ecopress
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την ενεργειακή τους μετάβαση και τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που... Δυτική Αττική: εκδήλωση για την ενεργειακή μετάβαση επιχειρήσεων

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την ενεργειακή τους μετάβαση και τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε με επιτυχία, το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023 η νεοιδρϋθείσα Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής, στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, στην Ελευσίνα.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) καθόλα εμπεριστατωμένος καθήλωσε στη κυριολεξία το κοινό που παρακολουθούσε, αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, καθώς επίσης και στις συντεταγμένες ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις, δίνοντας το στίγμα για το παραγωγικό όραμα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα με ορίζοντα το 2030 με αιχμή του δόρατος το σύνθημα «Made in Greece» για το επιχειρείν.

Οι κ.κ. Βασίλης Τσολακίδης, πρώην Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρώην Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ανέλυσαν διεξοδικά τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την ενεργειακή τους μετάβαση και τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι οι ενεργειακές κοινότητες, οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης αλλά και μια σειρά από ανοιχτές προσκλήσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων είναι ανοιχτά και οι επιχειρηματίες οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία για να εξοικονομήσουν ενεργειακούς πόρους, που θα συμβάλλουν αφενός στη βιωσιμότητά τους και αφετέρου στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Προς τη κατεύθυνση αυτή, η δικτύωση αλλά και οι συνέργειες που δύναται να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν δυνητικά και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμέσου της οποίας είναι εφικτό να τρέξουν προγράμματα ενίσχυσης και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης, Υπονάυαρχος Λ.Σ. (ε.α.) – Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, αφού επεσήμανε το στρατηγικό ρόλο που φέρει η περιοχή ευθύνης του ΟΛΕ με το παράλιο μέτωπο του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και των Μεγάρων να αποτελούν σημαντικό πυλώνα επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Δυτικής Αττική, ανέπτυξε το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της Ναυτιλίας και των Λιμένων και τη σπουδαιότητα που φέρει η χρήση «πράσινων» καυσίμων στα πλοία, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές από αυτά. Παράλληλα, μέσα από την διαδικασία και τη πρόκληση αυτή, αυτόματα έχει γεννηθεί ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο πεδίο επχειρηματικής δραστηριότητας που αναμένεται να αποφέρει αρκετές θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής κ. Ηλίας Μουσταΐρας, ευχαρίστησε τους εξαίρετους ομιλητές που αποτέλεσαν εχέγγυο για την υψηλού επιπέδου ενημέρωση που παρείχαν  στο κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης και γέμισε το αμφιθέατρο. Τόνισε δε, ότι τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης όσο και της ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεων αποτελούν ύψιστο θέμα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους καθώς επίσης και για την προσπάθεια διεύρυνσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής βράβευσε τον κ. Γιάννη Μανιάτη αποδίδοντάς του τιμητική πλακέτα, για τη προσφορά του στο τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση πέραν από το ευρύ επιχειρηματικό κοινό, έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Τσίπρας, ο Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ κ. Θωμαΐδης Αναστάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας κ. Δημήτρης Παπαγιάνναρος, η Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μαγούλας κ. Σοφία Στάμου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Δημήτριος Ραφτόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ κ. Ευάγγελος Λίγγος, ο υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής κ. Σταμάτης Πουλής, οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής κ.κ. Ανδρέας Νεφελούδης και Διονυσία Στεφάτου, οι υποψήφιοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δυτικής Αττικής κ. Μαργαρίτα Ακαμιωτάκη, Δημήτρης Στάμου και Κυριάκος Χατζηλέρης, ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, ο γενικός γραμματέας κ. Στράτος Μπαξεβάνης & ο οργανωτικός γραμματέας κ. Βασίλης Πέππας του Π.Σ.Ε.Ε.Π. και η εκπρόσωπος της ΔΑΠΕΕΠ κ. Λίνα Στοΐλου. Τον συντονισμό και τη παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Ντούσκα.

Λίγα λόγια για την Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής: Ιδρύθηκε στα τέλη του 2022 η «ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», με έδρα τα γραφεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων στην Ελευσίνα, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (Σ.Β.Α.Π.) και μετέχουν σε αυτή επιχειρήσεις της περιοχής με πολύ σημαντικό αποτύπωμα.

Οι στόχοι της Ένωσης των Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, είναι κυρίως «η δικτύωση & συνέργεια μεταξύ των μελών για την προώθηση των επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και η προάσπιση των εταιρικών συμφερόντων των μελών στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης». Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας προς τα μέλη της Ένωσης, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας της εργασίας, διασφάλισης ποιότητας, έρευνας και καινοτομίας, περιβάλλοντος, διαχείρισης ενέργειας, ανακύκλωσης, τεχνικής εκπαίδευσης, διεθνούς επιχειρηματικότητας, επιχειρηματικής νομοθεσίας, κ.ά.

Το κοινωνικό αποτύπωμα της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής θα είναι η διαρκής προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών εταίρων, μέσω της διεύρυνσης της απασχόλησης και την ανάπτυξη και εξέλιξη των επαγγελματικών εξειδικεύσεων για τους νέους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας