ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ «Δεν βλέπουμε νέες προσλήψεις. Θα μείνουμε μόνοι μας στα Δημαρχεία», με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ ανέδειξε την αδήριτη... Δήμαρχοι: «θα μείνουμε μόνοι μας στα δημαρχεία», χωρίς τεχνική βοήθεια

Της Ντίνας Καράτζιου/

«Δεν βλέπουμε νέες προσλήψεις. Θα μείνουμε μόνοι μας στα Δημαρχεία», με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ ανέδειξε την αδήριτη αναγκαιότητα για άμεσες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού με ανεπτυγμένες δεξιότητες στους δήμους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, καταστροφική την έλλειψη τεχνικής βοήθειας στους μικρούς δήμους, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία ισχυρών μονάδων τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο νομών.

Ο απολογισμός της μέχρι σήμερα πορεία της ΚΕΔΕ που έκανε  από το  βήμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της, και δήμαρχος Τρικκαίων  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, περιελάμβανε εκτός  από τις θετικές επισημάνσεις του έργου και των δράσεων που έφερε εις πέρας, και τις εκκρεμότητες που φρενάρουν την ομαλή λειτουργία των Δήμων.

«Τρώμε ξύλο»

Η αιμοδότηση των δήμων με νέο προσωπικό αυξημένων προσόντων, η έλλειψη τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση μελετών, ο τρόπος εμπλοκής και συμμετοχής των ΟΤΑ στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης το ζήτημα της κινητικότητας που αποψιλώνει τους ήδη υποστελεχωμένους δήμους, αλλά και η ασυνέπεια του κεντρικού κράτους να αποδώσει στους δήμους αυτά που οφείλει, με το λογαριασμό  να πιάνει ταβάνι , ήτοι τα 12 δις συγκαταλέγονται στα κορυφαία ζητήματα που ανέδειξε ο κ. Παπαστεργίου και με τα οποία οι δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι. Περιέγραψε μάλιστα την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία περιέρχονται  οι αυτοδιοκητικοί, με τη φράση ότι υπάρχουν στιγμές που «που νοιώθουμε πως “τρώμε ξύλο»

Προσλήψεις

«Δεν βλέπουμε νέες προσλήψεις. Θα μείνουμε μόνοι μας στα Δημαρεχία, χωρίς νέο αίμα, με υπαλλήλους χωρίς δεξιότητες και δυνατότητα να ακολουθήσουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών μας, αφού η τελευταία φορά που μπήκε σημαντικός αριθμός προσωπικού, ήταν με το διάταγμα Παυλόπουλου το 2004», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Παράλληλα υπογράμμισε, ότι η κατάσταση οξύνεται από την Κινητικότητα: «Βλέπουμε να φεύγει κόσμος από τους δήμους και εμείς παρακολουθούμε χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Η λύση; Η σύμφωνη γνώμη των Δήμων ή τουλάχιστον μετακίνηση μόνον από Δήμους σε Δήμους. Αλλιώς δεν θα μείνει κανείς».

Τεχνική βοήθεια στους μικρούς δήμους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε «καταστροφική για τους μικρούς κυρίως δήμους, την  έλλειψη τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση των μελετών τους: «Τεχνική βοήθεια ακούγαμε και τεχνική βοήθεια δεν βλέπαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε ότι  οι 20 πρώτοι μηχανικοί που έπιασαν δουλειά στην ΕΕΤΑΑ, δεν θα λύσουν το πρόβλημα. «Επαναλαμβάνω. Έχουμε τρία προγράμματα, που και τα τρία πληρώνουν τεχνική βοήθεια. Αντί να αντλούμε χρήματα από τους ΚΑΠ όπως έγινε πρόσφατα, να συνενώσουμε πόρους και δυνάμεις και να φτιάξουμε ισχυρές μονάδες τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο νομών»

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Κριτική ασκήθηκε και για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφενός για τις καθυστερήσεις στη μετάβαση από το πρόγραμμα  «Φιλόδημος» στον «Τρίτση». Και αφετέρου, εξαιτίας των αρχικών κενών στον αρχικό σχεδιασμό «και τα πλαφόν που τέθηκαν και αδικούν κατάφορα τους δήμους της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα στην υλοποίησή του. Θετικό, και πρέπει να το επισημάνουμε, το ότι για πρώτη φορά οι δήμοι συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης, κάτι που θεωρώ πως βοηθά. Και κρατάμε τη δέσμευση του κ. Πέτσα για ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 1 δις ευρώ. Όμως οι ανάγκες των δήμων φάνηκε πως είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ο «Τρίτσης» μπορεί να σηκώσει, συνεπώς πρέπει άμεσα, σήμερα, να ξεκαθαρίσουμε τί μένει στον «Τρίτση», τί μπορεί να πάει στο ΕΣΠΑ και τί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ειπώθηκε από τον κ. Παπαστεργίου, ότι  επικρατεί μία ασάφεια σε σχέση με τον ρόλο των Δήμων, πλην των ψηφιακών και των έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα οποία οι δήμοι όπως είπε έχουν μία πρώτη εικόνα. Χαρακτήρισε δε, ως καταστροφικό το σενάριο πάντως να μείνει εκτός σχεδιασμού και υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης το υπουργείο Εσωτερικών, και μέσω αυτού και οι δήμοι της χώρας.

Νέο ΕΣΠΑ

«Το προηγούμενο ΕΣΠΑ έτρεξε με τους δήμους θεατές και είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Την ώρα που η Ευρώπη φωνάζει πως πάσχουμε σε σχεδιασμό και δεν ακούμε την κοινωνία, δεν συζητάμε, εμείς τίποτε δεν αντιλαμβανόμαστε. Ένα νέο ΕΣΠΑ δομείται, οι περιφέρειας καλούνται αυτές τις ημέρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα ΠΕΠ και σε ελάχιστες περιπτώσεις ζητήθηκε η άποψη των Δήμων.Δεν είναι θέμα των Περιφερειών, αλλά του υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει επιτέλους να βάλει τους δήμους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, ειδικά στον Στόχο Πολιτικής 5. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε τις προσκλήσεις από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο».

Για το τέλος Ταφής

Για το τέλος Ταφής, επανέλαβε το αίτημα των ΟΤΑ της χώρας να μην επιβληθεί έως το τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2023: «Ας μη ρίχνει σε εμάς και τους δημότες μας το ελληνικό κράτος τις ευθύνες για τη δική του ατολμία και αναποτελεσματικότητα τα τελευταία 10 χρόνια»

Για τα οικονομικά

«Το κράτος μάς ζητά να τηρήσουμε τη νομοθεσία όπως πχ. για τα αποθεματικά μας. Αλήθεια το κράτος θα τηρήσει τη νομοθεσία για τα χρήματα που συστηματικά πλέον δεν μας αποδίδονται; Και στους δήμους και στην ΚΕΔΕ. Πλέον ο λογαριασμός έχει χτυπήσει ταβάνι. Πάνω από 12 δις οφείλονται στους Δήμους και 53 εκατομμύρια σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Και αντί να πάρουμε, δίνουμε κιόλας. Περίπου 20 εκ. δίνουμε φέτος για τις σχολικές καθαρίστριες. Δεν είναι τόσο το ποσό αλλά γιατί να τα δώσουμε; Είναι δική μας υποχρέωση; Όχι, απλώς το κράτος διαχρονικά ξέρει πως τελικά δεν θα θελήσουμε να εκτεθούμε στους δημότες μας. Ως πότε θα το κάνουμε όμως; Και έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας (ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο), το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος των Δήμων και των ΔΕΥΑ μετά το προσωπικό, κόστος που αδυνατούμε να καλύψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά

Για τις ΔΕΥΑ:

«Το ενεργειακό κόστος από τη διαχρονική απροθυμία της ΔΕΗ να τις εντάξει στα βιομηχανικά τιμολόγια αλλά και η επερχόμενη βαρυχειμωνιά στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας», μας κάνουν να ανησυχούμε ανέφερε χαρακτηριστικά.  Και πρόσθεσε:  «Παράλληλα η έλλειψη προσωπικού και η μη προώθηση 800 περίπου νέων θέσεων ενώ οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργούν την εντύπωση πως μάλλον δεν γίνεται αντιληπτή η αξία αλλά και το έργο των ΔΕΥΑ».

Γενναία διοικητική μεταρρύθμιση

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη για μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση: «Καταρχάς να υπάρξει κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό πλάνο για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της». Ζήτησε επίσης, «Να αλλάξει η σημερινή χαοτική κατάσταση, με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους άλλους θεσμούς του Κράτους, την Κεντρική Κυβέρνηση και τις Περιφέρειες, που ενισχύει την γραφειοκρατία, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα εμάς και τους πολίτες. Πρώτος στόχος όπως είπε,  η απλοποίηση, μείωση, καταμερισμός και ψηφιοποίηση των περίπου 900 αρμοδιοτήτων που περνούν από τις Αποκεντρωμένες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας