ecopress
Η αδειοδότηση για υπόσκαφα «γεννά» βίλες που αλλοιώνουν την εικόνα της Σίφνου, οι πισίνες  μεγεθύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας επισημαίνει ο Δήμος και με... Δήμος Σίφνου: τέρμα σε πισίνες, υπόσκαφα – ισόγεια στην εκτός σχεδίου

Η αδειοδότηση για υπόσκαφα «γεννά» βίλες που αλλοιώνουν την εικόνα της Σίφνου, οι πισίνες  μεγεθύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας επισημαίνει ο Δήμος και με παρέμβαση του σε τρία υπουργεία ζητά μέτρα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομίας του νησιού μεταξύ των οποίων  στην εκτός σχεδίου δόμηση τα κτίσματα να είναι ισόγεια με ανώτατο ύφος τα 4,5 μέτρα.

Το Φαινόμενο Υπόσκαφος ∆όμησης: Η προστασία του περιβάλλοντος και η ψευδαίσθηση μιας δήθεν περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής. Τα «παράθυρα» του οικοδομικού κανονισμού. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής στις Κυκλάδες. Οι κατευθύνσεις βιώσιμης Αρχιτεκτονικής στην εποχή της κλιματικής κρίσης από τη Διεθνή Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Δείτε εδώ στο ecopress

Ξέφρενη “ανάπτυξη”, αποτέλεσμα του έντονου τουριστικού κύματος

Η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Εμμ. Ναδάλη, με επιστολή της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη παρουσιάζει στοιχεία πολεοδομικής ασυδοσίας και εκφράζοντας ανησυχία για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας της Σίφνου τονίζει:

«Σε ένα τοπίο συνεχώς μεταβαλλόμενο από την ξέφρενη “ανάπτυξη”, αποτέλεσμα του έντονου τουριστικού κύματος των τελευταίων ετών, η μόνη σωτηρία που θα μπορούσε να υπάρξει θα ήταν τα μέτρα προστασίας και η περιφρούρησή τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Ενα “φρένο” που απαιτείται απεγνωσμένα σε όλες τις επικείμενες καταστροφές και αλλοιώσεις».

Η επιστολή του Δήμου Σίφνου

Η επιστολή του Δήμου Σίφνου έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ

1.Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Υπουργό κα Λίνα Γ. Μενδώνη

2.Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – Υπουργείο Πολιτισμού Προϊστάμενος: Δημήτριος Αθανασούλης

3.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα

4.Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

5.Υπηρεσία Δόμησης Μήλου

6.Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Σύρου

7.Αρχιτεκτονική Επιτροπή Δήμου Σίφνου

Με την επιστολή μας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας και την ανάγκη προστασίας, ελέγχου και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας.

Σε ένα τοπίο συνεχώς μεταβαλλόμενο από την ξέφρενη « ανάπτυξη », αποτέλεσμα του έντονου τουριστικού κύματος των τελευταίων ετών, η μόνη σωτηρία που θα μπορούσε να υπάρξει θα ήταν τα μέτρα προστασίας και η περιφρούρησή τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Ένα «φρένο» που απαιτείται απεγνωσμένα σε όλες τις επικείμενες καταστροφές και αλλοιώσεις.

Στοιχεία καταστροφικά για το νησί μας αποτελούν:

-Οι άδειες για κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών σε κατοικίες (για ιδιωτική χρήση), καθώς και οι μεγάλες εκτάσεις με υδροβόρα φυτά, που μεγεθύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας!

-Η αδειοδότηση για υπόσκαψα, που πριμοδοτούνται με την αύξηση του συντελεστή δόμησης καθώς και η κατασκευή κτισμάτων με ανεπίχριστη πέτρα. Πόσες οικοδομές έχουν γίνει, αλλοιώνοντας τη μορφολογία του νησιού μας και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του, η οποία αποτελεί στοιχείο με ιδιαίτερη πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία, αφού συνιστά σημείο αναφοράς για την τουριστική προβολή του νησιού μας. Η αδειοδότηση για τα πέτρινα κτίσματα που προσπαθεί να μιμηθεί τα παλιά αγροτόσπιτα, το μόνο που καταφέρνει είναι να “γεννά” βίλες που αλλοιώνουν την εικόνα της Σίφνου.

-Η έγκριση αδειών σε κοντινή απόσταση και οπτική επαφή με μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Πουλάτης, όπου η ομώνυμη εκκλησία αποτελεί κηρυγμένο μνημείο (ΦΕΚ 209/Β/19.04.1991) με ακτίνα προστασίας 200 μέτρων! Στο συγκεκριμένο σημείο η καταστροφή που γίνεται είναι οριστική και ανεπανόρθωτη με άδειες υβριστικές για το περιβάλλον και για το μνημείο της Πουλάτης.

-Η αλλοίωση μονοπατιών, που συμβάλλει στην αλλοίωση της μορφολογίας του νησιού.

Επιπλέον, παρόλο που όλη η Σίφνος είναι κηρυγμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 917/Β /14-7-1976) ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα ο φορέας (ή οι συναρμόδιοι φορείς) που έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση προστασίας του και εμπράκτως μπορεί να ενεργήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των Υπηρεσιών για την προστασία των “υπολειμμάτων” της περιοχής της Πουλάτης που έχει “κατασπαραχθεί” καθώς και:

1. Να απαγορευθούν τα υπόσκαφα που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του νησιού.

2.Να απαγορευθούν οι ιδιωτικές πισίνες (όπως ισχύει στη γειτονική Σέριφο με το Π.Δ. 930 Δ /24.10.2002), κυρίως λόγω της έντονης λειψυδρίας που παρατηρείται στα άνυδρα νησιά μας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες με την ολοένα και αυξανόμενη τουριστική κίνηση.

3. Να απαγορευτεί η κατασκευή εμφανούς λιθοδομής (η τοιχοποιία να ασπρίζεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα).

4. Να ορισθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση τα κτίσματα να είναι ισόγεια με ανώτατο ύψος τα 4,5 μέτρα, όπως προβλέπεται στο σχετικό Διάταγμα για τη Σέριφο (ΦΕΚ 930 Δ’/24.10.2002).

5. Να αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο φορέας (ή οι συναρμόδιοι φορείς) που έχει την ευθύνη της προστασίας της Σίφνου, ως τοπίου με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (σύμφωνα με το Π.Δ.).

Φορείς, κάτοικοι και φίλοι της Σίφνου αγωνιούν!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Μαρία Εμμ. Ναδάλη

ΜΑΡΙΑ ΝΑΔΑΛΗ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας