ecopress
Για αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια στα οποία οδηγείται η χώρα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υποστηρίζει, ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν τις... ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ: «τα νέα μέτρα αυξάνουν τις τιμές ρεύματος»

Για αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια στα οποία οδηγείται η χώρα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υποστηρίζει, ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ. Ποια είναι τα επιχειρήματά του.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση των Βουλευτών Σωκράτη Φάμελλου και Πέτυς Πέρκα, «Οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον μήνα Αύγουστο, εκτός από την υποκρισία της κυβέρνησης, αποδεικνύουν ότι μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια, με σίγουρη όμως ακρίβεια για τους καταναλωτές και σίγουρα υπερκέρδη για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα παρακάτω:

Αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας τον Αύγουστο, όπως είχε υποσχεθεί, τελικά ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να οδηγήσει τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν. Αν εφαρμοζόταν ο τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε μέχρι πρόσφατα τότε, η τιμή για τον Αύγουστο για τη ΔΕΗ θα ήταν περίπου 420 ευρώ/MWh, εφόσον η ρήτρα θα έβγαινε με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου στα 340 ευρώ, η οποία θα προστίθετο στο σταθερό τιμολόγιο των 110 ευρώ/MWh, στο οποίο δινόταν έκπτωση 30%.

Με τη νέα ρύθμιση, οι τιμές στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ ανέβηκαν στα 486 ευρώ/MWh (κατ’ ελάχιστο), δηλαδή 15% πάνω από το προηγούμενο αδιαφανές και καταχρηστικό πλαίσιο της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη. Και ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν τιμές στην ευρύτερη περιοχή των 500 ευρώ/ΜWh, δηλαδή ακόμα πιο υψηλές.

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα επιβεβαίωσαν επίσης ότι εδώ και έναν χρόνο παράγονται υπερκέρδη, εφόσον ο Προσωρινός Μηχανισμός για την προημερήσια αγορά θα συγκεντρώσει για τον Ιούλιο το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από υπερκέρδη που η κυβέρνηση άφηνε μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα να επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές, επειδή «δεν τα έβρισκε».

Το νέο κυβερνητικό πλαίσιο, πέρα από το αλαλούμ που θα προκαλέσει με τη μετακίνηση των εκατομμυρίων καταναλωτών σε πέντε ημέρες, αφήνει πολλά περιθώρια νέας αισχροκέρδειας, δεδομένου και ότι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στο ότι εκ των υστέρων θα ελεγχθεί αν αποτυπώνεται το πραγματικό κόστος στα τιμολόγια των προμηθευτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας για έναν ακόμη μήνα με ένα ποσό ρεκόρ των 1,136 δισ. ευρώ, κρύβοντας ότι αυτά είναι λεφτά των καταναλωτών που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες. Κρύβοντας ακόμα ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει τα περιθώρια συνεχίσει την τόσο υψηλή επιδότηση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια των τιμών ρεύματος.

Και αυτή όμως τη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα βέβαια για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ το τελευταίο 12-μηνο, με βάση την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα στοιχεία της ΡΑΕ. Όπως κουβέντα δεν είπε και για τα νέα υπερκέρδη που δημιουργεί ο νέος μηχανισμός που επιτρέπει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ.

Η ανεπάρκεια και οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αφήνουν τέλος όλους τους καταναλωτές απροστάτευτους με μόνο εφόδιο την «ατομική ευθύνη» απέναντι στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτές τις εξελίξεις όμως είναι σίγουρο ότι η αποτύπωση της ατομικής ευθύνης στην κάλπη θα είναι ακόμα πιο συντριπτική για τον κ. Μητσοτάκη στις ερχόμενες εκλογές.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας