ecopress
«Νέες περιπέτειες του ΝΟΚ στο πέλαγος της πολυνομίας και της ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου» επισημαίνει η παράταξη «Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί» (ΕλΕΜ) και για την άρση... ΕλΕΜ: οι λύσεις νομιμότητας στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ

«Νέες περιπέτειες του ΝΟΚ στο πέλαγος της πολυνομίας και της ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου» επισημαίνει η παράταξη «Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί» (ΕλΕΜ) και για την άρση του αδιεξόδου προτείνει προς το ΥΠΕΝ να κατοχυρώσει νομοθετικά τις νομίμως εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, προς τους Δήμους να  μην προχωρούν σε αποφάσεις για τις οποίες δεν έχουν την αρμοδιότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι ΥΔΟΜ δεν μπορούν να παρακωλύουν την έκδοση οικοδομικών αδειών όταν αυτές είναι σύννομες».

Στο μεταξύ το ΥΠΕΝ αντέδρασε με ανακοίνωση του υπέρ των κινήτρων δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που η συνταγματικότητα τους κρίνεται στο ΣτΕ, δίνοντας αυστηρό μήνυμα, ότι οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το ΥΠΕΝ επιχειρεί να αναχαιτίσει σχετικές αποφάσεις, που οι Δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (3Β) και Γλυφάδας συζητούν την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στα Δημοτικά Συμβούλια τους. Για ανάλογες αποφάσεις, για μπλόκο στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ ετοιμάζονται και πολλοί άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με κεντρική απόφαση της ΚΕΔΕΔείτε εδώ στο ecopress

Τι λένε οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί 

Με τίτλο: «ΠΑΓΩΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ή ΕΚΝΟΜΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ;» στην ανακοίνωση της ΕλΕΜ σημειώνονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

-«Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα περί αναστολής ή άρνησης έκδοσης («πάγωμα») οικοδομικών αδειών σε συνέχεια γνωμοδότησης του ΣτΕ για συγκεκριμένη περίπτωση οικοδομής στον Άλιμο και της εύλογης ανησυχίας που δημιουργήθηκε και παραλύει τον τεχνικό και επενδυτικό κόσμο, η ΕλΕΜ, διευκρινίζει:

1. Δεν υπάρχει απόφαση, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ.

2.Τα ΔΣ των δήμων, δεν νομιμοποιούνται να αποφασίζουν αναστολή εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ, μπορούν να προτείνουν αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ή και εργασιών με πρόταση τροποποποίησης του ισχύοντος πολεοδομικού καθεστώτος στη συγκεκριμένη περιοχή.

3.Οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλλουν στους ελέγχοντες υπαλλήλους μηχανικούς την άρνηση έκδοσης νομίμων διοικητικών πράξεων (Προέγκριση οικ. Αδειας κλπ ), χωρίς να εκτίθενται οι ίδιες και οι υπάλληλοι σε μεγάλους αστικούς κινδύνους.

4.Οι ΥΔΟΜ δεν μπορούν να παρακωλύουν την έκδοση οικοδομικών αδειών όταν αυτές είναι σύννομες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς επιπτώσεις στους αρμόδιους μηχανικούς ελέγχου.

Είναι γεγονός ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις στις διατάξεις του ΝΟΚ με την ανασφάλεια που δημιουργούν στον υπολογισμό των επιτρεπομένων πολεοδομικών μεγεθών, σε συνδυασμό με αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το πεδίο εφαρμογής συγκεκριμένων άρθρων του ΝΟΚ ή της πολεοδομικής νομοθεσίας γενικότερα (πχ εκτός σχεδίου δόμηση), έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας δικαίου στον χώρο μηχανικών και των επενδυτών.

Επιπλέον, είναι καινοφανείς για οποιαδήποτε εύρυθμη και δίκαιη πολιτεία οι απόψεις περί αναδρομικότητας οποιασδήποτε νέας νομοθετικής ρύθμισης ενώ η συνήθης, εύλογη πρακτική επιτάσσει τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις που θα προασπίζουν όποιες επιλογές έχουν προέλθει από σύννομη εφαρμογή των διατάξεων όπως αυτές ισχύουν.

Τα μέλη της ΕλΕΜ, έμπειροι μηχανικοί που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό, διαβλέπουν ότι όλες αυτές οι ασάφειες της νομοθεσίας, οι προβληματικές ή αντικρουόμενες ερμηνείες και αποφάσεις, θα δημιουργήσουν, συνειδητά ή όχι, μια «νέα γενιά αυθαιρέτων».

Για τον λόγο αυτόν ζητούμε:

-Να κατοχυρωθούν άμεσα νομοθετικά, όσοι έχουν αδειοδοτηθεί νόμιμα.

-Να αποσαφηνιστούν νομοθετικά οι σχετικές διατάξεις του ΝΟΚ.

-Οι δημοτικές αρχές να μην προχωρούν σε αποφάσεις για τις οποίες δεν έχουν την αρμοδιότητα, αλλά να προχωρήσουν την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών για την περιοχή τους διασφαλίζοντας ουσιαστικά την βιωσιμότητα των ρυθμίσεων.

Η ΕλΕΜ, με την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών της, όπως κάνει διαρκώς τα 30 χρόνια της παρουσίας της θα συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις στη δημιουργία ενός ασφαλούς νομικού και θεσμικού πλαισίου,  που θα προωθεί την ανάπτυξη υπερασπιζόμενη την ασφάλεια των κατασκευών και την προστασία του περιβάλλοντος».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας