ecopress
To νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης εγκαινιάσθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία,... Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής

To νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης εγκαινιάσθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία, ήδη από σήμερα, παράγει το 45% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου. Η παραγωγή της εγκατάστασης, ύψους 27.500 μεγαβατωρών ετησίως, αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

Έως το 2046, από τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης των 16 μεγαβάτ, αποσοβούνται 71.500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα δάσος αντίστοιχο της έκτασης του αεροδρομίου (16.000 στρέμματα).

Επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ

Το έργο εντάσσεται στη δυναμική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και, ειδικότερα, στον στόχο “Route 2025”, μια συνολική επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2019.

Παράλληλα, η επένδυση αυτή και το πρόγραμμα ROUTE 2025 αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της προσήλωσης και της δέσμευσής μας, ως πυλώνα  του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας, για τη συμβολή μας στην ανάδειξη της Αθήνας όχι μόνο ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, αλλά και ως κορυφαίου βιώσιμου προορισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Συνδυαστικά με το πρώτο φωτοβολταϊκό των 8 ΜW που λειτουργεί από το 2011 (το οποίο συμβατικά παράγει για το δημόσιο δίκτυο) και το καινούργιο των 16 MW αυτοπαραγωγής, παράγονται τα 2/3 των απαιτούμενων αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εντός του αεροδρομίου. Το γεγονός αυτό καθιστάτο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πρωτοπόρο – ίσως και μοναδικό-ανάμεσα στα αεροδρόμια στην Ευρώπη και διεθνώς.

Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης το 2025, η οποία εκτιμάται σε 45 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών επιπλέον,  θα εξασφαλιστεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για κάθε έτος μέχρι το 2046, μεγιστοποιώντας την ιδιοκατανάλωση με χρήση μονάδων αποθήκευσης μπαταριών. Ο ΔΑΑ έχει ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, τόσο στη ΡΑΕ όσο και σε λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες.

Από αριστερά, Γιάννης Παράσχης, CEO ΔΑΑ, Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Ριχάρδος Λαμπίρης Πρόεδρος ΔΣ ΔΑΑ, Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Karine Asselin, Πρέσβης του Καναδά στη Ελλάδα.

Μηδενισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025

Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, δήλωσε: «Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο των 16 μεγαβάτ που σήμερα εγκαινιάζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση,  αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της εταιρείας μας στον φιλόδοξο στόχο που ανακοινώσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 για μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.

Παρά τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που αντιμετώπισε ο κλάδος μας την τελευταία τριετία, κι ενώ ήμασταν ακόμη σε αναμονή για τη διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοπαραγωγή και την αποθήκευση -το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα- προχωρήσαμε στην τμηματική υλοποίηση του έργου ώστε να μην χαθεί χρόνος προς τον στρατηγικό στόχο μας, “Route 2025”.

Η προσπάθεια κι η επιμονή μάς δικαίωσαν κι είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να  εγκαινιάζουμε τη μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, μια επένδυση που ενισχύει με το σημαντικό αποτύπωμά της, την ταυτότητα της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού.»

60% μείωση του αποτυπώματος CO2 του ΔΑΑ από το 2005

Συνολικά από το 2005 έως το 2021, ο ΔΑΑ έχει επιτύχει μείωση του αποτυπώματός του πάνω από το 60%, παρά τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, μέσω μιας σειρά παρεμβάσεων στις λειτουργίες και υποδομές του αεροδρομίου από 67.001CO2 σε 27.641 τόνους CO2.

Το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2016

Ο ΔΑΑ είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα και έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI-Europe) από το 2016.

Ο στόχος“Route 2025”

Το 2019, ο ΔΑΑ δεσμεύτηκε για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero Carbon) χωρίς αντισταθμιστικά μέχρι το 2025 -δηλαδή πολύ πριν από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία “Route 2025” του αεροδρομίου της Αθήνας έχει ως στόχο την αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών για ιδιοκατανάλωση, για την κάλυψη του 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο περίπου 90% του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

Ομαδική φωτό μπροστά από το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του ΔΑΑ: Από αριστερά, Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Ελευθεράκος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης ΔΑΑ, Ριχάρδος Λαμπίρης Πρόεδρος ΔΣ ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, CEO ΔΑΑ, Κώστας Θεοδωρογιαννόπουλος, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΔΑΑ, Γιώργος Μισαηλίδης, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας & Ακίνητης Περιουσίας ΔΑΑ και η ομάδα επίβλεψης και κατασκευής του έργου.

Ευχαριστίες 

Ο κ Γιάννης Παράσχης ευχαρίστησε  «όλους όσοι με την δουλειά και τη στήριξή τους στο ROUTE 2025 βοήθησαν να φθάσουμε σήμερα εδώ, να εγκαινιάζουμε το φωτοβολταϊκό πάρκο των 16 MW αυτοπαραγωγής, το οποίο  αδειοδοτήθηκε από την ΡΑΕ τον Μάϊο του 2021 και το οποίο ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά και λειτουργεί από την 1η Μαρτίου του 2023. Το πάρκο αυτό που μελετήθηκε και υλοποιήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας αποτελεί την πρώτη έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Εταιρείας Αεροδρομίου στην απόφαση αυτή που λάβαμε τον Δεκέμβριο του 2019»

Ειδικότερα ευχαρίστησε: «τους υπουργούς Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Σκρέκα αλλά και ιδιαίτερα την κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου που ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή και με συνέπεια όποτε την χρειαστήκαμε στην πορεία του προγράμματος.

Την ΡΑΕ και τις δικές μας ρυθμιστικές αρχές, ΑΠΑ και ΥΠΑ, για τη συνεργασία για την αδειοδότηση της πρώτης φάσης και προσδοκούμε ότι γρήγορα θα έχουμε και την έγκριση για την επόμενη φάση, την όποια έχουμε ήδη καταθέσει.

Την εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την επαγγελματική συνεργασία και τη συνεπή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Και φυσικά, την Τεχνική μας Διεύθυνση, το νεοσύστατο Τμήμα Ενέργειας της εταιρείας και όλους τους άλλους συνεργάτες και στελέχη της εταιρείας μας που εργάστηκαν στο έργο αλλά και στο ROUTE 2025 τα τελευταία χρόνια. Και τέλος όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες που εργάστηκαν για να υλοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας