Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες: λύσεις κυκλικής οικονομίας για τα μπάζα του “daniel”
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 24 Σεπτεμβρίου 2023 Αργύρης
«Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» είναι εδώ, για να συνδράμει με όλες τις γνώσεις και δυνάμεις, τεχνικά και διοικητικά τους Δήμους, που επλήγησαν βαριά από το πέρασμα του φαινομένου “daniel”», τονίζει σε δήλωση του για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Γιώργος Καπεντζώνης δήμαρχος Δωρίδας και Πρόεδρος του Δικτύου, που έχει μέλη 45 Δήμους και αναπτύσσει δράσεις και συνεργασίες, για τη διαχείριση των υδάτων και την αειφόρο ανάπτυξη, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κος Γιώργος Καπετζώνης ασκεί επίκαιρη παρέμβαση, ενόψει της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναληφθεί από την Πολιτεία, για να επουλωθούν οι πληγές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι: «ο όποιος μελλοντικός σχεδιασμός πρέπει να τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη νέα κλιματικά δεδομένα».
Για την αποκατάσταση των ζημιών, ιδίως τη διαχείριση του μεγάλου όγκου μπαζών και άλλων φερτών υλών, που παρέσυρε και άφησε πίσω του ο Daniel στη Θεσσαλία, το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» έχει να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ανθεκτικότητας, καθώς μετά τις πλημμύρες του «Ιανού», από το 2019 ανέπτυξε και ολοκλήρωσε στο Δήμο Αργιθέας της Θεσσαλίας πρότυπο έργο, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής, με κανόνες Κυκλικής Οικονομίας.
Γιώργος Καπεντζώνης, πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»: Οι ζημιές της φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία να επουλωθούν με κανόνες Κυκλικής Οικονομίας
Το έργο του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», στην Αργιθέα Καρδίτσας υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή Δήμων της Θεσσαλίας μελών του, τη συνδρομή του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πρότυπο περιβαλλοντικό έργο. Προβλέπει σχεδιασμό διαχείρισης των φερτών υλών, κατά τρόπο ώστε να μην γίνει απλώς μεταφορά τους και οι όγκοι των μπαζών και της βιομάζας καταλήξουν ξανά ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον.
Αντιθέτως ακολουθεί πρακτικές ανακύκλωσης, εφαρμογές μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων, σύμφωνα με τους κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας και θωράκισης των περιοχών από τις συνέπειες των κλιματικών φαινομένων. Μάλιστα αποτελεί παράδειγμα ως «έργο- πιλότος», για τέτοια έργα και δράσεις για όλους τους Δήμους του «Δικτυού Πόλεων με Λίμνες», κατά προτεραιότητα, μεταξύ πολλών άλλων περιοχών, στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και στο Δήμο Παρανεστίου, στο φράγμα Θησαυρού, που πλήττεται από τις συχνές και μεγάλες διασυνοριακές πλημμύρες του Έβρου.
Παράλληλα το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» έχει αναπτύξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την προώθηση νέων καινοτόμων έργων και δράσεων διαχείρισης της βιομάζας, που παρασύρεται και συσσωρεύεται μετά από ένα πλημμυρικό φαινόμενο. Η συνεργασία των δύο φορέων αφορά και σε πλήθος άλλων σχετικών κοινών δράσεων, όπως έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, δικτύωσης, υλοποίησης μελετών και έργων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κοινωνικής οικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας, ορεινής οικονομίας και καινοτομίας.
-«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην πρόληψη»
-«Οι εξελίξεις τρέχουν, η κλιματική αλλαγή έγινε κλιματική κρίση. Δύσκολες καταστάσεις έχουν ήδη συμβεί που σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, Η ΕΕ έχει θέσει νέες προδιαγραφές για τη διαχείριση κρίσεων στοχεύοντας στην πρόληψη, και η Ελλάδα προσαρμόστηκε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ με το νέο Κλιματικό Νόμο. Η πραγματικότητα είναι ότι την ώρα του φαινομένου λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ενώ μετά την καταστροφή το κόστος για την αποκατάσταση των υποδομών είναι πολλαπλάσιο», σημειώνει ο κος Γιώργος Καπεντζώνης και τονίζει ότι:
-«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην πρόληψη, η οποία πρέπει να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική, ειδικά για περιοχές κοντά σε λίμνες, όπου είναι μεγάλες οι διαβρώσεις. Πρόληψη για τους Δήμους σημαίνει να έχουμε εξοπλισμό, προσωπικό και σχέδια. Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» μπορεί να παρέχει στους Δήμους βοήθεια για εκπόνηση σχεδίων μείωσης εκπομπών, που είναι απαραίτητα για την έγκριση προγραμμάτων. Το πρόγραμμα για τη διαχείριση φερτών υλικών από πλημμύρες είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για διαχείριση των υλικών μετά την καταστροφή, που βρίσκεται στον πυρήνα της Κυκλικής Οικονομίας».
«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να μετριαστούν»
-«Οι καταρρακτώδεις βροχές μετέτρεψαν δρόμους σε θανατηφόρα ποτάμια, γκρέμισαν κτίρια και γέφυρες παρέσυραν ανθρώπινες ζωές, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, περιουσίες και βύθισαν κόπους μιας ζωής και όνειρα κάτω από τη λάσπη. ‘Αφησαν φτωχότερη τη χώρα, πλήττοντας το όμορφο και παραγωγικό της κομμάτι και βυθίζοντας μας όλους στην οδύνη. Εκτός από τα εκατομμύρια ευρώ σε απώλεια περιουσίας και τη βαθιά προσωπική απώλεια που υφίστανται πολλοί συνάνθρωποι μας, υπάρχουν οι ορατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να μετριαστούν» σημειώνει ο κος Γιώργος Καπεντζώνης σχετικά με τις τραγικές πλημμύρες, που σημειώθηκαν φέτος στη Θεσσαλία και για την μετέπειτα αντιμετώπιση των σφοδρών καιρικών φαινομένων.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμη σε δήλωση του ότι: «Η επούλωση των πληγών των περιοχών που χτυπήθηκαν ανελέητα από τις καταστροφές είναι επίπονη διαδικασία που το κράτος έχει ήδη αντιμετωπίσει πρόσφατα με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που έπληξε το 2020 την ίδια περιοχή. Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» συμμετείχε τότε στην υποβοήθηση των δήμων μελών του που επλήγησαν από τον «Ιανό», συμβάλλοντας στο μοντέλο “ΙΑΝΟΣ” που ακολούθησε το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμυρών και τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής. Τελικά αποδείχθηκε, ότι οι όποιες προσπάθειες έγιναν, δεν στάθηκαν αρκετές απέναντι σε ένα απρόβλεπτο και πολλαπλά καταστροφικότερο σε ισχύ φυσικό φαινόμενο όπως ο “daniel”». Αυτό αναδεικνύει το γεγονός, ότι ο όποιος μελλοντικός σχεδιασμός πρέπει να τεθεί λαμβάνοντας υπόψη νέα κλιματικά δεδομένα. Σήμερα, το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» είναι εδώ, για να συνδράμει με όλες τις γνώσεις και δυνάμεις, τεχνικά και διοικητικά τους Δήμους που επλήγησαν βαριά από το πέρασμα του φαινομένου».
Σχετικά Άρθρα
- Θεσσαλία: πρωτοβουλία για άμεση και αξιόπιστη θωράκιση από πλημμύρες
- Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες: νέες περιβαλλοντικές δράσεις με νέα διοίκηση
- Από το καινοτόμο έργο της Αργιθέας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των Αγράφων
- Σύμφωνο Συνεργασίας Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και ΑΠΘ
- Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: αλλαγές για κτίρια, μεταφορές και επενδύσεις
- Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες: 9 δράσεις για το νερό και την κλιματική κρίση