ecopress
Υπεγράφη η σύμβαση των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στο δήμο Μαραθώνα,  προϋπολογισμού 56.063.812 εκ. ευρώ. Πρόκεται για ένα σημαντικό έργο πολλαπλού αναπτυξιακού χαρακτήρα, για... Δήμος Μαραθώνα: ξεκινάει η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου

Υπεγράφη η σύμβαση των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στο δήμο Μαραθώνα,  προϋπολογισμού 56.063.812 εκ. ευρώ. Πρόκεται για ένα σημαντικό έργο πολλαπλού αναπτυξιακού χαρακτήρα, για την Ανατολική Αττική στο ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων της. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Το έργο, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/5/2021 με προϋπολογισμό στα 56.063.812 ευρώ. Χρηματοδοτείται σε ποσοστό 89,66% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Θα κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Νέο Βουτζά, το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνα.

Η σύμβαση υπεγράφη, στο μουσείο Μαραθωνίου δρόμου από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο και τους εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας, παρουσία του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκου, του δημάρχου, Σ. Τσίρκα, των αντιπεριφερειαρχών Ανατολικής Αττικής Α. Αυγερινού και Οικονομικών Ν. Πέππα, της γενικής διευθύντριας Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ Γ. Στεφανάκου και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

 Οι δηλώσεις

Ο περιφερειάρχης , δήλωσε σχετικά: «Χωρίς χρονοτριβές συμβάλλουμε στην επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών που μας εξέθετε διεθνώς και επιβάρυνε το περιβάλλον. Με προσεκτικά και στοχευμένα βήματα, Περιφέρεια Αττικής, ΕΥΔΑΠ και Δήμος Μαραθώνα συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για τη χώρα. Με σχέδιο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία μας με τους 66 Δήμους της Αττικής αποδίδει καθημερινά καρπούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας, η Εθνική Πινακοθήκη και φυσικά τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής. Ως Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών, αλλά και να δώσουμε λύσεις, μέσα από συνεργασίες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Περιφέρεια Αττικής έχει γυρίσει πλέον σελίδα. Στόχος μας η «πράσινη» Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πεπεισμένος για την επιτυχία του έργου ο Αναστάσιος Τόσιος, δήλωσε: «Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεχίζουμε δυναμικά και εντατικά, υλοποιώντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα και αλλάζοντας την εικόνα της Ανατολικής Αττικής».

Τη σημασία του έργου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων επισήμανε ο Μανώλης Γραφάκος: «Σήμερα λοιπόν, είναι ένας ακόμη σταθμός στα τελευταία δύο χρόνια της Αττικής και θα πρέπει αυτό να το πιστώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής και στην ΕΥΔΑΠ που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά το τελευταίο διάστημα. Δεν ξεκινάμε από τον Μαραθώνα. Αν δεν απατώμαι είναι η τρίτη στάση. Υπήρξε η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ραφήνα. Σήμερα υπάρχει ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη».

Την ιδιαίτερη αξία του έργου τόνισε ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας, δηλώνοντας ότι: «Ξεκινά μια νέα εποχή για τον τόπο μας, που παρόλο που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις ομορφιές και την ιστορία του, στερούνταν μια τόσο βασική και αναγκαία υποδομή: Το αποχετευτικό δίκτυο που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο, σταθερό και δίκαιο αίτημα των δημοτών μας και που από σήμερα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας