ecopress
Σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται στη Βουλή περιλαμβάνονται βελτιώσεις της ρύθμισης για την έκδοση βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Με άλλη ... ΥΠΕΣ: βελτιώσεις για βεβαίωση ΤΑΠ, τι θα γίνει για το χαράτσι 65ετίας

Σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται στη Βουλή περιλαμβάνονται βελτιώσεις της ρύθμισης για την έκδοση βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Με άλλη  ρύθμιση αντιμετωπίζεται το αναδρομικό χαράτσι 65ετίας για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου και 30ετή παραγραφή για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που το ίδιο το υπουργείο πρόσφατα νομοθέτησε και  μετά από έντονες αντιδράσεις τώρα διορθώνει. 

 

Δύο ακόμη προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, που αφορούν σε νέες αλλαγές για μη ηλεκτροδοτούμενα και για μισθωμένα για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και σε δεκαετή παραγραφή οφειλών από αδήλωτες επιφάνειες γίνονται δεκτές από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, με άρθρα  του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών Δείτε εδώ στο ecopress

Το νέο νομοσχέδιο

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».  Όπως ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.  Με το νομοσχέδιο που ενεκρίθη ρυθμίζονται κυρίως εκλογικά ζητήματα, επιλύεται μία σειρά θεμάτων που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και εισάγονται διατάξεις που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημόσιου Τομέα.

Οι δύο βελτιώσεις για βεβαίωση ΤΑΠ

Σε ότι αφορά τα ακίνητα, στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται οι βελτιωτικές ρυθμίσεις, που πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ, στο  άρθρο 42 του Ν. 5028/2023. Υπενθυμίζεται  ότι με το συγκεκριμένο άρθρο προσδιορίζονται η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοσή της βεβαίωσης ΤΑΠ, ώστε να μην αυτοσχεδιάζει κάθε Δήμος, ζητώντας δεκάδες δικαιολογητικά, και η εκδιδόμενη βεβαίωση να ισχύει μέχρι το τέλος κάθε ημερολογιακού-οικονομικού έτους, και όχι για δύο μήνες, όπως συνέβαινε σε αρκετούς Δήμους. Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση Δείτε εδώ στο ecopress

Ωστόσο η ΠΟΜΙΔΑ, που δεν είχε ερωτηθεί αφού ψηφίστηκε η παραπάνω ρύθμιση στη Βουλή επισήμανε δύο «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες είναι: η απαίτηση να έχουν τελευταίο λογαριασμό ρεύματος ενώ η σύνδεση είναι στο όνομα του ενοικιαστή και η υποχρέωση για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξασφαλίσουν «βεβαίωση διακοπής ρεύματος» από τον ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε νομοθετικές τροποποιήσεις, οι οποίες μπαίνουν στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και έχουν ως εξής:

1. Στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπου η σύνδεση του ρεύματος είναι πάντοτε στο όνομα του αποχωρήσαντος ενοικιαστή, είναι πρακτικά ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ για τους ιδιοκτήτες να έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού, και μάλιστα και του αποδεικτικού εξόφλησής του, αν πράγματι έχει εξοφληθεί, γιατί τόσο ο ίδιος ο ενοικιαστής έχει εξαφανιστεί ή αρνείται να δώσει αντίγραφο, ώστε να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος των οφειλών του, όσο και όλοι οι πάροχοι αρνούνται να τους το χορηγήσουν, καθόσον κατά την ομόφωνη άποψή τους αποτελεί “προσωπικό δεδομένο” (!!!) του ενοικιαστή και πελάτη τους!!!

Η ρύθμιση για να μην “μπλοκαριστούν” οι μεταβιβάσεις μισθωμένων ακινήτων από την παραπάνω αιτία, που πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ και μπαίνει στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ είναι:

-“Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, εφόσον τους προσκομιστεί η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ”.

2. Στα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα η υποχρέωση προσκόμισης “βεβαίωσης διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με ημερομηνία διακοπής” αποτελεί κραυγαλέα διατήρηση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών, να κλείσουν “ραντεβού” με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση, τη στιγμή που σήμερα όλοι σχεδόν οι Δήμοι διαθέτουν άμεση διαδικτυακή πρόσβαση στα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ρύθμιση για να μην “μπλοκαριστούν” οι μεταβιβάσεις μισθωμένων ακινήτων από την παραπάνω αιτία, που πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ και μπαίνει στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ είναι:

“Η διακοπή ηλεκτροδότησης και ο χρόνος της βεβαιώνονται από τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο παραλαβής της αίτησης έκδοσης του ΤΑΠ βάσει των στοιχείων της βάσης δεδομένων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), στα οποία έχει άμεση πρόσβαση ο οικείος Δήμος”. 

Από το χαράτσι 65ετίας σε οφειλές 5ετίας

Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο το ΥΠΕΣ παίρνει πίσω  την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του, η οποία προβλέπει αναδρομικό χαράτσι 65ετίας για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου και 30ετή παραγραφή για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κτισμάτων και οικοπέδων. Με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι:

«Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε (5) τελευταίων ετών».

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καταγγέλλοντας νομοθετική «λαθροχειρία» στη ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή οφειλών προς τους Δήμους, καθώς στην τελική ρύθμιση που ψήφισε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή πρόσθεσε διάταξη, η οποία προβλέπει αναδρομικό χαράτσι 65ετίας για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου και 30ετή παραγραφή για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κτισμάτων και οικοπέδων. Δείτε εδώ στο ecopress

Η νέα ρύθμιση

Ολόκληρη η νέα ρύθμιση έχει ως εξής:

Άρθρο 26 Βεβαίωση και είσπραξη εσόδων δήμων – Προσθήκη άρθρου 166Α στον ν. 3463/2006

«Μετά από το άρθρο 166 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114) προστίθεται άρθρο 166Α, ως εξής:
«Άρθρο 166Α
Βεβαίωση και είσπραξη εσόδων
1. Οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα, εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, εκτός αν με ειδικές διατάξεις ορίζονται μικρότερες προθεσμίες. Για τον ακριβή καθορισμό των υπόχρεων και του οφειλόμενου ποσού οι δήμοι, πέραν της χρήσης των μητρώων τους, δύνανται να ζητούν το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας, τον αριθμό φορολογικού μητρώου και τη διεύθυνση κατοικίας ή έδρας, από κάθε αρχή της Γενικής Κυβέρνησης κατά την έννοια της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), η οποία υποχρεούται να προσκομίσει τα αιτούμενα στοιχεία εντός ενός (1) μηνός, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Η μη εμπρόθεσμη ανταπόκριση στο αίτημα του δήμου σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο συνιστά λόγο πειθαρχικού ελέγχου των αρμόδιων οργάνων της Γενικής Κυβέρνησης.
2. Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε (5) τελευταίων ετών.
3. Οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης.
4. Για τα οφειλόμενα ποσά που έγιναν με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο γνωστά στον δήμο αλλά δεν βεβαιώθηκαν εντός της προθεσμίας της παρ. 1, καθώς και για τα ανείσπρακτα έσοδα μετά το πέρας της προθεσμίας της παρ. 3, συντάσσεται, με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικής Υπηρεσίας, έκθεση για τους λόγους της μη βεβαίωσης και της μη είσπραξης. Η έκθεση υποβάλλεται, εντός του πρώτου μήνα κάθε έτους, στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και αποστέλλεται στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ενεργεί σύμφωνα με τον ν. 4820/2021 (Α’ 130)».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας