Ξηρασία, λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες… Δέκα οικογένειες που δηλώνουν θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας από την ΕΕ να...

Ξηρασία, λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες… Δέκα οικογένειες που δηλώνουν θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας από την ΕΕ να μειώνει και άλλο την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Η προσφυγή, η πρώτη αυτού του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατατέθηκε χθες Τετάρτη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από οικογένειες που ζουν στην ΕΕ, την Κένυα και τα νησιά Φίτζι, διευκρίνισε το Reseau Action Climat (RAC), το οποίο συγκεντρώνει ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη και ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή με την ονομασία “People’s climate case”.

«Δεν υπάρχει πια άνοιξη και φθινόπωρο. Μετά το καλοκαίρι πηγαίνουμε κατευθείαν στον χειμώνα (…) Με το κοπάδι μου πρέπει να πηγαίνω σε ολοένα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο» για να βρει τροφή, δήλωσε ο Πέτρου Βλαντ, 50 ετών, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του βοσκά κάθε άνοιξη πρόβατα και αγελάδες στα ρουμανικά βουνά.

«Η παραγωγή μας σε λεβάντα έχει επηρεαστεί σημαντικά, κυρίως τα τελευταία 15 χρόνια, σε σημείο που τίθεται εν αμφιβόλω η ζωή μας ως καλλιεργητών», σχολίασε ο Μορίς Φεσέτ, 72 ετών, ο γιος του οποίου ανέλαβε τη φάρμα που διαθέτει η οικογένεια στη νότια Γαλλία.

Οι δύο αυτοί άνδρες είναι μεταξύ των περίπου 30 ανθρώπων που κατέθεσαν την προσφυγή.

«Πρόκειται για οικογένειες που ζουν κοντά σε ακτές, οικογένειες που έχουν δάση, οικογένειες που ζουν στα βουνά και βλέπουν τους πάγους να λιώνουν», εξήγησε η δικηγόρος του Ρόντα Βερχέιεν, διευκρινίζοντας ότι ίσως χρειαστούν μήνες προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση.

«Είναι οικογένειες που έχουν ήδη επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή (…) και που λένε στην ΕΕ “πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μας προστατεύσετε, διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές”», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα προβλέπεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Οι χώρες δεσμεύονται να περιορίσουν την εκπομπή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όμως τα τρέχοντα εθνικά σχέδια θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο με θερμοκρασία αυξημένη κατά 3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να μειώσουν κατά 40% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όμως αυτός ο στόχος «είναι ανεπαρκής για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την υγεία, την εργασία και την ιδιοκτησία», σύμφωνα με τους εκπροσώπους του “People’s climate case”.

«Δεν θέλω να τιμωρήσω, αλλά να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές της ΕΕ» οι οποίες έχουν «ηγετική ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο για αυτά τα θέματα», σχολίασε ο Αρμάντο Καρβάλιο από την Πορτογαλία που είδε όλα τα δέντρα του να καταστρέφονται στην πυρκαγιά του 2017.

Οι οικογένειες αυτές από οκτώ χώρες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει τρεις κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν τις εκπομπές αερίων του βιομηχανικού τομέα και των κρατών μελών, διατηρώντας τες ωστόσο σε ισχύ μέχρι να ενισχυθούν.

Μεταξύ των εναγόντων είναι μια οικογένεια από τις Ιταλικές Άλπεις, Γερμανοί από ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας που είναι αντιμέτωποι με την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας αλλά και μια ένωση που εκπροσωπεί τους αυτόχθονες Σάμι στη Σουηδία, η εκτροφή των ταράνδων των οποίων έχει επηρεαστεί από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Επίσης μια οικογένεια από την Κένυα θύμα της ερημοποίησης του βόρειου τμήματος της χώρας, αλλά και κάτοικοι των νησιών Φίτζι που είδαν τα εισοδήματά τους από την αλιεία να μειώνονται εξαιτίας της λεύκανσης των κοραλλιών.

«Η ΕΕ μοιράζεται την ευθύνη (της κλιματικής αλλαγής) μαζί με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Ουέντελ Τρίο, διευθυντής του RAC Ευρώπης.

Την ώρα που οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί ήδη κατά ένα βαθμό Κελσίου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο αισθητές σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό οι προσφυγές στη δικαιοσύνη έχουν αρχίσει να αυξάνονται εναντίον επιχειρήσεων ή κρατών στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας