Δόμηση μαμούθ 87.672 τετραγωνικών στο παράκτιο μέτωπο του λιμένα Ρόδου
Αστικό περιβάλλονΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 5 Φεβρουαρίου 2024 Αργύρης
Ιδιωτική τουριστική επένδυση άνω των 220 εκατ. ευρώ στο Λιμένα Νέας Μαρίνας Ρόδου, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου προκαλεί την αντίδραση του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου που μιλούν για «φαραωνικό έργο», υπέρμετρης αύξησης των όρων δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων, που αλλάζει συνολικά τη λειτουργία της πόλης.
Η επιτρεπόμενη κάλυψη αυξάνεται από 22.745 σε 35.445 τ.μ. μειώνοντας δραστικά τους ελεύθερους χώρους, η δόμηση υπερδιπλασιάζεται από 37.088 τ.μ. σε 87672 τ.μ. και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων από 11 μέτρα αυξάνεται σε 28 μέτρα.
«Επένδυση κτηματομεσιτικού χαρακτήρα, που «δημιουργεί «μια νέα πόλη στην πόλη» χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου τη νέα επένδυση στην πόλη της Ρόδου.
Σε ανακοίνωση τους με τίτλο: «TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΟΔΟΥ», που υπογράφουν για την Δ.Ε. ΤΕΕ Δωδεκανήσου ο πρόεδρος Ιωάννης Στ. Γλυνός και για το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ο πρόεδρος Κώστας Σχοινοχωρίτης σημειώνουν ότι:
-«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και το ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνεδρίασαν από κοινού, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από την Τροποποίηση Χωροθέτησης και Περιβαλλοντικών Όρων του Τουριστικού Λιμένα Νέας Μαρίνας Ρόδου (ΚΥΑ 24245/2023 [ΦΕΚ1046Β΄]).
Ο τουριστικός λιμένας αποτελεί δημόσια έκταση που έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση με μακροχρόνια μίσθωση. Ο σχεδιασμός ενός έργου τέτοιας κλίμακας, λόγω της θέσης και της έκτασης που κατέχει, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά συνολικά την λειτουργία της πόλης. Δεδομένου της σημαντικής έλλειψης δημόσιων χώρων, και γενικότερα έργων υποδομής, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο ως ο επίσημα θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, αλλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διαχρονικά είναι υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης με όρους αειφορίας και σεβασμού του πολίτη.
Η αρχική διαπίστωση που προκύπτει από την νέα χωροθέτηση, είναι ότι αποτελεί έργο μεγάλης κλίμακας με υπέρμετρη αύξηση των όρων δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων που ισχύουν στην περιοχή, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ). Δημιουργείται μία νέα πόλη εντός του αστικού ιστού της υφιστάμενης με στοιχεία ανισόρροπης ανάπτυξης, Πολεοδομικής και Αστικής.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα χωροθέτηση αφορά κυρίως μία επένδυση κτηματομεσιτικού χαρακτήρα (real estate) και όχι μία ανάπτυξη που ενισχύει μόνο τη λειτουργία της μαρίνας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο ΣΑΔ, αφού εξετάσουν εμπεριστατωμένα, ως οφείλουν τα επιστημονικά δεδομένα της τροποποίησης της Νέας Χωροθέτησης, αλλά και της μελέτης που υποβλήθηκε, θα τα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν άμεσα για ενδεχόμενες ενέργειες».
Δημόσια έκταση
-«Ο τουριστικός λιμένας αποτελεί δημόσια έκταση που έχει παραχωρηθεί με μακρόχρονη μίσθωση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Ανήκει στον Δήμο Ρόδου, άρα ως δημότες και μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, έχουμε κάθε λόγο και δικαίωμα να εκφράσουμε άποψη» σημειώνει σε ξεχωριστή δήλωση του ο Ιάκωβος Γρύλλης, προσθέτοντας ότι:
-«Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου που έχω την τιμή να μετέχω ως μέλος στη διοίκησή του και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου εξέδωσαν ένα εξαιρετικό δελτίο τύπου επί του θέματος».
Ο κος Γρυλλής σημειώνει ότι:
-“Ο σχεδιασμός έργου τέτοιας κλίμακας, λόγω της θέσης και της έκτασης που διαθέτει, επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία της πόλης.
-Η επιτρεπόμενη κάλυψη αυξάνεται από 22.745 τ.μ. σε 35.445 μειώνοντας δραστικά τους ελεύθερους χώρους, η δόμηση υπερδιπλασιάζεται από 37.088 τ,μ. σε 87672 τ.μ. και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων από 11 μέτρα τροποποιείται σε 28 μέτρα.
-Ενώ η πόλη έχει σημαντικό έλλειμμα δημόσιων χώρων, η έκταση εκχωρείται για επένδυση κτηματομεσιτικού χαρακτήρα (real estate) -Δημιουργείται μία νέα πόλη εντός της πόλης με στοιχεία ανισόρροπης ανάπτυξης από κάθε οπτική”.
Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος και νύν μέλος της ΔΕ ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης επισημαίνει τα ακόλουθα:
-“Τα φωτορεαλιστικά της επένδυσης, που περιέχονται σε διαφημιστική μπροσούρα είναι εξόχως αποκαλυπτικά του σχεδιασμού «εκτός κλίμακας» που υπάρχει για την Μαρίνα.
-Το «προϊόν» διαφημίζεται, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες.
-Σε μία επένδυση τέτοιας κλίμακας πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εξελιχθεί ομαλά ο σχεδιασμός, για ποικίλους λόγους. Υπάρχουν λοιπόν υπαρκτοί κίνδυνοι επειδή η «επένδυση» μπορεί να μην θεωρείται βιώσιμη στα χρονικά περιθώρια της παραχώρησης να δημιουργηθούν νέες εκβιαστικές αξιώσεις για να μην μείνει ημιτελής. Είτε νέα πολυετής παράταση της παραχώρησης, είτε για κάποια οικοδομικά τετράγωνα (πχ αυτά με τις πολυτελείς μονοκατοικίες) η παραχώρηση να μετατραπεί σε πώληση. Υπενθύμιση, σε διάφορες χρονικές περιόδους της παραχώρησης, υπήρχαν προβλήματα με την εμπρόθεσμη καταβολή των μισθωμάτων.
-Αν και δεν είναι μείζον, ενδεικτικό είναι τι προβλέπεται για τις θέσεις στάθμευσης. Οι 61 υπαίθριες θέσεις που θα δημιουργηθούν εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ενοίκους των πολυτελών μονοκατοικιών, οι υπόλοιπες 875 θα είναι υπόγειες.
-Στην Μαρίνα Ρόδου προφανώς και μπορούν να αναπτυχθούν πρόσθετες δραστηριότητας και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, σαφώς όμως μικρότερης κλίμακας και ηπιότερων παρεμβάσεων, με σεβασμό στη λειτουργία της πόλης”.
Ισχυρό fund
Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση προωθείται από την «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε», η οποία από το 2018 βρίσκεται στον έλεγχο ισχυρού fund αμερικανοκυπριακών συμφερόντων, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή βάση για το απαιτητικό νέο εγχείρημα.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ Δωδεκανήσου-Υπ. Δικαιοσύνης: νέα σύμβαση για το Κτηματολόγιο Ρόδου
- ΤΕΕ Δωδεκανήσου: αναλαμβάνει το ψηφιακό Κτηματολόγιο Ρόδου
- Γαλάζια Σημαία: αφαίρεση του βραβείου από 13 ελληνικές ακτές
- ΝΟΚ: νομοθετική ρύθμιση με ψαλίδι έως και δέκα μέτρων στα ύψη κτιρίων
- Προκήρυξη διαγωνισμού για οικιστικό πρόγραμμα του ΓΕΣ
- Ύψη κτιρίων: οι αποφάσεις του ΣτΕ & οι λύσεις για ασφάλεια δικαίου στη δόμηση