ecopress
Την παράμετρο του Airbnb στην επίλυση της δύσκολης εξίσωσης μείωσης των ενοικίων, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να πρέπει να μπει πλαφόν σε κάποιες... Αθήνα: φρένο στα ενοίκια, με πλαφόν για airbnb σε γειτονιές του κέντρου

Την παράμετρο του Airbnb στην επίλυση της δύσκολης εξίσωσης μείωσης των ενοικίων, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να πρέπει να μπει πλαφόν σε κάποιες γειτονιές, διατύπωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.  

Για ένα  θεσμικό πλαίσιο που αφορά το Airbnb με ρύθμιση ανά γειτονιά, προκειμένου να μειωθούν τα ενοίκια, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να περάσουν στη δικαιοδοσία των δήμων και  αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να πρέπει να μπει πλαφόν σε κάποιες γειτονιές, μίλησε ο κ. Μπακογιάννης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη:   «Πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι και το Airbnb, το οποίο είναι ευλογία, αλλά και κατάρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει συμβάλει πάρα πολύ στην τουριστική ανάπτυξη ή ότι έχει αποτελέσει και εξακολουθεί να αποτελεί εισόδημα για πολλούς Αθηναίους. Όμως, υπάρχουν ορισμένες γειτονιές της πόλης στις οποίες το Airbnb έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού, ενώ υπάρχουν άλλες στις οποίες θα θέλαμε περισσότερο Airbnb. Εμείς λοιπόν, εδώ και 2-2,5 χρόνια λέμε ότι δεν πρέπει το Airbnb να ρυθμίζεται σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα δήμων». Ανέφερε ως παράδειγμα κορεσμού προσφοράς ακινήτων μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας το Κουκάκι, σε αντίθεση π.χ. με τον Άγιο Παύλο ή τον Σταθμό Λαρίσης.

Το στεγαστικό πρόβλημα

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα και τις προτάσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και των ακριβών ενοικίων στην Αθήνα. «Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία πολύ μεγάλη αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ουσιαστικά διώχνει κόσμο από την πόλη, ειδικά τους νέους και τις νέες οικογένειες. Απευθυνθήκαμε λοιπόν, στο Υπουργείο Εργασίας, στον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δεκτικός, και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη και πρακτική πρόταση, η οποία είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Έχουμε την εμπειρία του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο έχει φιλοξενήσει με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία 5-6 χρόνια, χιλιάδες ωφελούμενους σε χιλιάδες διαμερίσματα. Ας αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που υπάρχουν στα νέα προγράμματα, στη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να «ξεκλειδώσουμε» αυτούς τους πόρους. Έχουμε υποδείξει, μάλιστα, και τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να τρέξουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την πόλη και για τους Αθηναίους ».

 Δικαιούχοι

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, διευκρίνισε ότι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να είναι νέα ζευγάρια, οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικού είδους δυσκολίες.  «Έχουμε καταθέσει μια πρόταση για το ποιες θα μπορούσε να είναι οι κατηγορίες των ωφελούμενων, που είναι προς συζήτηση. Αυτό για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι, πρώτα απ’ όλα, ότι πρέπει να πάρουμε την απόφαση άμεσα. Δε μπορούμε να καθόμαστε και να σχεδιάζουμε για το 2025 και το 2027, όταν έχουμε πρόβλημα το 2022. Εφόσον έχουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους διαθέσιμους και έχουμε και την προγραμματική εμπειρία μέσα στους ΟΤΑ, ας μη χάνουμε χρόνο, πάμε τώρα».

Ενεργειακή αναβάθμιση

«Με έργα, τα οποία επιτυγχάνουν οικονομίες μεγάλης κλίμακας, όπως είναι η πλήρης αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μείωση των δημοτικών τελών», τόνισε, αναφερόμενος στη σύμβαση που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες μέσω της οποίας, συνολικά 43.500 ηλεκτροφωτιστικά σε ολόκληρη την πόλη θα αναβαθμιστούν ενεργειακά με Led.  «Αυτό θα το δούμε πρακτικά στην καθημερινότητά μας. Ενεργειακή αναβάθμιση σημαίνει περισσότερο φως, σημαίνει αυτοματισμός -δε θα καλείτε πλέον εσείς στις υπηρεσίες του δήμου για να ενημερώσετε ότι έχει χαλάσει μία λάμπα, διότι αυτό θα το βλέπουμε αυτόματα. Σημαίνει, όμως, και τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων, την οποία υπολογίζουμε σε ποσοστό 40% – 50%».

Χωρίς αυξήσεις δημοτικών τελών

Ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ο Δήμος Αθηναίων δε θα μετακυλήσει στους δημότες τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από το αυξημένο κόστος ενέργειας, ούτε και θα περισταλούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.   «Είναι σαφές ότι όλο αυτό που ζείτε εσείς, ζούμε κι εμείς όλοι στα σπίτια μας, το ζουν και οι δήμοι. Στις ίδιες αυξήσεις καλούμαστε κι εμείς να ανταποκριθούμε. Ποιο είναι λοιπόν το στοίχημα για εμάς; Πρώτον, να μη μετακυλήσουμε τις αυξήσεις αυτές τους πολίτες. Αυτό είναι αδιανόητο και τουλάχιστον για τον Δήμο Αθηναίων είναι η απόλυτη δέσμευση. Όλη η προσπάθεια, ωστόσο, γίνεται με παρά πολύ μεγάλη δυσκολία. Εξορθολογίζουμε τους προϋπολογισμούς μας. Μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος δήμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και το λέω αυτό με υπερηφάνεια- του οποίου, εν μέσω πανδημίας, ήρθε η Moody’s και αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό βεβαίως δείχνει ότι ο δήμος Αθηναίων σέβεται το δημόσιο χρήμα, λειτουργεί με διαφάνεια και λειτουργεί ορθολογικά. Επομένως, έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι περικόπτουμε υπηρεσίες. Θυμάστε μέσα στην κρίση που παίζαμε καδομαχίες γιατί η Αθήνα δεν είχε λεφτά να πάρει κάδους; Να συμφωνήσουμε ότι αυτό δε θα το ξαναζήσουμε».   Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η μείωση των ανταποδοτικών θα γίνει με τρόπο απολύτως υπεύθυνο. «Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ανταποδοτικά και την ίδια ώρα να είμαστε και σοβαροί, να είμαστε υπεύθυνοι να μη ρίξουμε το δήμο στα βράχια; Με έργα και παρεμβάσεις όπως αυτό για τον ηλεκτροφωτισμό».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας