ecopress
Οριζόντια παρέμβαση, που θα αφορά πλέον και τις καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση σήμερα  Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 και... Διήμερο κυβερνητικών ανακοινώσεων για την ενεργειακή ακρίβεια

Οριζόντια παρέμβαση, που θα αφορά πλέον και τις καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση σήμερα  Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 και να παρουσιάσει αναλυτικά αύριο Παρασκευή, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και τη συγκράτηση των τιμολογίων ρεύματος.

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε επισήμως ότι σήμερα στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

-«Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» κυβερνητικές πηγές, εν αναμονή κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, θέτοντας όριο στην αμοιβή της προσφερόμενης τιμής ρεύματος. Το επιπλέον κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να πέσει η μέση τιμή αναφοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, άρα και το κόστος που αγοράζουν ρεύμα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συγκροτηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών. Παράλληλα, εξετάζεται και ένα «υβριδικό» μοντέλο που θα συνδυάζει παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά και συνέχιση των επιδοτήσεων.

Όπως προκύπτει από το κυβερνητικό σχέδιο, θα μπει ανώτατη τιμή στη χονδρική που θα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του περυσινού πρώτου 6μήνου, δηλαδή περί τα 100 ευρώ και με βάση αυτή την τιμή θα προκύπτουν οι λογαριασμοί.

«Η όποια διαφορά υπάρχει με την αγορά και την τιμή, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα δίνεται ως επιδότηση από το κράτος στις εταιρίες ενέργειας, αλλά ο καταναλωτής θα δει τους λογαριασμούς του να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Επιδοτήσεις

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στοχευμένη ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, όπως έχουν επικοινωνήσει πολλάκις. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, αναμένεται να συνεχιστούν οριζόντια οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες.

Παρότι τα ποσά ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει», εκτιμάται ότι π επιδότηση του κράτους για το μήνα Μάιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του Απριλίου για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές ενδεχομένως να είναι σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/ μήνα αυξήθηκε κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Όσον αφορά τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Κονδύλια

Για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης, η διάρκεια της οποίας θα φθάσει τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, πέραν των «εργαλείων» που αξιοποιούνται και όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενέργεια, θα χρησιμοποιηθούν και πόροι από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί από τη ΡΑΕ, αλλά και πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση να καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία ότι θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί», επανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, εκπέμποντας μήνυμα ότι «το νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας