ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Σαν «βόμβα» έχει σκάσει στη Μεσσηνία η κίνηση 220 αλλοδαπών μόνιμων οικιστών, κυρίως γερμανών και εγγλέζων, να απαιτήσουν να μην εκδοθεί... Δυτική Μάνη: πολεοδομική βεντέτα για οικοδομικές άδειες & επέκταση οικισμών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Σαν «βόμβα» έχει σκάσει στη Μεσσηνία η κίνηση 220 αλλοδαπών μόνιμων οικιστών, κυρίως γερμανών και εγγλέζων, να απαιτήσουν να μην εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια και να απαγορευτεί η ανοικοδόμηση και επέκταση οικιστικών περιοχών στον Δήμο Δυτικής Μάνης, λόγω έλλειψης υποδομών. Παράλληλα αναδεικνύεται η διαχρονική απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στην περιοχή, που ανοικοδομείται με ειδικό πολεοδομικό καθεστώς.

Τοπικός Δήμος: ανεδαφικό το αίτημα

-«Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και να απαξιωθούν οι περιουσίες των πολιτών, που δεν έχουν προλάβει να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους  τα πολλά τελευταία χρόνια, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων επειδή το ζητά μία μικρή μερίδα, κυρίως αλλοδαπών συμπολιτών μας, που έχουν εγκατασταθεί με προνομιακούς όρους στον Δήμο μας, κυρίως στους οικισμούς Νεοχωρίου, Στούπας και Πύργου», λέει ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Σ. Γιαννημάρας στο ecopress, σχετικά με το αίτημα, να μην εκδοθεί καμία νέα Οικοδομική Άδεια χωρίς αναβάθμιση υποδομών, που έλαβε  ο ίδιος στο γραφείο του από τον Johann – Wilhelm von Krause, γερμανό μόνιμο κάτοικο της περιοχής,  ως εκπρόσωπο των 220 αλλοδαπών οικιστών, που συνυπογράφουν τη σχετική επιστολή.

«Χώρα του Τρίτου Κόσμου»

Οι οικιστές, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Μεσσηνίας Ε Νίκα και τον Δήμαρχο  και Δήμου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Σ. Γιαννημάρα «παρακαλούμε να σταματήσετε την έκδοση ή/και έγκριση αιτήσεων για οικοδομικές άδειες για ανέγερση νέων κατοικιών στο Δήμο Δυτικής Μάνης, πριν αναβαθμιστεί η βασική υποδομή για την κατάλληλη υποστήριξη των κατοίκων και των επισκεπτών της» υπογραμμίζοντας ως λόγους ότι: «η υπάρχουσα υποδομή στο Δήμο μας για παροχή βασικών υπηρεσιών για την Παροχή νερού, Αποχέτευση, Διαχείριση των αποβλήτων, Παρακολούθηση και έλεγχο δασικών πυρκαγιών. Παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και Παροχή συνδέσεων Διαδικτύου είναι ήδη υπερφορτωμένη και η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο» και τονίζουν ότι: .

« Το επίπεδο των υποδομών που παρέχει το κράτος για έναν δήμο με περισσότερους από 7,000 κατοίκους (και τουλάχιστον διπλάσιο αυτού του αριθμού το καλοκαίρι) και 400 km² είναι χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν αποδεκτό σε μια λεγόμενη χώρα του Τρίτου Κόσμου, πόσο μάλλον σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αγόρασαν στην κρίση και έχτισαν με ειδικό καθεστώς

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Δυτικής Μάνης, κυρίως στις τρεις τουριστικές περιοχές Νεοχωρίου, Στούπας και Πύργου, έχει προσελκύσει πολλούς αλλοδαπούς οικιστές. Τα τελευταία δέκα χρόνια, που οι ντόπιοι ιδιοκτήτες, λόγω της οικονομικής κρίσης συστηματικά πουλούσαν και εγκατέλειπαν τις περιουσίες τους, πολλοί γερμανοί και πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν ακίνητα και τα ανακατασκεύασαν ή εκτάσεις και έχτισαν νέα ακίνητα στην περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούν για τη διαμονή τους ή κατά περιόδους για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.  Παράλληλα στην περιοχή, η οποία πράγματι στερείται υποδομών για να καλύψει τις ανάγκες ιδίως της εκρηκτικής αύξησης πληθυσμού τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα έντονες οικιστικές πιέσεις για ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών και τουριστικών συγκροτημάτων.

Χωρίς πολεοδομικό χωροταξικό σχέδιο

Το μείζον θέμα, που αναδεικνύεται από την «πολεοδομική βεντέτα», μεταξύ των ντόπιων ιδιοκτητών και των αλλοδαπών οικιστών για την ανοικοδόμηση της περιοχής είναι ότι εδώ και 40 χρόνια δεν έχει προχωρήσει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής, ώστε να καθοριστούν με σαφήνεια οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι περιοχές προστασίας της. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή της Δυτικής Μάνης, παρά τα ιδιαίτερα και ευαίσθητα χαρακτηριστικά της δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές υλοποίησης νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), που έχει δρομολογήσει το υπουργείο ΠΕΝ μέσω του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για το 90% της επικράτειας, με συνολική χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικό πολεοδομικό καθεστώς

Στο μεταξύ από πηγές, που γνωρίζουν άριστα το θέμα, πληροφορούμαστε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μάνης και στους συγκεκριμένους οικισμούς  ισχύει ειδικό πολεοδομικό καθεστώς με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1985. Οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται βάση των νομοθετικών προβλέψεων για τους λεγόμενους «στάσιμους οικισμούς», οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα δόμησης σε «ντόπιους» και «καταγόμενους» της περιοχής. Όλοι λοιπόν οι ιδιοκτήτες αλλοδαποί και ντόπιοι, παλιοί και νέοι που έχτισαν αλλά και αυτοί που εκδίδουν άδειες για να χτίσουν νέα ακίνητα αξιοποιούν αυτό το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, που διαιωνίζεται.

Οι προτεραιότητες του Δήμου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης μιλώντας στο ecopress,  τόνισε ιδιαίτερα ότι η σωστή αντιμετώπίση του θέματος είναι η προώθηση έργων υποδομής για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για την προώθηση έργων υδροδότησης (γεωτρήσεις, επεκτάσεις και αντικαταστάσεις του πεπαλαιωμένου δικτύου,  έργα αμφαλάτωσης κ.α).

Επισήμανε ωστόσο ο κ Γιαννημάρας ότι υπάρχουν δυσκολίες να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός και πολλοί οικιστές ζητούν νερό όχι για τις βασικές ανάγκες αλλά και για ποτίσματα μεγάλων εκτάσεων, πισίνες κ.α. Πρόσθεσε ο ίδιος ότι  δεν είναι εύκολο να επεκταθούν τα  δίκτυα ύδρευσης σε εξαιρετικά απομονωμένες κατοικίες και ότι στις προτεραιότητες του Δήμου είναι να καλυφθούν με τις αναγκαίες ποσότητες καλής ποιότητας νερού οι βασικοί πύρινες των οικισμών.

Ο κ Γιαννημάρας είπε ακόμη ότι αναρμοδίως απευθύνονται οι διαμαρτυρόμενοι οικιστές για τις οικοδομικές άδειες, καθώς ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν διαθέτει Υπηρεσία Δόμησης και υπάγεται στην Πολεοδομία Καλαμάτας.

Η επιστολή των αλλοδαπών οικιστών

Η επιστολή των αλλοδαπών οικιστών προς τον Περιφερειάρχη Μεσσηνίας Ε Νίκα και τον Δήμαρχο  και Δήμου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Σ. Γιαννημάρα, με τίτλο «αναφορά αιτήματος: Προσωρινή απαγόρευση ανοικοδόμησης και επέκτασης οικιστικών περιοχών στον Δήμο Δυτικής Μάνης», την οποία υπογράφει ό Johann – Wilhelm von Krause «Δημότης του Νεοχωρίου του Δήμου Δυτικής Μάνης από το 2014» και συνυπογράφουν άλλοι 220 οικιστές αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμοι κύριοι, παρακαλούμε να σταματήσετε την έκδοση ή/και έγκριση αιτήσεων για οικοδομικές άδειες για ανέγερση νέων κατοικιών στο Δήμο Δυτικής Μάνης — πριν αναβαθμιστεί η βασική υποδομή για την κατάλληλη υποστήριξη των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Λόγος: Η υπάρχουσα υποδομή στο Δήμο μας για παροχή βασικών υπηρεσιών για την

Παροχή νερού

Αποχέτευση

Διαχείριση των αποβλήτων

Παρακολούθηση και έλεγχο δασικών πυρκαγιών

Παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και Παροχή συνδέσεων Διαδικτύου είναι ήδη υπερφορτωμένη και η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα:

-Κάθε καλοκαίρι ολόκληροι οικισμοί αναγκάζονται συχνά να ζουν χωρίς νερό για οικιακή χρήση. Οι διακοπές λόγω πάσης φύσεως βλαβών (αλλά ΟΧΙ έλλειψης υδάτινων πόρων) διαρκούν ώρες ή μέρες και συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα – ή μπορεί ακόμη και να διαρκέσουν για εβδομάδες. Γνωρίζετε βεβαίως ότι η αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού είναι δημόσια υποχρέωση, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τους κανόνες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα! Απλώς παράνομη η απαράδεκτη κατάσταση με την ύδρευση των πολιτών στη Δυτική Μάνη.

-Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος ενός οικιακού αποχετευτικού συστήματος. Είναι απλά ανύπαρκτο. Οι υπάρχουσες σηπτικές δεξαμενές διαρρέουν το περιεχόμενό τους στο έδαφος, δηλητηριάζοντας τα υπόγεια ύδατα, τα οποία στη συνέχεια αντλούνται και χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού από τον Δήμο. Τα υψηλά επίπεδα νιτρικών ενώσεων στις μετρήσεις του νερού του δήμου το αποδεικνύουν.

-Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ντροπή για τον Δήμο μας. Οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν τακτικά, κάτι που είναι άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη νομικά αποδεκτή λύση για την τελική διάθεση των απορριμμάτων μετά τη συλλογή τους.

-Η ευθύνη για την προστασία των σπιτιών και της ζωής του πληθυσμού -πάνω από 7,000 μόνιμοι κάτοικοι και πολύ περισσότεροι τουρίστες- στη Δυτική Μάνη από τις δασικές πυρκαγιές έχει αφεθεί σε έναν μόνο, ιδιωτικό σωματείο – τη «Γαία». Οι εθελοντές πυροσβέστες της «Γαίας» αναγκάζονται να βασίζονται σε ιδιωτικές δωρεές. Δεν έχουν δημόσια χρηματοδότηση για το σημαντικό έργο τους, που θα έπρεπε να είναι δημόσια υποχρέωση. Ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους όταν δεν υπάρχει νερό για να σβηστούν οι πυρκαγιές.

-Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι σαφώς υπερφορτωμένο. Οι συχνές διακοπές ρεύματος και οι βλάβες στην παροχή ρεύματος μετά από μια καταιγίδα είναι απόδειξη ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης ήταν τεχνικά ανεπαρκές για πολλά χρόνια.

-Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι απελπιστικά κάτω από το επίπεδο που επιτυγχάνεται στα κέντρα των ελληνικών πόλεων. Η Ελλάδα έχει το χειρότερο ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ευρώπη, και αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο στις επαρχιακές της περιοχές, όπως η δική μας.

Αυτό σημαίνει ότι:

1.Το επίπεδο των υποδομών που παρέχει το κράτος για έναν δήμο με περισσότερους από 7,000 κατοίκους (και τουλάχιστον διπλάσιο αυτού του αριθμού το καλοκαίρι) και 400 km² είναι χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν αποδεκτό σε μια λεγόμενη χώρα του Τρίτου Κόσμου, πόσο μάλλον σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Οι υποδομές του Δήμου Δυτικής Μάνης δεν επαρκούν καν για τον πληθυσμό που ζει σήμερα στο Δήμο μας – είναι αδιανόητο πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί περισσότερη στέγαση και περισσότερος πληθυσμός. Ήδη οι βασικές ανάγκες των σημερινών μόνιμων κατοίκων μας δεν εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε.

3.Είναι επομένως ανεύθυνο να εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες πριν λυθούν αυτά τα προβλήματα και προτού επιτέλους ανταποκριθεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης στις υποχρεώσεις του, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους επισκέπτες που έρχονται σε εμάς για τουρισμό, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Εκ μέρους των υπογραφόντων αυτού του αιτήματος απαιτείται  η ανάληψη άμεσης δράσης.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Johann – Wilhelm von Krause
Δημότης του Νεοχωρίου του Δήμου Δυτικής Μάνης από το 2014»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας