ecopress
Στη Θάσο, δρομολογήθηκε  η σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση της βιομάζας του δημοτικού δάσους, με στόχο το καταπράσινο νησί της Ανατολικής Μακεδονίας να παράξει... Διαχείριση βιομάζας στο δάσος της Θάσου

Στη Θάσο, δρομολογήθηκε  η σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση της βιομάζας του δημοτικού δάσους, με στόχο το καταπράσινο νησί της Ανατολικής Μακεδονίας να παράξει πράσινη ενέργεια, επιτυγχάνοντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του δάσους, με επιπλέον όφελος τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

– «Συνδυάζουμε τη διαχείριση του δημοτικού δάσους, που δημιουργεί κίνητρα για ανάπτυξη θέσεων εργασίας, με την αραίωση, που είναι απαραίτητη για να μη γηράσκει. Η βιομάζα που θα προέλθει από το δάσος θα προορίζεται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Η μελέτη που εκπονούμε θα δείξει εάν η επιλέξιμη δράση είναι η τηλεθέρμανση ή η παραγωγή πέλλετ». περιγράφει στην «Ύπαιθρο»,  ο δήμαρχος. Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Ο δήμος συνεργάζεται στη σύνταξη της μελέτης με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ενεργειακές κοινότητες

Ο δήμος προσανατολίζεται στο μοντέλο των ενεργειακών κοινοτήτων, που έχει αναπτυχθεί σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκεται σε επίπεδο προετοιμασίας από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αφορά τη σύμπραξη φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για δράσεις που αποσκοπούν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ εξηγεί ότι στη σύμπραξη μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο οι επτά ελαιουργικοί συνεταιρισμοί της Θάσου, αλλά και αυτοί των υλοτόμων.
Ενδεχομένως, θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, καθώς το πεδίο βόσκησης της μέλισσας είναι το δάσος, ειδικά στη Θάσο, που παράγει εξαιρετικό πευκόμελο. Ο δήμαρχος θυμίζει ότι το δάσος αποτελούσε πηγή ζωής και πολλές κοινότητες ζούσαν αναπτύσσοντας εκεί δραστηριότητες. «Χρειάζεται να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας εκ νέου στο δάσος, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η βιομάζα. Το καταπράσινο νησί της Θάσου θα πρέπει να είναι πράσινο και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον πλανήτη». Το δημοτικό δάσος καλύπτει το 75% του μεσογειακού δάσους του νησιού. άρα ολόκληρη η Θάσος αποτελεί πεδίο εφαρμογής της μελέτης.

Δασικοί δρόμοι

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δασικούς δρόμους, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί τον Σεπτέμβρη του 2016. ο κ. Χατάτεμμανουήλ σημειώνει ότι με δεδομένο ότι οι εντός του δάσους δραστηριότητες είναι επιχειρηματικές, ο ίδιος κάθε άνοιξη προσκαλεί τις επιχειρήσεις λατομείων μαρμάρων και τους αναθέτει τις περιοχές ευθύνης τους, ώστε να συμβάλλουν κι εκείνοι στην αντιπυρική προστασία. «Κάθε λατομείο αναλαμβάνει εθελοντικά το κομμάτι του δασικού δικτύου που του αναλογεί, καλύπτοντας όλες τις δαπάνες για τη συντήρησή του. στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με την προσπελασιμότητα στην εκδήλωση πυρκαγιάς». Η εφαρμογή της μελέτης για την αξιοποίηση της βιομάζας αυξάνει την ανθρώπινη δραστηριότητα στο δάσος, άρα ενισχύει την ασπίδα προστασίας του απέναντι στους επίδοξους εμπρηστές.
Ο δήμαρχος εκτιμά ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχουν σαφέστερη εικόνα για τη μελέτη, ενώ περιμένουν τα νεότερα από το ΥΠΕΚΑ για τις ενεργειακές κοινότητες, σημειώνοντας ότι θα είναι από τους πρώτους δήμους που θα τις εφαρμόσουν. Η ιδέα της αξιοποίησης της βιομάζας, μέσα από τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ήρθε από την Ευρώπη.

-«Ενδιαφερόμασταν να εξετάσουμε τη σωστή διαχείριση του δάσους. Ταυτόχρονα, είδαμε ότι το ΥΠΕΚΑ ανοίγει το κεφάλαιο με τις ενεργειακές κοινότητες, που στο εξωτερικό είναι διαδεδομένες. Επίσης, υπάρχει μια καλή συνεργασία μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με τους δήμους της Γερμανίας για θέματα όπως είναι η διαχείριση στερεών, αποβλήτων κ.λπ.», καταλήγει.

Πηγή Υπαιθρος

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας