ecopress
Οι καταγγελίες για αυθαίρετες κατασκευές και επικίνδυνες οικοδομές, αιτήσεις για πρόστιμα αυθαιρέτων, φακέλους και  στελέχη οικοδομικών αδειών  περιλαμβάνονται στις 33 νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν... Δήμος Αθήνας: αυθαίρετα και οικοδομικές άδειες στις ψηφιακές υπηρεσίες

Οι καταγγελίες για αυθαίρετες κατασκευές και επικίνδυνες οικοδομές, αιτήσεις για πρόστιμα αυθαιρέτων, φακέλους και  στελέχη οικοδομικών αδειών  περιλαμβάνονται στις 33 νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ψηφιακή ατζέντα του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων σημειώνει ότι με την προσθήκη των 33 νέων ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών ανέρχεται συνολικά σε 150, καλύπτοντας το περίπου 80% των υπ0ηρεσιών του και έχει στόχο έως το τέλος του 2022 να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες, που παρέχονται από τον δήμο σε κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Αυθαίρετα και οικοδομές

Ειδικότερα με τις 33 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, οι  πολίτες και οι μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση για στελέχη και φακέλους οικοδομικών αδειών για τον Δήμο της Αθήνας για χρονικό φάσμα που καλύπτει από το έτος 1965 έως 1995. Παράλληλα λειτουργεί ψηφιακά το σύστημα για υποβολή  καταγγελίας  αυθαίρετων  κατασκευών  ή  επικινδυνότητας οικοδομής, αίτηση αποδοχής προστίμου αυθαιρέτων και έκπτωσης 30% στο πρόστιμο ανέγερσης, αίτηση για την διαγραφή/αναστολή των προστίμων των αυθαίρετων κατασκευών (Ν.4178/13 ή Ν.4495/17), υποβολή  ένστασης/προσφυγής καταγγελλόμενου για αυθαίρετη/ επικίνδυνη κατασκευή και αίτηση βεβαίωσης ταυτοποίησης διεύθυνσης ακινήτου.

Με χρήση των κωδικών taxisnet

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με χρήση των κωδικών taxisnet. Με λίγα «κλικ» οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους, να «ανεβάσουν» τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ενημερωθούν ηλεκτρονικά -μέσω της ψηφιακής θυρίδας- όταν το αίτημά τους δρομολογηθεί από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου. Αντίστοιχα, παραλαμβάνουν το έγγραφο ή το πιστοποιητικό τους ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί -σε οποιαδήποτε φάση- να προσέλθουν σε κάποια από τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι 33 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Στη σελίδα https://eservices.cityofathens.gr, οι Αθηναίοι έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους τις παρακάτω νέες υπηρεσίες:

Άνοιγμα οικογενειακής μερίδας λόγω γάμου ή συμφώνου συμβίωσης (τέλεση γάμου πριν από τις 18/01/2018)

Εγγραφή τέκνου στην οικογενειακή μερίδα (γέννηση πριν από τις 18/01/2018)

Μεταδημότευση, λόγω διετούς κατοικίας στον Δήμο Αθηναίων

Μεταδημότευση, λόγω ανάκτησης αρχικής δημοτικότητας

Μεταδημότευση για ανάκτηση αρχικής δημοτικότητας

Διαγραφή από το μητρώο αρρένων, λόγω διόρθωσης στοιχείων στη ληξιαρχική πράξη γέννησης από «άρρεν» σε «θήλυ»

Εγγραφή στο μητρώο αρρένων, λόγω διόρθωσης στοιχείων στη ληξιαρχική πράξη γέννησης από «θήλυ» σε «άρρεν»

Αίτηση ρύθμισης οφειλών (Ν.4152/2013)

Άδεια λειτουργίας καταστημάτων εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης

Άδεια για ψυχαγωγικά – τεχνικά παίγνια με παιγνιόχαρτα

Αντικατάσταση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου διασκέδασης

Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ωδείου

Τροποποίηση άδειας ωδείου

Αρχική άδεια ή νέα δραστηριότητα για καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου

Μεταβίβαση άδειας για κατάστημα προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου

Αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης για την εγκατάσταση στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Χορήγηση βεβαίωσης αναγγελίας ασκήσεως επαγγέλματος κουρέα, κομμωτή/ριας και τεχνίτη/ριας περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών

Ανανέωση βεβαίωσης αναγγελίας ασκήσεως επαγγέλματος κουρέα, κομμωτή/ριας και τεχνίτη/ριας περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών λόγω αλλαγής στοιχείων ταυτότητας

Ανανέωση βεβαίωσης αναγγελίας ασκήσεως επαγγέλματος κουρέα, κομμωτή/ριας και τεχνίτη/ριας περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών λόγω αλλαγής στοιχείων λήξης

Προέγκριση για την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρου διασκέδασης και ψυχαγωγικών παιδειών (λούνα παρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, τσίρκο κλπ)

Προέγκριση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία παιδότοπου

Παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής

Μεταβολή βεβαίωσης για την εγκατάσταση στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων

Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών άδειων από το έτος 1965 έως 1973 για τον Δήμο Αθηναίων

Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών άδειων από το έτος 1973 έως 1985 για τον Δήμο Αθηναίων

Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών άδειων από το έτος 1985 έως 1995 για τον Δήμο Αθηναίων

Αίτηση βεβαίωσης ταυτοποίησης διεύθυνσης ακινήτου

Υποβολή  καταγγελίας  αυθαίρετων  κατασκευών  ή  επικινδυνότητας οικοδομής

Αίτηση αποδοχής προστίμου αυθαιρέτων και έκπτωσης  30% στο πρόστιμο ανέγερσης

Αίτηση για την διαγραφή/αναστολή των προστίμων των αυθαίρετων κατασκευών (Ν.4178/13 ή Ν.4495/17)

Υποβολή  ένστασης/προσφυγής καταγγελλόμενου για αυθαίρετη/ επικίνδυνη κατασκευή

Αίτηση χορήγησης αντιγράφου φακέλου

Μεγάλη ανταπόκριση

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου (https://eservices.cityofathens.gr) που δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ Α.Ε.) και αναβαθμίζεται συνεχώς, εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες που προστρέχουν σε αυτήν για να αναζητήσουν πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και έγγραφα, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και τον χαμένο χρόνο στις ουρές.

Ήδη, η ανταπόκριση που καταγράφεται είναι πολύ μεγάλη, καθώς καθημερινά, περισσότερες από 400 αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΕΜ, σε διάστημα 2,5 ετών έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περισσότεροι από 175.000 πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από 215.000 αιτήσεις έχουν εξυπηρετηθεί, μέχρι σήμερα, ηλεκτρονικά.

«Στην εποχή της ταχύτητας, οφείλουμε κι εμείς να ακολουθούμε τους γρήγορους ρυθμούς. Από την πρώτη στιγμή, εργαστήκαμε για να αλλάξουμε τον τρόπο συνδιαλλαγής με τον δημότη, να καταργήσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, που ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί, συνιστά το τέλος της γραφειοκρατίας και ένα σημαντικό επίτευγμα του Δήμου Αθηναίων προς όφελος των δημοτών του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας