ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/   Στο κλίμα προετοιμασίας των τελευταίων ημερών, που επικρατεί  στον τεχνικό κόσμο, ενόψει έναρξης από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018της κανονικής... e-adeies: Τι ισχύει για την ψηφιακή υπογραφή – Οδηγός δωρεάν έκδοσης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

 

Στο κλίμα προετοιμασίας των τελευταίων ημερών, που επικρατεί  στον τεχνικό κόσμο, ενόψει έναρξης από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018της κανονικής και πλήρους λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών –e-adeies,  με ιδιαίτερη ένταση  τίθεται το θέμα υποχρέωσης έκδοσης ψηφιακής υπογραφής, τόσο για τους ιδιώτες ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, όσο και για τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).

Στο μεταξύ για την έκδοση της ψηφιακής υπογραφής έχει ήδη δημιουργηθεί μία παράλληλη αγορά πιστοποιημένων και μη εταιριών, οι οποίες κατακλύζοντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των μηχανικών με μηνύματα και προσφορές. Καλούν τους ενδιαφερόμενους  να αποκτήσουν άμεσα ψηφιακή υπογραφή, για να μπορούν να εκδίδουν κάθε είδους οικοδομικές άδειες και βέβαια να πληρώσουν αντίτιμο των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, το οποίο ξεκινάει  από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα για το τεχνικό επιστημονικό δυναμικό, που ακριβοπληρώνει σε όλα τα επίπεδα (απασχόλησης, φορολόγησης, ασφάλισης κλπ) το «μάρμαρο» της κρίσης.

Τι ισχύει

Το ecopress μετά από πολλά ερωτήματα ενδιαφερομένων αναγνωστών μηχανικών διερεύνησε το θέμα της ψηφιακής υπογραφής, θέτοντας σχετικά ερωτήματα προς αρμόδιους παράγοντες και έλαβε υπεύθυνες  απαντήσεις σύμφωνα με τις οποίες:

-“H ψηφιακή υπογραφή τόσο για τους ιδιώτες ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, όσο και για τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) δεν είναι απαραίτητη κατά την πρώτη φάση  κανονικής λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, όπως επίσης ότι η ψηφιακή υπογραφή μέσω της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) εκδίδεται δωρεάν”.

Μεταβατική φάση

Ειδικότερα αρμόδιοι και υπεύθυνοι παράγοντες σημειώνουν ότι κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του νέου συστήματος η πιστοποίηση των μηχανικών, που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή στοιχεία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας στο νέο σύστημα e-adeies  γίνεται με βάση τον μοναδικό κωδικό, που διαθέτει ο κάθε μηχανικός στο σύστημα «mytee».

Αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα e-adeies  για την πιστοποίηση τους από το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών  διαθέτουν  και οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ.

Σε πρώτη φάση,  κύριος σκοπός είναι η εξοικείωση των χρηστών με τη λειτουργία του νέου συστήματος. Η ψηφιακή υπογραφή στην πρώτη φάση δεν είναι απαραίτητη λένε οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι θα τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση «σε εύθετο χρόνο», καθώς επίσης ότι όσοι μηχανικοί έχουν ήδη εκδώσει ψηφιακή υπογραφή μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.

 

Εξαρτημένα τοπογραφικά

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προς το παρόν υποχρεωτική είναι η ψηφιακή υπογραφή για τους μηχανικούς μόνον για την  ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων στο Κτηματολόγιο, δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Δωρεάν υπογραφή

Οι οδηγίες, που έχει αναρτήσει το ΤΕΕ για την ενημέρωση των μηχανικών σχετικά με την έκδοση ψηφιακής υπογραφής παραπέμπουν στην Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), η οποία στην επίσημη ιστοσελίδα της σημειώνει ότι:

Η Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), παρέχει την δυνατότητα στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο να εκδώσει δωρεάν προσωπικά ψηφιακά πιστοποιητικά αυθεντικοποίησης / υπογραφής και κρυπτογράφησης.

Η ψηφιακή υπογραφή που δημιουργείται με μέσα τα οποία ο υπογράφων μπορεί να διατηρήσει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο (κάρτα ή ειδική συσκευή usb) είναι αυτή που σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 150/2001 ορίζεται ως «Προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή» ή «ψηφιακή υπογραφή».

Η χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών προσθέτει επιπλέον ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών ενώ στις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρεωτική σε αρκετές διαδικασίες όπως οι ηλεκτρονικές προμήθειες.

Διάρκεια

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από την ΑΠΕΔ μέχρι τις 19 Ιουνίου 2018, έχουν διάρκεια ζωής πέντε (5) χρόνια. Από τις 20 Ιουνίου 2018, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται έχουν διάρκεια ισχύος τα 3 έτη.

Οδηγός 

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής ισχύουν τα ακόλουθα:

Οδηγίες απόκτησης ψηφιακής υπογραφής από “ΕΡΜΗ”
Πάροχοι Ψηφιακών Υπογραφών
Οι πάροχοι Ψηφιακών Υπογραφών εγγράφονται στο Μητρώο παρόχων υπηρεσιών εμπιστοσύνης της ΕΕΤΤ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας