ecopress
Oι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Κρήτης  ζήτησαν νομοθετική παρέμβαση για το θέμα των δασικών χαρτών, εκτιμώντας ότι με τα τωρινά δεδομένα, ειδικά στα Χανιά... Δικηγόροι: έως και δέκα χρόνια για τα ιδιοκτησιακά στους δασικούς χάρτες

Oι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Κρήτης  ζήτησαν νομοθετική παρέμβαση για το θέμα των δασικών χαρτών, εκτιμώντας ότι με τα τωρινά δεδομένα, ειδικά στα Χανιά με 25.000 αντιρρήσεις και τρεις αρμόδιες επιτροπές, η εξέτασή τους θα χρειαστεί δεκάδες έτη.

Τα ιδιοκτησιακά στους Δασικούς Χάρτες, απαλλοτριώσεις, κέντρα διαμεσολάβησης και τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των διοικητικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων της Κρήτης,  που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στα Χανιά.

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων επισήμαναν:

Σφάλματα στις εκτάσεις και υποστελέχωση Δασικών Υπηρεσιών

-«Αφενός έχουμε σφάλματα ως προς την έκταση την καταγραφόμενη στους δασικούς χάρτες, η οποία δεν συμπίπτει με την πραγματική έκταση. Ο δικηγορικός σύλλογος μέσα από μνημόνιο που έχει υπογράψει με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς αυτό» ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι:

«Το δεύτερο αφορά την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών. Μόνο 120 από τις 4.100 υποθέσεις που πρέπει να εξετάσει και αφορούν την προηγούμενη, προ του 2019 ανάρτηση» ανέφερε, ενώ όπως έκανε γνωστό στα Χανιά τρεις επιτροπές έχουν επιφορτιστεί με την εξέταση 25.000 αντιρρήσεων για τη νέα ανάρτηση: «Οι 25.000 είναι λιγότερες από αυτές που έπρεπε να είναι αλλά ένεκα της οικονομικής αδυναμίας του κόσμου και του φόρτου εργασίας των επαγγελματικών δεν κατέστη δυνατόν να υποβληθούν. Το ερώτημα είναι, αφού γι’ αυτές τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία να εξετάζονται, γιατί δεν δίνεται στους ιδιοκτήτες γης η δυνατότητα αυτό το χρονικό διάστημα να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους;  Αυτό σημαίνει ότι παραβιάζεται κατάφορα το Σύνταγμα. Και το τελευταίο: Με 25.000 αντιρρήσεις και μια επιτροπή θα χρειαστούν δεκάδες έτη αυτές οι χιλιάδες υποθέσεις για να εκδικαστούν. Δεν μπορεί μία επιτροπή να εξετάσει 8.000 υποθέσεις!» σημείωσε.

Κοινή δράση δικηγόρων

«Αν κάποιος πιστεύει ότι με αυτούς τους ρυθμούς και υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο θα προχωρήσουμε το ζήτημα των δασικών χαρτών, είναι γελασμένος» ανέφερε. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης, σημείωσε ενώ  σχετικά με την κοινή συνεδρίαση πως «αυτή η διαδικασία συναντίληψης και κοινών δράσεων, βοηθάει το δικηγορικό Σώμα από κοινού να προχωρήσει, στο πλαίσιο του εφικτού και στα ζητήματα που δίνει ο νόμος». 

Μόνον μία επιτροπή

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Θωμάς Λεχωβίτης, σημείωσε πως στο Ρέθυμνο έχει συσταθεί μόνο μία επιτροπή που είναι αδύνατον να εξετάσει όλες τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί.

Σχετικά με τις απαλοτριώσεις σημείωσε πως «είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών να αναλάβουν δικηγόροι των οικείων δικηγορικών συλλόγων υπό την επίβλεψη των δικηγορικών συλλόγων».

Χρεώσεις τραπεζών

Στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία των συλλόγων για την διενέργεια σεμιναρίων επιμόρφωσης με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους θεσμούς όπως η ποινική διαμεσολάβηση, οι χρεώσεις τραπεζών στα διπλότυπα, τα επιτόκια στις καταθέσεις των δικηγορικών συλλόγων, η νομική βοήθεια και το ένσημο για τις ένορκες βεβαιώσεις υπέρ δικηγόρων.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η επόμενη κοινή συνεδρίαση πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Λασίθι.

zarpanews.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας