Δημοτικά τέλη: μετ ΄ εμποδίων η είσπραξη από τους παρόχους ενέργειας
ΑυτοδιοίκησηΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικιστικάΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 4 Φεβρουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις από τους παρόχους ενέργειας στην απόδοση του τέλους ακίνητης περιουσίας προς τους ΟΤΑ, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις, καταβάλλεται στους δήμους χωρίς αναλυτική ενημέρωση είσπραξης του τέλους ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι δήμοι, ποιοι υπόχρεοι οφείλουν τι, αλλά και οι πολίτες, να βρίσκονται προ εκπλήξεων.
Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταγράφονται οι εγγενείς αδυναμίες και η παθογένεια που δημιουργεί προσκόμματα στην είσπραξη του ΤΑΠ, αναδεικνύοντας την αδυναμία είσπραξης από τους δήμους, λόγω των καθυστερήσεων απόδοσης από τους παρόχους αλλά και εξαιτίας του νεφελώδους και ασύντακτου τρόπου με τον οποίο αποδίδεται σε κάποιες περιπτώσεις.
Νεφελώδες τοπίο
Είναι χαρακτηριστικό και σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση ότι 9 από τους 20 δήμους που ελέχθησαν, διαπιστώθηκε ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αποστέλλουν στους δήμους συγκεντρωτικές καταστάσεις εισπραχθέντων και όχι αναλυτικές καταστάσεις απόδοσης του τέλους ανά οφειλέτη παρά την αντίθετη πρόβλεψη του νόμου. Κατά συνέπεια, οι δήμοι σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχουν αναλυτική ενημέρωση για την είσπραξη του τέλους ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ακόμη, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ορθότητας των εκκαθαρίσεων που διενεργούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση των οφειλόμενων από τους παρόχους ποσών προς απόδοση στους δήμους, οι οποίοι αποδέχονται ως ορθά τα ποσά που αποδίδονται, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα επαλήθευσης.
Καθυστερήσεις στην απόδοση των τελών
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη, ότι καθώς οι πάροχοι ενέργειας όπως λαμβάνουν το ποσό του ΤΑΠ μέσω των λογαριασμών πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος ενεργώντας ως εισπρακτικά όργανα των δήμων και έχουν ευθύνη δημοσίου υπολόγου για την νομότυπη και εντός της νόμιμης προθεσμίας απόδοση στους δήμους του ποσού του ΤΑΠ που εισέπραξαν. Εντούτοις, δεν χαρακτηρίζονται όλοι για τη συνέπειά τους. Σύμφωνα με την έκθεση σε 10 από τους ελεγχόμενους δήμους διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εκ των προμηθευτών καθυστερούν να αποδώσουν στους δήμους το τέλος που εισπράττουν με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε δήμο της Αττικής εντοπίστηκε μάλιστα περίπτωση εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει ποτέ το οφειλόμενο τέλος.! Το ζήτημα της συσσώρευσης οφειλών δημοτικών τελών στους δήμους από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έχει απασχολήσει την ΚΕΔΕ. Αρκετές δημοτικές αρχές σχεδιάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα από την ΚΕΔΕ ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι, η συζήτηση για αλλαγή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών . Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του Ecopress εδώ
Ανείσπραχτες οφειλές
Μείζον ζήτημα τίθεται βάσει των στοιχείων της έκθεσης, λόγω του ελλιπούς ενημέρωση από πλευράς παρόχων, όσον αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές δημοτικών τελών από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο υπόχρεος δεν πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος (με τον οποίο συνεισπράττεται και το ΤΑΠ), ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας προβαίνει σε διακοπή της παροχής μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό. Αν δεν ζητηθεί από τον υπόχρεο η επανασύνδεση του ρεύματος μέσα σε τρεις μήνες από τη διακοπή του, ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γνωστοποιεί στον οικείο δήμο τα στοιχεία των οφειλών του, προκειμένου ο δήμος να προβεί στην είσπραξή τους
Δεν ενημερώνουν
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν που δεν ενημερώνουν καθόλου ή δεν ενημερώνουν εντός της νόμιμης προθεσμίας τους δήμους για τη διακοπή των παροχών με αποτέλεσμα οι δήμοι να μη γνωρίζουν για ποιες παροχές δεν εισπράττεται πλέον το ΤΑΠ από τους παρόχους.
Σε 5 δήμους διαπιστώθηκε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που αποστέλλουν οι πάροχοι, δεν μετατρέπονται σε αντίστοιχους βεβαιωτικούς καταλόγους και κατά συνέπεια για τα ακίνητα αυτά δεν εισπράττεται ο ΤΑΠ.
Σε 6 δήμους διαπιστώθηκε ότι συντάσσονται βεβαιωτικοί κατάλογοι για μέρος μόνο των ανείσπρακτων οφειλών διότι οι δήμοι δεν γνωρίζουν τα πλήρη στοιχεία του υπόχρεου, είτε διότι στην καρτέλα πελάτη του παρόχου δεν αναγράφεται το ΑΦΜ, είτε διότι το ονοματεπώνυμο του πελάτη δεν αντιστοιχεί με το αναγραφόμενο ΑΦΜ με συνέπεια την αδυναμία ταυτοποίησης του οφειλέτη. Το πρόβλημα είναι εντονότερο όταν σε περίπτωσης εκμίσθωσης, ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή του ακινήτου και ο δήμος πρέπει στη συνέχεια να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη.
Ταυτότητα έκθεσης
Τα στοιχεία προέρχονται από το Πρόγραμμα Ελέγχων έτους 2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο έλεγχος των ΟΤΑ α’ βαθμού με τον τίτλο «Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – Συμμορφώνονται οι Δήμοι με τις υποχρεώσεις είσπραξης και διάθεσης του τέλους;», διενεργήθηκε οριζόντια από 18 Υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλη την επικράτεια, οι οποίες έλεγξαν 20 ΟΤΑ α’ βαθμού κατά το χρονικό διάστημα από 1.3.2021 έως 31.5.2021. Ο έλεγχος κατέληξε στη σύνταξη 20 εκθέσεων, στις διαπιστώσεις και ευρήματα των οποίων στηρίζεται η παρούσα έκθεση.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμοι: με ψηφιακή πλατφόρμα θα γλυτώσουν τα «φέσια» της ενέργειας
- Βουλή: παρέμβαση για τα «φέσια» των παρόχων ενέργειας στους ΟΤΑ
- Πως το ΤΑΠ έχει γίνει … Ταλαιπωρία Άνευ Προηγουμένου
- ΚΕΔΕ: αντίθετη με τις ρυθμίσεις για αιγιαλό, προσφυγή για το τέλος ταφής
- Ενεργειακά «φέσια» και τέλος ταφής γονατίζουν τους Δήμους
- ΥΠΕΣ: βελτιώσεις για βεβαίωση ΤΑΠ, τι θα γίνει για το χαράτσι 65ετίας