ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Καλύτερα από τις προβλέψεις του συνόλου των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα της Δ.Ε.Η. σε επίπεδο επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών για το πρώτο... ΔΕΗ: οι προβλέψεις των αναλυτών και τα οικονομικά αποτελέσματα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Καλύτερα από τις προβλέψεις του συνόλου των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα της Δ.Ε.Η. σε επίπεδο επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών για το πρώτο τρίμηνο του έτους που ανακοινώθηκαν.  Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 225,6 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις κινούνταν μεταξύ 208 και 214 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τους χρηματιστηριακούς αναλυτές τα αποτελέσματα η διοίκηση της Δ.Ε.Η. επανέλαβε το απόγευμα  της Πέμπτης 27 Μαϊου 2021, όπως του 2021 θα είναι το σταθεροποίησης της εταιρείας ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στόχοι του έτους θα επιτευχθούν πάρω το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα επηρεαστούν περισσότερο από την άνοδο των τιμών αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών που έχουν τεθεί με το ομόλογο αειφορίας που εκδόθηκε πρόσφατα και η απόδοση του συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μείωσης των ρύπων.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε ότι είναι σε εξέλιξη ο νομικός και οικονομικός έλεγχος από τους εννέα υποψήφιους αγοραστές και ότι διαδικασία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ως το Σεπτέμβριο.

Τέλος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου η διοίκηση θα έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για μετατροπή της νέας μονάδας Πτολεμαίδα 5 από λιγνίτη σε φυσικό αέριο.

Οικονομικά αποτελέσματα

Στα 225,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε επαναλαμβανόμενη βάση, έναντι 182 εκατ. ευρώ το 2020, αύξηση που όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, οφείλεται κυρίως στη μείωση της δαπάνης για αγορές ενέργειας λόγω αυξημένης παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά και τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 29 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,5 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020, λόγω εφάπαξ επιπτώσεων που περιλαμβάνουν κυρίως την αναδρομική καταβολή ειδικών επιδομάτων ύψους 36,4 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους.

Σε επίπεδο παραγωγής, η συμμετοχή του λιγνίτη μειώθηκε στο 26% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, από 44% καθώς η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 22,3% ή 500 GWh, λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές. Αντίστοιχα η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες αυξήθηκε κατά 249,2% ή 1.343 GWh λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων υδατικών εισροών στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ενώ η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 58,4% ή κατά 768GWh.

Οι συνολικές επενδύσεις το α’ τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 90,5 εκατ. έναντι 78,1 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH  Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

“Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι παρά τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και της ενέργειας από την χονδρεμπορική αγορά κυρίως ως αποτέλεσμα του ευνοϊκότερου μείγματος παραγωγής και της συνεχιζόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους. Για ένα ακόμη τρίμηνο, το καθαρό χρέος παρέμεινε αμετάβλητο και ο δείκτης καθαρό χρέος/EBITDA κινείται εντός των στόχων που έχουμε θέσει στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο για το 2023.

Εντός στόχων βρίσκεται και η διαδικασία απολιγνιτοποίησης με περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ενεργειακού μας μείγματος με συνακόλουθη μείωση και στον όγκο εκπομπών CO2, μετριάζοντας έτσι την επίπτωση από την αύξηση των αντίστοιχων τιμών. Επιπρόσθετα, άλλες δύο λιγνιτικές μονάδες, συνολικής καθαρής ισχύος 560MW, σταμάτησαν την λειτουργία τους τον Απρίλιο, φέρνοντας μας ακόμα πιο κοντά στον στόχο πλήρους απεξάρτησης από το λιγνίτη. Παράλληλα, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις δράσεις για ανάπτυξη της παρουσίας μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την προώθηση των σχετικών επενδύσεων, την λήψη επιπλέον αδειών για φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένων πλωτών, καθώς και με την πρόσφατη υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης για την κατασκευή του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα.

Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίησή του, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης που ξεκίνησε το 2020. Η εμπορική μας δραστηριότητα εξελίσσεται συνεχώς καθώς πολύ πρόσφατα διευρύναμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών με την εισαγωγή ενός νέου πράσινου προϊόντος, του GreenPass, ενώ εισαγάγαμε και νέα προϊόντα φυσικού αερίου για τους πελάτες μας σε ανταγωνιστικές τιμές, με στόχο την αύξηση της προσφερόμενης αξίας προς αυτούς.

Όπως έχω αναφέρει, το 2021 αποτελεί έτος σταθεροποίησης της λειτουργικής κερδοφορίας. Παρά τη βελτιωμένη κερδοφορία του α΄ τριμήνου, αναμένουμε το β΄ τρίμηνο να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και CO2. Για το σύνολο του έτους παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA στα επίπεδα του 2020 και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξή του.”

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας