Στο χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος  «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»  αναφέρεται ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σημειώνεται σχετικά ότι το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ έχει αρχικό... ΕΑΤ: το χρηματοδοτικό σχήμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»  

Στο χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος  «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»  αναφέρεται ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σημειώνεται σχετικά ότι το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ έχει αρχικό προϋπολογισμό 850 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Από αυτά το 22% ( δηλαδή 187 εκ.) θα είναι χρηματοδοτικό εργαλείο (συγχρηματοδότηση δανείου και επιδότηση τόκων).
  • Το υπόλοιπο ποσό των 663 εκ. ευρώ θα χορηγηθεί με τη μορφή επιδότησης.

Στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»   μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα. Προβλέπεται επιδότηση μέχρι 85 % του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι.

Δείτε εδώ στο ecopress ολόκληρη την παρουσίαση του “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ” σε PDF

Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου 2020  ενώ θα ακολουθήσουν όπως ανέφερε ο υπουργός για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κλπ. το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα.

Ανοιχτή πλατφόρμα

Αλλάζει επίσης το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, γνωστοί εκ προτέρων, προς αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς καθώς και φαινομένων «συνωστισμού».

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καταλύτης επιτυχίας  στο πρόγραμμα 

Τον σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του νέου πολυεπίπεδου προγράμματος ενεργειακού εκσυγχρονισμού των κτιρίων και των κατοικιών της χώρας «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει ήδη μια 10ετή εμπειρία στη διαχείριση όλων των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και κατά συνέπεια λειτουργεί ήδη ως αξιόπιστο σημείο αναφοράς για όλους όσους συμμετέχουν σήμερα στο νέο πρόγραμμα δηλαδή τις Διαχειριστικές Αρχές, τα Υπουργεία, τις Τράπεζες και φυσικά τους τελικούς αποδέκτες.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή προσφέρει ήδη  ουσιαστική τεχνική υποστήριξη στους δικαιούχους κάθε προγράμματος, μέσω λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου Help desk.

Ταυτόχρονα μπορεί να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί ολόκληρη τη διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος από την στιγμή της υποβολής ενός αιτήματος έως την τελική εκταμίευση.

Τους τελευταίους 6 μήνες, μέσα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η Ελληνική Αναπτυξιακή απέδειξε ότι διαθέτει την ευελιξία και την τεχνογνωσία για να αναπτύσσει σύγχρονα συγχρηματοδοτούμενα έργα σε στενή και άψογη συνεργασία με το σύνολο του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος δηλαδή όχι μόνον με τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις μικρότερες και τις συνεταιριστικές και όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Τόσο με την τροποποίηση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και με το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας CoViD 19 , η Ελληνική Αναπτυξιακή απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται με αξιοπιστία και επάρκεια αλλά κυρίως να μοχλεύει τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους ώστε να μεγιστοποιεί το όφελος για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις…

Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ έχει αρχικό προϋπολογισμό 850 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Από αυτά το 22% ( δηλαδή 187 εκ.) θα είναι χρηματοδοτικό εργαλείο (συγχρηματοδότηση δανείου και επιδότηση τόκων).
  • Το υπόλοιπο ποσό θα χορηγηθεί με τη μορφή επιδότησης

Στο σημείο αυτό πρωταγωνιστεί η Ελληνική Αναπτυξιακή.

Έχει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να δημιουργεί καινοτόμα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για κάθε κατηγορία δυνητικών πελατών.

Χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση όχι μόνο οικιών αλλά και επιχειρήσεων, πάνω σε συγκεκριμένα ενεργειακά projects και να μοχλεύσει κεφάλαια από τους πόρους του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας

«Είμαι σίγουρη ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή μπορεί για τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει το κεντρικό φορέα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, θα τολμούσα να οραματιστώ μια Πράσινη Αναπτυξιακή Τράπεζα.» κατέληξε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας