ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με θεματολογία που δίνει οδηγίες και απαντήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δημοσίων... Δείτε σε βίντεο: τα σεμινάρια για τεχνολογίες επεμβάσεων σεισμικής προστασίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με θεματολογία που δίνει οδηγίες και απαντήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων και υποδομών (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δομές κοινωνικής πρόνοιας, δημοτικές υπηρεσίες, χώρους πολιτισμού κ.α) σε Δήμους ολοκληρώνεται  την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 ο κύκλος συνολικά επτά συνεδριάσεων διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων για μηχανικούς, με αντικείμενο: “Αποτίμηση Επάρκειας και Ενισχύσεις Κατασκευών υπό Σεισμικές Δράσεις”.

Το ecopress με τη συνδρομή των διοργανωτών συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα βίντεο των έξι σεμιναρίων, που ήδη ολοκληρώθηκαν,  τα οποία αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμο οπτικοακουστικό υλικό και  είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση από τους ενδιαφερόμενους στο διαδίκτυο.

Διοργανωτές των σεμιναρίων είναι το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Νομού Αχαΐας, με υπεύθυνο και συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Η. Δρίτσο.

Πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ειδικών εισηγητών και πολλών μηχανικών, με θεματολογία:

  • Αποτίμηση και Ανασχεδιασμός Κατασκευών σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ., τον ΚΑΔΕΤ και τους Ευρωκώδικες,
  • Στάθμες Eπιτελεστικότητας και Σεισμικές Κλάσεις Δομημάτων,
  • Χαρακτηριστικές Σεισμικές Βλάβες,
  • Τεχνολογίες Επεμβάσεων (Εκτοξευόμενο Σκυρόδεμα, Ρητίνες, Μανδύες, Ινοπλισμένα Πολυμερή),
  • Επεμβάσεις σε Κατασκευές από Φέρουσα Τοιχοποιία.

Τα σεμινάρια σε βίντεο 

Αναλυτικά τα σεμινάρια είναι:

Α’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Α’ Συνεδρίας του σεμιναρίου, την Τετάρτη 14/4 παρουσιάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Η. Δρίτσο η θεματική ενότητα:

Επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές: Το Κανονιστικό Πλαίσιο και Πρακτικά Θέματα Εφαρμογής”

 

Παρουσιάστηκε το κανονιστικό πλαίσιο για την αποτίμηση της σεισμικής επάρκειας των υφισταμένων κατασκευών και του σχεδιασμού των απαιτούμενων επεμβάσεων στην βάση των αντιλήψεων που έχουν υιοθετηθεί στους σύγχρονους διεθνείς Κανονισμούς. Έμφαση δόθηκε στους  Ευρωκώδικες και τους Ελληνικούς Κανονισμούς, ΚΑΝΕΠΕ (για κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα) και  ΚΑΔΕΤ (για κατασκευές από Φέρουσα Τοιχοποιία) και σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα εφαρμογής επεμβάσεων σε δομικά στοιχεία κατασκευών απο Ο.Σ.

Β’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Β’ Συνεδρίας του σεμιναρίου, την Τετάρτη 21/4 παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής, Καθηγητή Πανεπιστημίου Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Αναστάσιο Σέξτο η θεματική ενότητα:

“Ο σεισμός Μ6.3 της 30/10/2020 και οι δομικές επιπτώσεις του στη Σάμο και τη Σμύρνη”

Γ’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Γ’ Συνεδρίας του σεμιναρίου, την Τετάρτη 12/5 παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Αθανάσιο Τριανταφύλλου η θεματική ενότητα:

“Επεμβάσεις σε κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα & Φέρουσα Τοιχοποιία με Σύνθετα Υλικά”

Δ’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Δ’ Συνεδρίας του σεμιναρίου, την Τετάρτη 19/5 παρουσιάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Η. Δρίτσο η θεματική ενότητα:

Επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές: Διερεύνηση, Αποτίμηση Επάρκειας  & Πρακτικά Θέματα Εφαρμογής”

Παρουσιάστηκε η διερεύνηση και  τεκμηρίωση δεδομένων υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τους  Ευρωκώδικες και τους Ελληνικούς Κανονισμούς ΚΑΝΕΠΕ και ΚΑΔΕΤ. Έγινε εκτενής αναφορά στις Στάθμες Αξιοπιστίας Δεδομένων τις Αναλυτικές μεθόδους για την αποτίμηση και τον έλεγχο επάρκειας μιας κατασκευής, πριν και μετά την επέμβαση σύμφωνα με τους παραπάνω κανονισμούς. Δόθηκε έμφαση σε Θεωρητικά και Πρακτικά ζητήματα ανασχεδιασμού και ενίσχυσης του συνόλου της κατασκευής.

Ε’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Ε’ Συνεδρίας του σεμιναρίου την Τετάρτη 26/5 παρουσιάστηκε η θεματική ενότητα:

Χαρακτηριστικές Σεισμικές Βλάβες: Αιτίες και Αντιμετώπιση

από τους:

Αντρέα Λαμπρόπουλο (Πανεπιστήμιο Brighton, U.K.)

Ευτυχία Αποστολίδη (Πανεπ. Boku, Vienna και Πανεπ. Darmstadt)

Χρήστο Γιαρλέλη (Equidas Consulting Engineers)

Στις διαλέξεις των τριών ομιλητών κατηγοριοποιούνται οι σεισμικές αστοχίες σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιία, αναλύονται τα αίτια και προτείνονται καλές πρακτικές σχεδιασμού, τόσο σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο προσεισμικής ενίσχυσης αλλά και επισκευής μετά το σεισμό. Παρουσιάζονται επίσης μορφές  αστοχιών  όπου  ο  ρόλος του  εδάφους  -που συχνά δε λαμβάνεται υπόψη όσο θα έπρεπε- αποδεικνύεται κρίσιμος.

ΣΤ’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Στ’ Συνεδρίας του σεμιναρίου την Τετάρτη 2/6 παρουσιάστηκε η θεματική ενότητα:

Ενισχύσεις με μεταλλικά στοιχεία σε κατασκευές από Φέρουσα Τοιχοποιία, Ιστορικά Κτίρια και Μνημεία

 

Από τον καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρο Κουφόπουλο.

Ζ’ Συνεδρία

Στα πλαίσια της Ζ’ Συνεδρίας του σεμιναρίου, την Τετάρτη 9/6 παρουσιάζεται από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Η. Δρίτσο η θεματική ενότητα:

Τεχνολογίες Επεμβάσεων: Πρακτικά θέματα εφαρμογής της τεχνικής των ρητινενέσεων και του εκτοξευόμενου σκυροδέματος & Το πλαίσιο για τον Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο

Όπως όλες οι συνεδρίες των σεμιναρίων είναι με δωρεάν συμμετοχή και σε πραγματικό χρόνο παρουσιάζεται στις 7 μμ της Τετάρτης 9 Ιουνίου 2021.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας