ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πλαφόν στα συνδυαστικά μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ώστε να δίνουν συνολικά επιπλέον ύψος κτιρίου το ανώτερο μέχρι και από 2 έως... ΝΟΚ: νομοθετική ρύθμιση με ψαλίδι έως και δέκα μέτρων στα ύψη κτιρίων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πλαφόν στα συνδυαστικά μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ώστε να δίνουν συνολικά επιπλέον ύψος κτιρίου το ανώτερο μέχρι και από 2 έως 3 μέτρα, ανάλογα με το συντελεστή δόμησης της κάθε περιοχής και ψαλίδι, που σε ακραίες περιπτώσεις συνδυαστικής και καταχρηστικής εφαρμογής τους φτάνει σήμερα σε ύψος έως και 10 μέτρων προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Ενώ συνεχίζεται ο σάλος των αντιδράσεων, που έχει ξεσπάσει από πρωτοβουλίες Δήμων για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων του ΝΟΚ, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στη «δίκη του ΝΟΚ» για οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου και αφού έχει επικρατήσει πολεοδομικό χάος, με μεγάλες επιπτώσεις στην κατασκευαστική αγορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλάζει στάση. Απομακρύνεται από τη γραμμή της εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, όπως ισχύουν που διακήρυττε μέχρι τώρα και ετοιμάζει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία, για να αποκλείσει την καταχρηστική εφαρμογή τους.

Ο φιλόδοξος τριπλός στόχος του ΥΠΕΝ

Στο ΥΠΕΝ έχει ετοιμαστεί διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναγνωρίζει καθυστερημένα «αστοχία» στην εφαρμογή των «μπόνους» του ΝΟΚ  και επιχειρεί να πετύχει τριπλό στόχο, ως εξής:

-Να διατηρηθούν οι βασικές προβλέψεις του ΝΟΚ για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων, προκειμένου να ανεγείρονται ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και κτίρια που εξασφαλίζουν ελεύθερους χώρους πρασίνου και πράσινα φυτεμένα δώματα με πλαφόν στο ύψος του κτιρίου, ανάλογα με το συντελεστή δόμησης της κάθε περιοχής.

-Να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των Δήμων, που προέρχονται κυρίως από Δήμους, στους οποίους η συνδυαστική εφαρμογή των μπόνους του ΝΟΚ πλήττει την οικιστική φυσιογνωμία τους, όπως είναι οι Δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αλίμου, Χολαργού Παπάγου, Κηφησιάς κ.α, καθώς με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ, με τα πλαφόν ύψους που θέτει  θα περικόπτονται περισσότερο οι επιπλέον όροφοι στους Δήμους κηπουπόλεις,  που έχουν και τους χαμηλότερους συντελεστές δόμησης.

-Να συνεχιστεί η έκδοση οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ και να αποκατασταθεί η οικοδομική δραστηριότητα,  η οποία τους τελευταίους μήνες έχει παγώσει λόγω της ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ.

Τροπολογία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Εάν το ΥΠΕΝ θα πετύχει ή όχι τους στόχους του θα φανεί αρχικά από τις αντιδράσεις που θα συνοδεύσουν την επίσημη κατάθεση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τα μπόνους του ΝΟΚ στη Βουλή. Η νομοθετική ρύθμιση προγραμματίζεται να κατατεθεί ως τροπολογία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, επί του οποίου  συνεχίζεται η συζήτηση στην  αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, με την ακρόαση εκπροσώπων φορέων και μέχρι το τέλος του μην θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση και τι αλλάζει

Αρμόδιες πηγές, μιλώντας στο ecopress για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης, που έχει ετοιμαστεί στο ΥΠΕΝ για να κατατεθεί στη Βουλή ανέφεραν τα εξής:

-Στους Οικοδομικούς Κανονισμούς, (όπως παλαιότερα στους ΓΟΚ και στο ΝΟΚ), η αφετηρία μέτρησης του τελικού ύψους συνδυάζεται με τον συντελεστή δόμησης της κάθε περιοχής και προβλέπεται σε σχετικό πίνακα των διατάξεων του νόμου. Για παράδειγμα σε περιοχή με συντελεστή δόμησης 1 προβλέπεται ύψος κτιρίου 17 μέτρων.

-Ειδικά στις κατηγορίες περιοχών με πολύ μικρό συντελεστή δόμησης, παραδείγματος χάρη σ.δ. 0,8 όπως ο Άλιμος, εάν έπαιρνες το μπόνους του άρθρου 10 του ΝΟΚ ως προς τον  συντελεστή,  αμέσως λόγω της αύξησης του συντελεστή σε πήγαινε στην επόμενη κατηγορία του ύψους. Αυτό δεν είχε ερμηνευτεί στο νόμο και όλοι οι  επόμενοι υπολογισμοί γίνονται με αυτή την καινούργια  αφετηρία.

-Πιο συγκεκριμένα ενώ  παραδείγματος χάρη για συντελεστή δόμησης 0,8 μπορούσε να έχει το κτίριο ύψος 13 μέτρα, με την προσαύξηση του άρθρου 10  του ΝΟΚ ως προς τον συντελεστή, ο υπολογισμός πηγαίνει  στην επόμενη κατηγορία για  0,88 συντελεστή δόμησης, που δίνει στο κτίριο ύψος στα 17,5 μέτρα.

-Εν συνεχεία κάνοντας από αυτό το σημείο των 17,5 μέτρων όλους τους υπόλοιπους υπολογισμούς συνδυαστικής εφαρμογής των μπόνους του ΝΟΚ  μπορούσε να φθάσει το ύψος του κτιρίου  πράγματι σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις από τα 13 στα 23 μέτρα.

-Αυτή την «αστοχία» του ΝΟΚ, που λειτούργησε ως όχημα υπερδόμησης αλλοιώνοντας την οικιστική φυσιογνωμία μόνον σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή και με μικρές αρτιότητες είδε το ΥΠΕΝ και ετοιμάζονται τώρα στο υπουργείο να τη διορθώσουν με νομοθετική ρύθμιση.

-Η διόρθωση θα γίνει με μία οριζόντια διάταξη, που θα λέει καταρχάς: ότι και να πάρεις ως αφετηρία υπολογισμού δεν μπορεί η επιπλέον δόμηση να περάσει παραπάνω από τα 2 έως 3 μέτρα στο ύψος του κτιρίου. Η απόδοση αυτών των 2 έως 3 επιπλέον μέτρων στο ύψος του κτιρίου θα είναι κλιμακωτή  ως εξής:

-στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 επιπλέον ύψος κτιρίου έως 2 μέτρα,

-στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 επιπλέον ύψος κτιρίου έως 2,5 μέτρα και

-στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 επιπλέον ύψος κτιρίου έως 3 μέτρα.

Η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα έως την ολοκλήρωση των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι ακόμη προς επεξεργασία, ώστε να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή στην τελική μορφή της.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας