτι. Ο κλάδος έβαλε «πλάτη» στην κρίση και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Έκανε δωρεές στο σύστημα υγείας και βοήθησε σημαντικά και το κράτος. Είναι από τους ελάχιστους κλάδους που δεν έχουν πάρει αναβολή ΦΠΑ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στον κλάδο, ακούγοντας τα προβλήματά του, παρακινώντας την καλή συνεργασία παίρνοντας μέτρα για τους προμηθευτές. Για την επόμενη μέρα, εκπονούμε μελέτες με διάφορα σενάρια ανάκαμψης της ζήτησης. Ένα βασικό με μείωση ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο και επανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο. Ένα δεύτερο, με παράταση της μειωμένης ζήτησης το τρίτο τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψης στο τέλος του χρόνου και με  αναλύσεις ευαισθησίας για τις διάφορες παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση θα έχει κάποιες επιπτώσεις στον κλάδο και το 2021. Γι’ αυτό μεριμνούμε όχι μόνο για να περάσουμε τον κάβο της ρευστότητας αλλά και να συνεχισθεί το πρόγραμμα επενδύσεων που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων της χώρας».

Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Στην ίδια συνέντευξη ο κ Θωμάς είπε  για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν, παρά τις δυσκολίες στις επαφές με τους επενδυτές λόγω COVID-19. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παραχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, ήρθη ο περιορισμός για το ποσοστό που μπορεί να διατηρεί το Δημόσιο στον ΔΕΔΔΗΕ. Δήλωσε αισιόδοξος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία για το θέμα των take or pay εάν δεν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom σε εταιρικό και πολιτικό επίπεδο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας