ecopress
Υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, αν δεν ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την ενεργειακή απόδοση... Ε.Ε: εγκαλεί την Ελλάδα για ενεργειακή απόδοση και λύματα

Υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, αν δεν ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την ενεργειακή απόδοση και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Χρονικό περιθώριο δύο μηνών έχει Ελλάδα να απαντήσει στην Κομισιόν  όσον αφορά  τις ενέργειες της για την ενσωμάτωση στο εθνικό της δίκαιο  της ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων   Στην περίπτωση που δεν τον πράξει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ανοίγει η πόρτα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  Προ των πυλών του ευρω δικαστηρίου βρίσκεται όμως  η χώρα μας και για την ενσωμάτωση της οδηγίας που αφορά τη μεταφορά της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση [οδηγία (ΕΕ) 2018/2002] στην εθνική τους έννομη τάξη.

Κοινό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση

Η οδηγία επιδιώκει τη θέσπιση κοινού πλαισίου μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και θέτει ως δεσμευτικό στόχο για την ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση τουλάχιστον 32,5% έως το 2030. Τα κράτη μέλη όφειλαν να θεσπίσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την οδηγία το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου 2020.Η Επιτροπή αποφάσισε  να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, επειδή δεν μετέφεραν την τροποποιημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση [οδηγία (ΕΕ) 2018/2002] στην εθνική τους έννομη τάξη. Τόσο η η Ελλάδα όσο  και η Ρουμανία ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Για τον λόγο αυτό, αποστάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω δύο κράτη μέλη τον Νοέμβριο του 2020 και τώρα αποστέλλονται αιτιολογημένες γνώμες, επειδή δεν έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Επιτροπή μέτρα μεταφοράς. Εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές ενέργειες εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις συγκεκριμένες υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το θέμα τον Μάιο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Ελλάδα, τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται ούτε υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους σε 209 οικισμούς. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης σε υπερβολικό βαθμό σε Μεμονωμένα και Κατάλληλα Συστήματα (π.χ. σηπτικές δεξαμενές) χωρίς να πληροί τα πρότυπα της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας (91/271/ΕΟΚ). Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, δίνοντάς της προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσει την κατάσταση. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, οι πόλεις υποχρεούνται να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους. Τα μη συλλεγμένα ή μη επεξεργασμένα λύματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να μολύνουν λίμνες, ποτάμια, το έδαφος και τα παράκτια και υπόγεια ύδατα.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας